Foto: Markus Holgersson

Slutspel kan vara smärtsamt kort. Två hårda bataljer med en hel del konstiga situationer och ett avgörande i 89: e minuten till DC Uniteds fördel avslutade tävlingssäsongen 2012 för min del. Efter två vinnarår med HIF var det slut på triumferna. Vi i Red Bulls kom upp spelmässigt på en hög nivå i slutspelet men hade förtvivlat svårt att trycka in bollen. Det som fungerat hela året blev bakvänt. Försvarsinsatsen satt allt bättre, chanserna skapades men målgörandet uteblev.

Straff, friläge, snett inåt bakåt, inläggs nickar, frisparksläge inget gick in. Denna hårda batalj bjöd på det mesta och det hela började med stormen sandy, därefter mellan första och andra matchen drog en snöstorm in över NYC och  matchen blev flyttad till dagen efter. Tre utvisningar, en missad straff och en straff som blev omblåst. Tajt, hårt duellerande när slutspel är som bäst men smärtsamt tomt när det är över. Tomheten av att tävlingssäsongen 2012 tagit slut. Smärtsamt tomt att började planera ledighet hemresor och andra aktiviteter i förtid. Smärtsamt tungt att viljan att stå överst tar slut med att få stå på avstånd och titta på när det spelmässigt började kännas så bra.

Vad sker nu? Red Bulls är inne i en stor omorganisering på fotbollssidan. Organisationen har skaffat sig en ny global manager som ska se över hela fotbollssidan. Vi i New York har fått en ny sportchef och administrativ manager som är i full gång och ser över framtiden för hela truppen. Dagen efter nederlaget hade var och en, individuellt samtal med dessa tre och fick reda på sin framtid. Kort och koncist, stanna eller lämna. Här över fungerar det annorlunda och många spelare har kontrakt med option. En option som framförallt klubben bestämmer över. Till detta med ny organisation så sätter klubben en ny standard och kickar folk utan vetskap om vad de betyder för laget. I många fall ett tufft ledarskap som blir ett hårt slag mot lagbygget. Ett lagbygge som försvåras av att det finns givna stjärnspelare som tar mycket plats och där spelarna runt omkring får lära sig hantera en tuff situation.

Därav anser jag att kicka spelare och försöka ta in nya kommer ta extra lång tid. I gruppen kommer vi få börja om och hitta våra nya platser och roller, känna av stämningen, vad är rätt eller fel. Med den spelartrupp vi haft idag har vi kommit långt anser jag utan att ha nått hela vägen fram. Men att helt bygga nytt från början igen och rasera den grupp som byggts kommer ta lång tid för att komma in i rätt gruppdynamiska fas som fungerar och gör laget till en maskin. Nästan en hel elva har fått reda på att de inte är välkomna nästa år, och lägg därtill att en ny tränare ska komma in.

Foto: Markus Holgersson

Noterbart är att Kansas City vinanre av östra divisionen åkte på en smäll direkt och åkte ut mot femman Houston i samma division i kvartsfinalen. Houston som för övrigt leder med 3-1 efter första matchen i semfinalen över DC United.

San Jose som vann västra divisionen åkte också ut i kvartsfinalen mot fjärde placerade LA Galaxy. Galaxy leder sin semifinal mot Seattle med 3-0 efter första matchen.
Lärdom: Pricka in formen rätt och ha marginalen på din sida. Samt det kan vara en fördel att börja hemma i första matchen för att få ett övertag till andra matchen.

/Markus Holgersson

Markus Holgersson tog SM-guld, supercupen och guld i svenska cupen med HIF och har debuterat i landslaget innan han tog steget över till stjärnspäckade New York Red Bulls. Han bloggar om livet som proffs och New Yorker här på Alltid Fullsatt.

Tagged with →  
Share →

One Response to ”Efter två vinnarår med HIF var det slut på triumferna”

  1. [...] Oerhört intressant läsning (som vanligt) av Markus Holgersson om sitt New York Redbulls. Halva laget skickas ut, en ny ledning kommer in och ett nytt lagbygge påbörjas. Stjärnorna är i fokus och man fyller på med spelare som anpassar sig. Om man förenklar är det så. Läs Markus blogg här. [...]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>