Passi Prudence lämnar Högaborg. Nu ser det ut att bli superettan nästa säsong. Foto: K&A Bilden

Passi Prudence (i mitten) lämnar Högaborg. Nu ser det ut att bli superettan nästa säsong. Foto: K&A Bilden

Passi Prudence. Känn på namnet. Lite artistnamn över det hela. Men det är så han heter, eller Prudence Herve Nshimirimana om vi ska vara korrekta.
Alltid Fullsatt har följt anfallstalangen allt sedan han lämnade Billesholm för Högaborg. Sen gick allt fort, men det ska vi återkomma till.

Just nu tränar han med Falkenberg som spelade i allsvenskan i år men som håller till i superettan nästa år.
– De har haft koll på mig hela året. De har kommit och kollat på borta- och hemmamatcher. Min agent (Jonas Svensson) har berättat att de haft koll på mig. Det är bara synd att jag missat en halv säsong på grund av skador.

Det är lördag kväll. Passi Prudence är på väg hem från Göteborg med tåget. Annars har resorna den senaste tiden alltså pendlat mellan Helsingborg och Falkenberg.

Passi Prudence. Foto: K&A Bilden

Passi Prudence. Foto: K&A Bilden

– Jag har tränat med dem en vecka nu. Tränaren i Falkenberg (Hasse Eklund) säger att det ser riktigt bra ut och att jag gjort ett bra intryck ännu så länge. Han tycker att jag har en avig spelstil och lite annorlunda mot andra och att jag är rörlig och är löpvillig. Men han tycker att uthålligheten och styrkan fattas och att jag måste bygga upp kroppen själv under vintern så jag slipper skadorna. Det ska jag jobba stenhårt med i vinter.

Skadorna har förföljt honom och det beror kanske på att det gått snabbt från två träningar i veckan med Billesholm i sexan och rätt in i division 2-fotboll med Högaborg.
– Det har varit problem med ljumskarna och jag har också haft en bristning i framsida lår och det beror på träningsupplägget. I Billesholm gick jag dit och lattjade två gånger i veckan. I Högaborg blev det fyra pass i veckan plus egen träning. Det blev rätt mycket.

 I år har det bara blivit fem matcher från start. Under våren var han skadad och efter landslagslägret med P17-landslaget på Bosön i somras gjorde han sin första match (mot Laholm) och gjorde mål direkt. Sen kom ny skada och frånvaro i ett par veckor.

Passi kallades alltså till en landslagssamling. Det vill vi höra mer om.
– Jag hade spelat med Skånelaget fyra dagar innan där vi gick till final. Landslagstränaren var där och tittade. När det var tre dagar kvar till landslagslägret tog han ut mig. Jag fick vara med P99-orna en hel vecka.

Det har blivit dags att ta The Passi Prudence-story från början. Han började med fotbollen relativt sent. Som tioåring började han i Bjuvs IF och gick snart till Billesholms GIF. Därifrån skulle han ta sig till HIF:s U17 men…
– … Ulrik Jansson som jag hade kontakt med bytte till HIF Akademi så det blev inget där. Istället gick jag till Högaborgs U19-lag eftersom min tränare i Billesholm gick dit som ungdomstränare. Jag hoppades så klart få chansen i A-laget men hade inte kunnat drömma om att det gick så snabbt.

Redan första vintern i Högaborg blev han ett ämne för A-truppen.
– A-lagstränaren var och kollade och sen började jag träna med A-laget. Redan under andra seriematchen i division 2 blev jag uppflyttad. Jag satt på bänken i min första match och jag minns att jag försov mig vid tredje matchen.

Vad sa tränaren (Jörgen Pettersson) då?
– Han tog det rätt så lugnt.

Den tredje matchen som han startade för Högaborg förra året kom första målet.
– Ja det var mot Assyriska borta. Det kom på nick. Det var en stor grej, underbart!

I fjol blev det elva matcher i A-laget och sju mål i serien. Sen kom skadorna och han missade hela hösten ifjol och vårsäsongen i år.
– Detta året har jag startat fem matcher och gjort två mål. Det har inte varit någon lyckad säsong för varken mig eller laget. I vissa matcher har jag gjort det riktigt bra men det är frustrerande när man inte kan eller får spela. Men man måste hantera det också.

Passi Prudence i ett av derbyna mot Eskilsminne i år. Foto: K&A Bilden

Passi Prudence i ett av derbyna mot Eskilsminne i år. Foto: K&A Bilden

Under hösten var det hela havet stormar i Högaborg. Det spred sig en dålig stämning och tränaren Jörgen Pettersson hoppade av i förtid.
På förhand hade laget rent av seriens bästa lag vilket tidigare spelare som Moustafa Zeidan varit inne på. Ändå blev det degradering. Hur kunde det hända?
– Under våren spelar vi bra men sen är det som att vi slappnar av. Vissa spelare tyckte säsongen var slut när det nästan stod klart att vi klarat oss. Sen blev det klabb mellan spelarna och tränarna. Tränare lämnade och spelare trivdes inte. Det var inte samma atmosfär som tidigare. Det berodde mest på att tränaren hade en spelidé och spelarna ville något annat, säger Passi Prudence.

Att spela i division 3 nästa säsong finns inte på kartan. Passi Prudence har bestämt sig för att lämna Högaborg.
– Absolut. Jag vet vad jag kan och jag vill spela högre upp. ”Jölle” (Joachim Jölert) vet att jag är i Falkenberg nu och de vet om att jag kommer lämna.

Är det fler klubbar än Falkenberg som hört av sig?
– Ja, Elfsborg har hört av sig och vill att jag kommer på provträning men just nu känns Falkenberg som ett lagom steg.

Hur har träningarna varit så här långt?
– Det har varit mycket spel, passningsspel och de vill se lite var jag kan spela. Det är jag och en kille från Vinberg som tränar just nu.

Falkenberg spelar i superettan nästa år och det är där Passi ser sig själv.
– Jag tror det kan passa mig. Det är inte ett så stort steg och egentligen inget litet heller. Men det passar utmärkt.

Vilket är ditt mål med fotbollen? 
– Först är det att få kontrakt med Falkenberg och spela i superettan. Sen vill jag så klart längre, ut i Europa. Det har jag pratat med Hasse (Eklund) om. Jag vill inte till Falkenberg för att stanna där utan för att utvecklas och det förstår och vill han också. Min agent sköter snacket med honom nu och så ser vi hur det blir.

Även om Passi Prudence är född 1999 och är 17 år idag så ifrågasätts hans ålder av vissa som gör gällande att han är äldre än så. När det kommer på tal skrattar han mest.
– Ha ha, jag är 17 år.

torbjorn_dencker

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

2 Responses to Anfallaren lämnar Högaborg – siktar på superettan

  1. Nisse skriver:

    Jag kan inte förstå att han helt plötsligt är född 1999 när han innan var utagen med Skåneboll födda 1997 lokaltalang utveckling Onslunda. Han finns både på bilder och video upptagningar så något stämmer inte. Efter som min son var med där har jag full koll på denna spelare!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *