Han blev trött på att vara andremålvakt i HIF och flyttade till norska mästarna – där han har blivit tredjemålvakt. Trots det får Andreas Linde åka till U21-EM.
– Jag satt med en kopp kaffe och hade chattrutan uppe, och så såg jag att mitt namn dök upp, säger den 21-årige målvakten till Alltid Fullsatt.

Andreas Linde under sin allsvenska debut i fjol. Arkivfoto: Viktor Malmberg.

Andreas Linde under sin allsvenska debut i fjol. Arkivfoto: Viktor Malmberg.

Efter sina två allsvenska framträdanden för HIF i fjol klargjorde Andreas Linde att han ville bort från Olympia för att testa vingarna och få speltid.

Då skrev han på ett tvåårskontrakt med norska mästarlaget Molde i januari.

Lindes facit efter ett halvår i klubben? Noll matcher, en sittning på bänken – och resten av matcherna har han tvingats se från från läktaren.

Men den 196 centimeter långe målvakten från Rydebäck gnäller inte.
– När jag kom dit så visste jag att de har Ørjan (Nyland) som står i Norges landslag, och det är en väldigt duktig målvakt. Sen visste jag att de har en ung målvakt (Ethan Horvath) som de också satsar mycket på. Jag var lite skadad i början när jag kom, så han hamnade på bänken. Han är också väldigt, väldigt bra och har en ljus framtid framför sig, säger Linde och tillägger:
– Jag tycker bara att det är positivt att tillhöra de tre. Det är väldigt, väldigt bra träningsmiljö.

Men matcherna då?
– Nej, det är ju det som saknas. Nu det här halvåret som jag har varit i Molde så känner jag att jag har blivit bättre, men det är klart att man alltid vill spela. Jag får se vad som händer runt omkring sen, om någon rör på sig eller om man själv får röra på sig eller hur det blir. Det kan jag ju inte säga nu. Än så länge trivs jag jättebra.

Alltid Fullsatt träffar Linde i samband med U21-landslagets läger i Trelleborg inför vad som komma skall i sommar: U21-EM i Tjeckien.

Trots utebliven speltid är Linde – som stod sin senaste U21-landskamp i träningslandskampssammanhang förra sommaren – en av tre målvakter i Sveriges trupp.
– Jag hade förhoppningar om att bli uttagen, men det är klart att det är svårt när man inte har spelat så mycket. Jag var lite orolig, men jag blev glatt överraskad när jag såg mitt namn, säger han.

Såg? Hade du inte fått något samtal innan truppen offentliggjordes?
– Nej. Eller jag hade snackat lite med ”Leffe” (Leif Troedsson, U21-landslagets målvaktstränare), men det var mest kolla läget och hur jag mådde. Sen fick jag reda på att målvaktstränaren i Molde hade fått reda på att jag blivit uttagen två dagar innan, men han valde att inte säga något.

Följde du uttagningen live?
– Livechatt, ja.

Hur var känslan där?
– Det är klart att det var spännande. Jag fick inte den här tv-sändningen, för det är med tv-rättigheter i Norge, så jag fick följa chatten. Jag satt med en kopp kaffe och hade chattrutan uppe, och så såg jag att mitt namn dök upp och blev jätteglad, säger Linde med ett leende.

AIK:s Patrik Carlgren är ohotad etta i U21-landslaget. Linde konkurrerar med Örebro SK:s Jacob Rinne om andrahandskarna.
– Jag är alltid redo om det skulle hända något med Patrik.

Kan du ångra att du skrev på för Molde med tanke på U21-EM?
– Nej, det är en bonus att komma med här. Jag ångrar inte att jag gick till Molde. När man kommer till en ny klubb öppnar man vyerna och får testa på en annan miljö. Jag tror att det har gjort mig gott, säger Linde.

I kväll, torsdag, genrepar Sverige borta mot Danmark. 18 juni väntar EM-premiär mot Italien.

Eric Persson
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *