Alltid Fullsatt kan avslöja att Jakob Augustsson lämnar Höganäs BK efter den här säsongen. Nu väntar en tid utan fotboll. Foto: Torbjörn Dencker

Alltid Fullsatt kan avslöja att Jakob Augustsson lämnar Höganäs BK efter den här säsongen. Nu väntar en tid utan fotboll. Foto: Torbjörn Dencker

Höganäs tränade som vanligt på måndagskvällen. Eller vanligt och vanligt… strax före träningen meddelade tränare Jakob Augustsson att han lämnar Höganäs efter säsongen.
– Jag snackade länge med Roslund (Mikael, sportchefen) i morse och vi har egentligen snackat löst till och från ett tag. Jag sa att det är skitroligt att vara tränare här men att jag vill prova på hur det är att inte leva med fotbollen ett tag. Vi får se om det blir bättre eller sämre och skulle jag sakna den sjukt mycket så får jag prova igen. Jag har ju levt med fotbollen sedan jag var liten, säger Jakob Augustsson och tillägger:
– Jag ville informera gruppen direkt för när folk frågar så vill jag kunna säga som det är.

Jakob Augustsson tillträdde som huvudtränare och tog in Solo Hammar som assisterande inför förra säsongen. Det var nära att han lämnade redan inför denna säsongen då han var högaktuell för Landskrona BoIS. Division 1-klubben fastnade dock för Agim Sopi efter långa turer.
Med egen byggfirma och med en fru som också har egen rörelse blir tiden knapp för något annat.
– Nu ska jag prova att vara hemma ett tag, men jag hjälper till med sonens lag i Borstahusen och det vill jag fortsätta med.

Det återstår dock två månader av säsongen innan han packar ihop grejorna på Höganäs sportcenter.
– Jag sa rätt ut till truppen att har jag varit en jobbig j-vel fram till nu så kommer jag vara ännu jobbigare och kräva ännu mer de här sista två månaderna. Vi ska göra ett så bra jobb som möjligt.

Hur tog truppen det?
– De frågade vad jag skulle göra sen och hälften tycker säkert det är skitskönt och andra kanske tycker det är synd. Men jag bryr mig inte så mycket om det för det känns som jag har gjort ett bra jobb och nu ska vi ta så många poäng som möjligt.

Höganäs ligger sexa i division 2 och har fem poäng upp till Assyriska på kvalplats. Men däremellan finns tre andra lag, däribland Eskilsminne, som har samma ambition.
– Segern mot Eskils senast var viktig men nu har vi två matcher, mot akademin och Ullared. Vinst mot dem och vi hänger av dem lite. Vinner vi inte så är man plötsligt inblandad där nere. Det står fortfarande och väger.

Skulle det gräma dig att sluta om ni går upp i division 1?
– Inte alls! Jag hade bara blivit glad. Det hade varit optimalt. Jag tycker det är roligare att vinna och lyckas och gör vi det så är det spelarnas förtjänst.

Hur summerar du dina två första år som tränare?
– Jag tycker att det har varit roligt att jobba med laget. Jag ville göra så mycket mer, som det taktiska och att utveckla försvars- och anfallsspel. Men tränar man tre gånger i veckan finns inte tiden och då får man lägga fokus på att få upp farten och vi har spelat väldigt mycket på träningarna, säger Augustsson och fortsätter:
– Vårt låga försvarsspel har de lärt sig och vet hur man spelar det. Det är kanske tråkigt i längden men hellre att man är riktigt bra på något än halvbra på en massa saker.

Vilken spelare har gjort mest intryck på dig?
– Svår fråga för det är på olika sätt. Det finns några som har sjukt mycket fotboll i sig och sen finns det de som har sjukt mycket vilja, som ”Ralle”, säger Jakob Augustsson och utvecklar hans syn på Rasmus Andersson:

Rasmus Andersson (till vänster i röd tröja) får beröm av tränaren. Foto: K&A Bilden

Rasmus Andersson (till vänster i röd tröja) får beröm av tränaren. Foto: K&A Bilden

– Division 2 är det högsta han spelat, annars har han hållit till längre ner i Klippan och Ljungbyhed om vi bortser från Vejby. Hade han fått en bättre utbildning som ung hade han spelat betydligt högre upp nu. För han är kraftfull och har en djävulsk vilja. Den kommer man långt med, säger tränaren och tar ett exempel från en händelse på söndagen.
– Jag cyklade Öresund runt, ett lopp på 19 mil. Vi startade klockan 8 i ösregn och åska men det sprack upp när vi kom till Sverige. Jag hade aldrig cyklat mer än tolv mil i sträck tidigare. Efter 13 mil hade jag kramp både på fram- och baksida av låren. Brorsan peppade mig och jag cyklade de sex sista milen med kramp. Med vilja klarar man mer än man tror. Tyvärr är det kanske så att om man har talangen så har man inte den vilja som krävs. Det är nog få som har bägge delar.

Hur det gick för Jakob? Rätt skapligt faktiskt. Fotbollstränaren kom tre av totalt 550 startande.

Vad tar du med dig annars från tiden i Höganäs BK?
– Det har varit väldigt roligt att jobba där för alla runt omkring lägger ner så många timmar. Det är imponerande att de åker direkt från jobbet fyra-fem dagar i veckan. Då snackar vi intresse, säger Jakob och nämner några:
– Jag tänker på Micke Roslund, Uffe Stark men också ungdomsledare och styrelsefolk som är där dagligen. Och glöm inte Thomas Öman, vår materialare. Han lägger ner vansinnigt mycket tid, för hur roligt kan det vara att stå och tvätta till klockan 22 varje kväll. Såna ska ha en klapp på axeln, säger Jakob Augustsson.

På lördag spelar Höganäs mot HIF Akademi – en match som spelas på Olympia. Och det var inte så länge sedan han satte sin fot där.
– Vi spelade på Olympia med ÄFF till och med våren under min sista säsong i Ängelholm. Det blir kul för killarna att springa in på Olympia.

Assisterande tränaren Solo Hammar lämnar också efter sista matchen hemma mot Assyriska den 16 oktober.

Senare i kväll bjuder Alltid Fullsatt på listan över vilka tränare som lämnar eller stannar nästa säsong – från allsvenskan till trean. 

torbjorn_dencker

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

One Response to Augustsson lämnar Höganäs: ”Ska försöka leva utan fotbollen”

  1. […] Augustsson, Höganäs BK – ”Lämnar” I kväll kunde Alltid Fullsatt avslöja (i den här artikeln) att Jakob Augustsson lämnar Höganäs BK. Han vill nu ”prova hur det är att leva utan […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *