Det är tre dagar kvar. Gissa om det varit småfrustrerande att ligga febersjuk. Men nu är jag på benen. Kunde i alla fall rulla ut trädgårdstunnan till gatan och det är ju kvitto nog på att våren är här, att premiären närmar sig – och ja, att jag är på benen igen.

*****

Ringde Peter Swärdh i dag. Blev ett intressant snack om allt från bröderna Elm, HIF och till hur han själv förändrats som tränare sedan han lämnade HIF för tio år sedan. Ni hör honom i podden som vi spelar in klockan 13 i Rock´n´roll-baren på The Tivoli. Lagkapten Peter Larsson och Mattias Lindström är gäster och har fått hemläxor. Det ska göras listor på allsvenskt tema. Min vapendragare i podden – Jocke Persson – har förhinder i morgon, så vi kastar in en joker som sidekick.
Vi sitter i Rock´n´roll-baren och då finns det möjlighet att komma förbi och köpa vårt medlemskort. Det är så klart fritt fram om ni vill komma och bara lyssna – annars hör ni den här senare under dagen. Kommer även bjuda på tv-klipp. marta stattena

*****

Marta till Stattena. Den nyheten kunde Alltid Fullsatt kabla ut på självaste 1 april. Nu får dock Olympiafältets hjältinnor klara sig utan världsstjärnan – även om jag själv blev osäker på om det faktiskt stämde ändå när vår läsare Lars Näckmark la upp den här bilden (till höger) i kommentarsfältet på vår Facebooksida. Bilden var dock tagen i höstas i samband med cupmötet mellan Stattena och FC Rosengård.

*****

HIF-backen Calle Johansson gjorde ett av Sveriges sex mål när det nya U21-landslaget vann mot Norge (i Spanien) med 6-0. Calle kom in i den 58:e minuten och gjorde 5-0-målet en kvart senare.

*****

Det spelades DM-matcher i helgen och Skåneboll lottade häromdagen den andra mellanrundan. Nu väntar utslagsmatcher (med bland annat Glumslöv-Lunds BoIS och Tågarp-Pelister) innan slutspelet drar igång på allvar.

*****

Oliver Åkerman är tveklöst en av NV-Skånes största talanger och var också en av fyra kandidater (tillsammans med Jordan Larsson, Moustafa Zeidan och Benjamin Tannus) vid vår fotbollgala i november. Han gjorde mål för Höganäs i matchen mot Kågeröd i helgen. Kollade med hans klubb Fortuna (och fotbollsbasen Ted Olsson) om en övergång var nära. ”Han ska träna med Höganäs en gång i veckan men spelar med oss hela den här säsongen”, var svaret från Olsson.
I den träningsmatchen visade förresten Nicklas Nielsen att han kommer göra hundra mål även i år. Finns för övrigt tv-bilder med målen här (tack Emil Bengtsson).

*****

Foto: HFA

Foto: HFA

Apropå Oliver Åkerman. Fick mejl av HFA som berättar att man delat ut talangpris till Oliver och till Mel Karlsson (Hittarp) – och till lovande domaren Dejan Lupeskovic (HFDK).

Bo Jönsson omvaldes som ordförande och Anna Olsson Stattena IF, Rabie Salem Bosna FF och Bilal Charif Medina IF är nya ledamöter i HFA:s styrelse.

*****

En eloge till Linnea Rundqvist och Lana Adami som bloggat friskt från Eskils träningsläger i Turkiet. Vi har fått massor med bakom kulisserna-bilder från inkilningen, träningarna, matchen – och så det stora avslöjandet om vem som blir lagkapten på Västergård i år. Läs allt här!

Lana Ademi och Linnea Rundqvist - spelande bloggare.

Lana Ademi och Linnea Rundqvist – spelande bloggare.

*****

Fredrik Ymer har tippat allsvenskan här på Alltid Fullsatt – och det får också bli redaktionens tips. Jag skriver nämligen under på tipset om HIF:s niondeplats. Min uppfattning är att startelvan är riktigt stark och med alla friska snackar vi här om ett topplag. Verkligheten säger något annat. Skadelistan är och har varit lång och truppen är känslig för skador. Det jobbades sent på Olympia i går kväll, men någon sen värvning har ännu inte rapporterats. Spelare som Anton Kinnander, Alexander Achinioti-Jönsson och Gustav Jarl kunde komma att lånas ut, men alla tre ser ut att stanna och slåss om platserna.

Jere Uronen är tillbaka i laget.

Jere Uronen.

Försvaret har varit den stora snackisen och det ska bli intressant att klämma Peter Larsson på den lagdelen i morgondagens podd. Han har ju fått sällskap av danske Frederik Helstrup nu och Henrik Larsson har fått en liten konkurrenssituation, vilket är viktigt inte minst på träningarna.
Ytterbackarna och det centrala mittfältet håller högsta allsvensk klass. Inledningsvis lär Johan Mårtensson och Darijan Bojanic spela, men den senare lär få bevisa i varje match att han ska spela. I första hand Andreas Landgren och Victor Pálsson flåsar och även Anton Wede är en fullt kompetent spelare på den positionen. Här finns också Alexander Achinioti-Jönsson och någon till som kan axla rollen. Sen kommer spelsystemet att ändra ansikte under säsongen med släpande forward och ibland två raka anfallare etcetera.
Anfallet ja. Astrit Ajdarevic är väl den enda givna spelaren på topp även om Jordan Larsson spelat i princip alla matcher under försäsongen. Jordan jobbar kopiöst, skär av ytor och pressar precis som en anfallare ska. Det jag saknar är fler egna initiativ, men man får skynda långsamt med talanger och vissa saker kräver självförtroende och flyt. Han kan få ett genombrott i år och med tanke på vilket tålamod pappa Larsson haft så här långt, så lär han också ha det med sonen i alla fall i inledningen av allsvenskan.

Mikael Dahlberg har nu gjort mål i fem av sex matcher i rad. Foto: Viktor Malmberg

Mikael Dahlberg. Foto: Viktor Malmberg

Mikael Dahlberg har vi inte sett mycket av och anledningen är hans rygg. När han är frisk nöjer han sig inte med att sitta på bänken. Robin Simovic dök upp men hämmas av sin fot. Mohamed Ramadan gjorde mål mot MFF i U21-matchen i går där han spelades fram av Anton Kinnander och just nu är det kanske de två senare som konkurrerar om ett eventuellt inhopp längst fram.
Det var inte meningen att det här inlägget skulle bli en HIF-analys, men ibland fortsätter fingrarna mata på tangenterna medan man bara tittar på.
Tittar vi vidare på bredden hittar vi hård konkurrens på ytterfältsplatserna med Lindström, Atakora och Boateng och där bara Wede känns riktigt safe.
På ytterbacksplatserna finns Gustav Jarl, Andreas Landgren och Fredrik Widlund som alternativ. Jag hade också gärna sett en kille som Jon Birkfeldt som var akademins bäste försvarare i fjol. Här finns även Felix Bindelöv som spelade senast och det hade också varit intressant att se mer av Niklas Jönsson under försäsongen för att se hur han hanterar A-lagsspelet.
Frågan inför lördagens seriepremiär: Står Daniel Andersson mot sitt förra lag eller är Matt Pyzdrowski spelklar? Pär Hansson får vänta någon match till.
På torsdagen tänkte jag kolla träningen. Har säkert fler uppfattningar om saker och ting efter den.

Våren är här och på lördag kläcks en ny säsong på Guldfågeln arena.

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

3 Responses to Dencker tänker: På lördag kläcks en ny säsong

  1. Fredrik Forever Red & Blue skriver:

    Apropå saker som ”kläcks” så var där ingen ny Podcast men den kanske kommer idag (torsdag)?

  2. […] Daniel Andersson vaktar målet i premiären Dencker tänker: På lördag kläcks en ny säsong Fredrik Ymer: En lång väg att […]

  3. […] Swärdh: ”Alltid kittlande att möta HIF” Daniel Andersson vaktar målet i premiären Dencker tänker: På lördag kläcks en ny säsong Fredrik Ymer: En lång väg att […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *