Jesper och Jon Birkfeldt - en bild som togs inför ett derby mellan Högaborg och HIF Akademi sommaren 2015. Foto: Torbjörn Dencker

Jesper och Jon Birkfeldt – en bild som togs inför ett derby mellan Högaborg och HIF Akademi sommaren 2015. Foto: Torbjörn Dencker

Högaborgs målvakt Jesper Birkfeldt till Höganäs? Övergången var aktuell men Alltid Fullsatt berättar här varför den inte blev av.

Rykten och sanningar når Alltid Fullsatt nästan varje dag. Det här tipset skulle visa sig stämma – till viss del: ”Högaborgs målvakt Jesper Birkfeldt på väg att skriva på för Höganäs”.
En bil rullar längs Helsingborgs gator. I den sitter bröderna Jesper och Jon Birkfeldt. Om några minuter är de framme vid Harlyckan. Det är träningsmatch för Högaborg men målvakt Jesper Birkfeldt, som snart klarat av sin rehab, är inte aktuell. Men det är Benjamin Abbe, som fått stå mycket den här säsongen. Han ska vakta målet mot kvällens motståndare Eslöv.

Högaborg trillade nyligen ur division 2 och  ska starta om i division 3 med Patrik Sundström som nygammal tränare. Som det ser ut nu får de behålla sin duktige målvakt även om det handlar om en lägre nivå.
– Jag var tillbaka efter skadan lagom till att säsongen tog slut.Jag har börjat gå för fullt utan några bakslag så här långt och hade det blivit kval hade jag kunnat spela tror jag, säger Jesper Birkfeldt.

Jesper Birkfeldt spelade de tre första omgångarna i år. Foto: K&A Bilden

Jesper Birkfeldt spelade de tre första omgångarna i år. Foto: K&A Bilden

Den här säsongen blev knappast som Jesper Birkfeldt tänkt sig, vare sig för laget eller på det personliga planet. Han tog ett år till och ett tag såg det ju faktiskt ut som att Högaborg skulle ta steget upp i division 1.
– När vi vunnit så mycket under våren så var vi verkligen bäst i serien. Ingen spelade bättre än vi. Sen hände något och jag tror kanske att många av spelarna blev mätta och trodde att vi skulle vinna även om vi spelade hälften så bra. Vi trodde att det skulle lösa sig. Sen kom turbulensen med tränare som lämnade och till och med spelare som sjukt nog lämnade. Allt som var stolpe in tidigare blev stolpe ut under hösten. Det är svårt att sätta fingret på varför vi åkte ur. Man kan skylla på att spelare, däribland jag, var skadade men det är nog en kombination av allting, säger Jesper.

Mycket talar för att Jesper Birkfeldt gör sin åttonde A-lagssäsong i Högaborg nästa år. Foto: Torbjörn Dencker

Mycket talar för att Jesper Birkfeldt gör sin åttonde A-lagssäsong i Högaborg nästa år. Foto: Torbjörn Dencker

För 1,5 år sedan (den 2 juni 2015) satt undertecknad tillsammans med Jesper och hans bror Jon Birkfeldt på café Étoile i Helsingborg. Det var dags för derby mellan Jespers Högaborg och Jons HIF Akademi i divison 2 och grejen var att båda bröderna fyllde år på matchdagen. Jesper skulle fylla 23 år, Jon 19 år. Nu har de lagt till ett år.

Bröderna pratade mycket och när det kom till Jespers ambitioner med sin målvaktskarriär, sa han: ”Du vill alltid ta nästa steg för du lägger ner så mycket tid på detta. Jag har inga planer på att röra mig i sidled, det är högre upp i så fall”, sa han.

Jesper spelade bara fyra matcher från start den här säsongen. Det var de tre första omgångarna och efter skadan så blev det en start mot Vinberg borta den 20 augusti innan bakslaget kom.
– Vi vann mot Vinberg med 3-1, men så kom bakslaget veckan efter på träning. Det var så pass illa så att hela säsongen var körd. Jag gick på för tidigt.

Jespers problem började med en krossad menisk, något han fick operation för i mitten av juli. Bakslaget bestod av att knäet inte vant sig av att vara utan menisk, förklarar målvakten.
– Det svullnade upp med ledvätska. Det var som en golfboll med vätska vid knäskålen, säger Jesper och fortsätter:
– Det kan kvitta nu för just nu testar jag maxstyrka hos sjukgymnasten och det ger inga bakslag, så fotbollsmässigt kan jag gå för fullt nu.

Nu kommer vi in på artikelns kärna. Skulle trotjänaren Jesper Birkfeldt lämna Högaborg för att laget trillat ner i trean? Svaret blir nej. Alltid Fullsatt har nosat upp att Höganäs BK i division 2 varit intresserade av målvaktens namnteckning inför nästa säsong, men av det blir det inget.
– Jag har pratat med Burim (tränaren, Nikqi). Jag har haft ett jättebra samtal med dem och Burim är en jättetrevlig kille. Jag uppskattar att det finns intresse från deras sida men för egen del känner jag att jag vill prova på något mer än division 2 där jag varit ett tag. Jag känner väl att det i så fall ska komma något högre upp för att fundera på det. Just nu känner jag att det är bättre att stanna i Högaborg och försöka komma tillbaka till tvåan med dem.

Så nu lutar det åt en säsong i trean med Högaborg?
– Ja, som det ser ut nu så blir det så. Vi har goda dialoger och jag är fullt inställd på att åka upp i tvåan direkt. Det räcker med ett år i trean. Jag hoppas att de som kommer ingå i truppen nästa år känner likadant. Samtidigt vinner man inte den här serien så enkelt. Det är bara att titta på Hittarp. Det tog tid för dem och trots att de haft ett fantastiskt lag inte tagit sig upp förrän nu.

Inget samtal från brorsans tränare Roar Hansen?
– Nä, faktiskt inte, säger Jesper med ett skratt.
– Jag får väl skicka upp Jon så han får sälja in mig. Men jag måste vara realistisk. Jag är kanske inte jättehet på marknaden efter fyra matcher från start. Men jag känner att jag är i bra slag så fort jag är med. Detta året skulle vara det första året utan utbildningsbidrag och med ett bra lag och en bra på säsongen såg det ju ut som att detta skulle bära långt. Det känns surt, men det är var det är, säger Jesper om säsongen 2016.

Alltid Fullsatt har redan skrivit om att det blir omsättning i laget. Benjamin Tannus och Passi Prudence lämnar förmodligen för större uppgifter. Kamal Barny lägger av och Filip Saganowski lämnade redan i höstas och Robert Mirosavic med flera kommer lämna laget.
– Vi är Högaborg och spelare hade säkert lämnat även om vi varit kvar i tvåan. Nu blir det än mer aktuellt för spelarna som ska ta nästa steg. Passi och Tannus vill inte lägga ett år i division 3 när de är i sin ålder och då utvecklingen är livsviktig. Det har jag full förståelse för. Att vi åkte ur kan faktiskt vara bra för vissa spelare som i år satt på bänken som kanske blir startspelare nästa år. Man måste se det lilla ljus som finns, säger Jesper Birkfeldt.

För Jespers del krävs det att en klubb division 1 eller högre hör av sig. Annars blir det division 3 nästa säsong för målvakten.
– Ja jag känner så. Det är hjärtat som pratar men så går mina tankar.

Tillbaka till den där intervjun på cafeet för 1,5 år sedan. Redan där och då i intervjun sa Jon Birkfeldt att han var redo att ta nästa steg. ”Först och främst vill jag ta mig upp i A-laget och sen ta en startplats. Det måste hända något efter den här säsongen”, sa han då.

Jon Birkfeldt hade tränat till och från med HIF:s A-lag. Redan på hösten 2014 blev det något pass och därefter på sommaren och hösten 2015.

Jon Birkfeldt. Arkivfoto: Torbjörn Dencker.

Jon Birkfeldt. Arkivfoto: Torbjörn Dencker.

Redan den 27 oktober skrev vi dock att han var klar för Åtvidaberg (se här). Roar Hansen hade sett tillräckligt av försvararen och gav honom direkt speltid i det unga superettanlaget. Jon var inte ensamt nyförvärv i det nederlagstippade laget. Med över 20 nya spelare skulle Åtvid bli ett stryklag. Det blev en sjätteplats i superettan.
– Jag tror att det var 60 procent av experterna som tippade att vi och Ängelholm skulle åka ur. Det var skönt att motbevisa dem och sen dessutom inte bara klara sig kvar utan att ta oss upp till en sjätteplats. Roar Hansen och de andra ledarna och även sjukteamet har väldigt stod del i det, liksom vi spelare förstås, säger Jon.

Jon Birkfeldt startade 13 matcher i år och gjorde tre inhopp.
– Det har varit upp och ner för mig i år men när jag varit friskt har jag fått starta nästan alla matcher. Sen fick jag vara med i landslaget så jag måste vara nöjd med min säsong.

När han lämnade HIF Akademi skrev han på ett tvåårskontrakt och som det ser ut nu kommer han fullfölja det. Till skillnad från många i laget har han bosatt sig i lilla Åtvidaberg och ångrar inte för en sekund att han lämnade Helsingborg.
– Jag trivs hur bra som helst. Jag är en av få spelare som bor här, för det är egentligen bara de yngre som fortfarande går i skolan som bor här. Men jag tycker att det är rätt skönt för här händer inte så mycket och man får vara sig själv och ta det lugnt. Jag flyttade upp med min flickvän vilket gör att jag trivs bra.

Liksom brorsan Jesper har säsongen 2016 varit kantad av skador.
– Jag hade problem med en nerv i foten som kom i kläm och när jag väl var tillbaka så fick jag en hjärnskakning.

Han spelade hela matchen borta mot IFK Värnamo (seger med 3-1) den 16 oktober men missade de tre sista matcherna däribland sista matchen – bortamötet med Ängelholm.
– Jag drog av två ledband i foten. Jag har kört rehab och om någon vecka kan jag börja jogga igen. Det är inget jätteallvarligt så det är tur i oturen. Jag är med när vi drar igång försäsongsträningen.

Hur det där födelsederbyt slutade för 1,5 år sedan? Jo Högaborg slog HIF Akademi med 2-1 hemma, men i derbyt tre månader senare vann HIF Akademi med 3-1.
Men det var då – i division 2. Nästa säsong spelar förmodligen lillebrorsan i superettan och storebror i division 3. Det svänger snabbt i fotboll och ibland får karriären ta lite svängar vare sig man vill det eller inte.

torbjorn_dencker

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Läs artikeln på cafeet för 1,5 år sen här!

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *