Markus Holgersson skriver ett långt personligt inlägg om första tiden på Cypern, om landet, folket, laget och hur det är att bo i en annorlunda fotbollsmiljö. ”Vårt spelsätt är det mest passningsorienterade jag har spelat i. Både Roar med framförallt Ängelholm och Hasse Backe i Red Bulls ville spela mycket längs marken och spela ut från målvakt. Här i Anorthosis handlar allt om att skapa överläge, två mot en och att använda målvakt för att skapa övertag”, skriver han bland annat.

Markus Holgersson i långt inlägg om första tiden på Cypern.

Markus Holgersson i långt inlägg om första tiden på Cypern.

Fotbollen har fört mig till Cypern, Larnaca och laget Anorthosis Famagusta. Jag är väldigt tacksam för att återigen fått chansen att spela fotboll på en hög nivå i ett land med en kultur som jag inte upplevt på nära håll tidigare.

Efter ca tre veckor på Cypern, har jag mötts av ett trevligt och öppet folk som är intresserade och stolta. Medelhavsvädret är fantastiskt. inte en dag under trettio grader hittills. Acklimatiseringen har gått bra och fläktande vindar från kusten hjälper till.

Folket är till första anblick lite ointresserade och kommer hellre någon minut för sent än för tidigt. Men när de väl får order eller har en uppgift tar de den an sig med stort intresse och arbetar hårt för att få ut det bästa möjliga av situationen. Cypern har känt på finanskrisen på nära håll och skyller mycket på EU och framförallt Merkel från Tyskland. Två oberoende av varandra personer som jag pratat med har frågat hur vi i Sverige har klarat oss så bra ekonomiskt genom krisen. Därefter kom vi in på det svenska valet och följdfrågorna. Bl.a. varför den sittande regeringen fått så svagt med röster. Men kanske ännu viktigare hur är det möjligt att var sjunde, var åttonde väljare stödjer ett främlingsfientligt parti. Speciellt när omvärlden ser ett öppet demokratiskt och vänligt Sverige som berikats av olikheter. Detta ledde in på en missnöjesdiskussion och framförallt att rösterna vunnits ute i periferierna, som jag hörde en statsvetare kallat det.

Här nere på Cypern är valutan Euro, vilket till viss del tynger cyprioterna. Priserna för oss som kommer utifrån är på en relativ hög nivå. Därför blir det inget turistparadis med bra väder och billigt levande som exempelvis Thailand. Nu ställs det istället högre krav på infrastruktur och byggnader för att levnadsstandarden ska ökas successivt.

Larnaca, staden som jag befinner mig i, ligger vid kusten, fem mil från Ayia Napa och fem mil från huvudstaden Nicosia. Här bor ca 80000 invånare och tillhandahåller en internationell flygplats. Halva ön övertogs 1974 av turkiska trupper. Vilket gjorde att FN har bildat en zon mellan länderna där Fn-styrkor fortfarande har närvaro på ön även om läget är stabilt. Här på Cypern är det vänster trafik som gäller samt eluttagen är av samma typ som i Storbrittanien.

 

"Framöver har vi tre matcher i nästa vecka. Söndag-onsdag-lördag där vi bland annat möter Champions League-laget Apoel Nicosia som slog ut Ålborg i sin playoff", skriver Markus. Bilden: Hemmaarenan Antonis Papadopoulo Stadium.

”Framöver har vi tre matcher i nästa vecka. Söndag-onsdag-lördag där vi bland annat möter Champions League-laget Apoel Nicosia som slog ut Ålborg i sin playoff”, skriver Markus.
Bilden: Hemmaarenan Antonis Papadopoulo Stadium.

Som ny i ett land eller plats är det oftast förvirrande till en början. Många nya intryck ska tas in, nya människor ska lära kännas och nya utmaningar ska bemötas. Som personer går vi igenom dessa procedurer (stora som små) flera gånger om i våra liv. När vi byter jobb, flyttar till nytt hus, skaffar sambo, barn osv. Det blir en förändring i ens liv där man för stunden inte riktigt vet vad som är ens trygghet.

Vissa förändringar är större än andra, just denna procedur med nytt land har jag gått igenom två gånger tidigare i min fotbollskarriär. I USA och i England. Dessa tidigare ombyten har gett mig en viss erfarenhet och jag vet ungefär vad jag behöver för att kunna fokusera på fotbollen samtidigt som det är organiserat kaos runt omkring. Att leta lägenhet, transportmedel, fixa bankkonto, hitta till och från träningsanläggningen, komma i tid, veta vem man ska fråga och samtidigt kunna få i sig tillräckligt med mat och vätska samt sova gott utan att oroa sig för kaoset är några av prövningarna du ställs inför.

Fråga dig själv vart du finner din trygghet. Svaret är kanske i hemmet, familjen eller vännerna. Att komma till ett nytt land utan ett hem, familj eller vänner kräver en inre trygghet och en öppenhet. Att våga ställa de rätta frågorna för att få sina svar. Just den här öppenheten tror jag är så viktig, det är den som berikar oss svenskar. De flesta skandinaver jag träffat utomlands är väldigt öppna och nyfikna. De vill veta mer och lära sig av den kultur de befinner sig i. Jag är likadan, jag vill lära mig mer om omvärlden för att i längden lära mig mer om mig själv. Därför blir jag så förvånad av hur inskränkta och oinformerade vi är i vissa delar av vårt land Sverige, utan för den sakens skull dra alla över en gräns. Under dessa tre månader jag varit hemma under sommaren har jag blivit lite mörkrädd av hur vissa människor jag träffat tänker (inte mina vänner mer okända personer).

Utomlands har vi svenskar ett fantastiskt rykte. Det exotiska, inovativa och kreativa landet i norr. Men jantelagen som jag stött på här hemma har fått sig en skjuts framåt i min bok. Istället för att vara glada och ta chansen själva genom att våga utmana den inre zonen för att kunna ta nästa kliv i livet, är vi fördömande och ska kritisera.

Jag är oerhört trött på samhällets ytliga ideal. Där vi hela tiden jämför vårt och andras yttre. Media har en oerhört stor del i denna fixering av sensation. Vad jag tycker är så mycket viktigare är vårt inre. Det behöver inte handla om meditation men var inte rädd för att prata om vad du tycker eller lyssna på vad andra tycker. Lyssna på vänner, främlingar och experter. Informera dig, sök kunskap, vi är olika och har olika ståndpunkter och ideal. Prata med en livscoach, terapeut eller psykolog, det berikar.

I HIF använder de sig av en livscoach som är oerhört duktig på de individuella samtalen. I New York Red Bulls använde de sig av en idrottspsykolog som Hasse Backe tagit in. Jag är fortfarande i kontakt med honom, eftersom det ger mig perspektiv, lär mig att lyfta blicken och framförallt låter mig utmana mig själv genom att tänka till. Man behöver inte ha problem för att gå och prata med någon. Det handlar om att veta mer om sig själv för att i längden må bättre.

Toni Calvo har precis gjort mål och hyllas av kompisarna i Anorthosis.

Toni Calvo har precis gjort mål mot AEK Larnaca och hyllas av kompisarna i Anorthosis.

Det har spelats fotboll också. Vi i Anorthosis har spelat två ligamatcher. En mot topplaget Omnia Nicosia på bortaplan. Det blev förlust med 3-2. Misstag avgjorde och som mittback är man aldrig nöjd när man släpper in mål och definitivt inte tre stycken. Vad vi tog med oss från den matchen var ett starkt passningsspel, vi för matchen men gör tyvärr för många misstag i utsatta positioner.

Holgersson cypernI förrgår spelade vi vår andra seriematch och första på hemmaplan mot lokalkonkurrenten AEK Larnaca. Det blev 2-1-vinst, där vi lyckades att göra mål i den 93:e minuten. I den här matchen spelade vi lite mer rejält, minimerade misstagen och borde avgjort matchen tidigare med de chanserna som vi skapade. Defensivt gick det bra, de hade i princip målet och två halvchanser till. Samarbetet med Albert vår andre mittback börjar fungera allt bättre, vår kommunikation och förståelse för varandra och lagets spel börja sitta allt mer.

Två 90 minutersmatcher med en vinst och en förlust som utdelning är en ok start på mitt fotbollsliv här på Cypern. Spelmässigt är ligan väldigt lik den amerikanska MLS. I cirka 70 minuter är det organiserat spel, spelarna är bollskickliga med bra teknik där första touch och bra passningsspel är utmärkande. Runt 70:e minuten när spelarna börjar bli trötta så är det full fart framåt som gäller. Lagen blir långa och spelet böljande. Det är just i dessa skeden jag tror mina egenskaper kommer till bra användning. Att försöka lugna ner spelet, hålla ihop laget samtidigt som vi på ett vårdat vis försöker straffa motståndarna när de går bort sig.

Nivån här över anser jag som god. Vårt mål är att vara ett topplag. Ligan har ett lag i Champions league och ett lag i Europa league, samt två lag som föll i playoff spel till EL mot Tottenham och Dynamo Moskva. Dessa fyra lag plus oss bör hålla till i toppen, vilket är på en hög nivå.

Vårt lag Anorthosis Famagusta har en gedigen historia och spelade så sent som 08-09 i champions League. Tyvärr har det varit några tuffa år efter det. Till i år har en ny sportchef och en ny tränare från Holland anlitats. Till det har det kryddats med åtta nya spelare. Detta innebär att vi inte är fullt organiserade ännu och vårt spelsystem är på utveckling. Vi har också ett ungt lag som jag tror kommer växa med tiden. Till den andra hälften av serien och framförallt nästa år om vi får behålla stommen i laget tror jag att vi kan bli riktigt bra.

"Jag förstår att denna sorts av fotboll inte går hem i alla lag med annorlunda spelartyper. Men i vårt lag kan det passa bra", skriver Holgersson när han utvecklar vilket spelstil som gäller i sitt nya lag.

”Jag förstår att denna sorts av fotboll inte går hem i alla lag med annorlunda spelartyper. Men i vårt lag kan det passa bra”, skriver Holgersson när han utvecklar vilket spelstil som gäller i sitt nya lag.

Vårt spelsätt är det mest passningsorienterade jag har spelat i. Både Roar med framförallt Ängelholm och Hasse Backe i Red Bulls ville spela mycket längs marken och spela ut från målvakt. Men i det så behöver man inte vara dumdristig och vid tajta lägen var det ok att slå en lite längre boll. Här i Anorthosis handlar allt om att skapa överläge, två mot en och att använda målvakt för att skapa övertag.
Jag fick feedback på att jag slog en lite längre boll istället för att spela hem till målvakt i ett pressat läge. Men jag tycker detta är utvecklande och en filosofi som kan fungera bra i vårt lag där vi har spelande  backar och mittfältare som vågar ta emot en passning felvänd med motståndare i ryggen. Jag förstår att denna sorts av fotboll inte går hem i alla lag med annorlunda spelartyper. Men i vårt lag kan det passa bra. Vilket också skapar tryck på motståndarna. Missar de lite i sin höga press så straffar vi dem genom att spela ut. Ligger de lågt så har vi självförtroende till att spela runt bollen och ha stort bollinnehav på deras planhalv, få dem till förflyttningar och vid rätt läge sticka in bollen i de hål som uppstått. Nyckeln är återställningsspelet. Att vara beredd och i rätt positon utifall vi skulle tappa boll vid fel tillfälle. Defensiva positioner i offensiven.

I dessa två matcher jag hittills upplevt är det en väldigt stark support från supportrarna. Hela arenan lever sig med i matcherna och fansen är nästan hela vägen inne på plan. Ett engagemang som är inspirerande att spela inför.

Framöver har vi tre matcher i nästa vecka. Söndag-onsdag-lördag där vi bland annat möter Champions League laget Apoel Nicosia som slog ut Ålborg i sin playoff.

—————–

Underbar 3-1 vinst för HIF mot AIK i måndags. Kunde tyvärr ej se matchen eftersom vi spelade samtidigt. Hörde om Chrisses härliga frispark, som 2010-11 tiden då han pangade in några stycken.

Accam öser på och vinner skytteligan förhoppningsvis. En man med fart till en bra teknik. Men framförallt så har han huvudet på rätt ställe vilket kan generar bra med slantar till HIF. Jag tycker dock att man inte ska vänta in ett jätte bud. Utan istället försöka finna ett naturligt steg upp i nivå där Accam kommer att få spela och kunna utvecklas vidare. På så vis är det viktigt att skriva in olika klausuler för ex. vidareförsäljning och vid antal spelade matcher.

Vintern är ett svårt transferfönster. Dels slutar den svenska säsongen i början av november och då behövs ett antal veckor för att ladda batterierna igen. Dels så är det då två månader tills transferfönstret öppnar vilket, gör att man som spelare tappar i matchform när de andra är mitt uppe i säsongen.

Vinsten var oerhört viktig för HIF eftersom de flesta konkurrenterna också tog poäng. Fyra poäng förmodar jag räcker för att kunna klara sig kvar utan kval. Visserligen är det väldigt jämt. Intressant derby mot Malmö i nästa match, dock utan Accam, vilket givetvis påverkar framförallt HIF:s målskytte, kontrings- och djupledsspel.

markus_holgersson

 

 

 Läs fler inlägg av Markus Holgersson här!

Tagged with →  
Share →

3 Responses to Blogg: Holgersson om första tiden på Cypern

 1. […] veckan skrev Markus Holgersson i sin blogg här på Alltid Fullsatt att det kan räcka med fyra poäng för HIF att säkra kontraktet. Roar […]

 2. Hula skriver:

  Riktigt rolig läsning Hogge! Livet leker verkar det som!!
  Kör hårt!!

 3. cheap fleshlight skriver:

  cheap fleshlight
  I give him another smack, screwing the wood back together.
  I line the curves up against his ass and marvel at the perfect pull of his balls back into the Humbler.
  ”You’ll have no choice but to stay on your knees now,”
  I walk a few feet away. This service is provided on News Group Newspapers’ Limited’s Standard Terms and Conditions
  in accordance with our Privacy Cookie Policy. To inquire about a licence to reproduce material, visit our Syndication site.
  View our online Press Pack.

  male masturbation 11 attacks. Beyond DC and Greater Greater Washington have
  some thoughts about a plan to remake Union Station. Last but not least: It’s time to start channeling your inner
  zombie.. Wow. Eep! We weren’t doing anything bad,
  so it wasn’t a big deal, and I just acted like he had stopped
  by to check out my sketchbook. When he left my brother was teasingly repremanding me (as of late we’ve gotten closer, usually he’s the first to
  tell my parents when I’ve done something wrong), but it
  was pretty nifty because we ended up talking. male masturbation

  male fleshlight I’ll try the eye contact thing.
  A girl (or guy, which ever way you’re looking at it) coming up to you and making small
  talk with you wouldn’t be so bad, huh? Well. There ya go!Man, I really need to start talking my own advice..
  While his art is bright and clean, the lives he writes about are anything but.
  Case in point: poor Jimmy Corrigan, the sad and feckless young
  boy who grows into a sad and feckless adult. Ware plays with time throughout Jimmy Corrigan, unpacking moments of Jimmy’s shame or yearning
  or, quite often, his shameful yearning to ensure that we feel each
  one like a series of gut punches. male fleshlight

  cheap fleshlight ”I’d reached 30, and I’d had a fairly cloistered life,” Morrison explains.
  ”I spent most of my teenage years just learning to write and being indoors. You know, a proper kind of geek existence. The stem is made from a harder plastic material that was then coated in silicone to make the insertable part non porous and easy to sterilize, which is important for anal toys. At the tip of the stem there are three holes for the water to come out. One on either side of the stem and one directly on the tip so that if you hold it with the stem facing upwards and squeeze it looks a bit like a lowercase t.. cheap fleshlight

  fleshlight sex toy Please do not keep your doll too long in a bent position, as this can lead to tension and sometimes tears on the inside of the doll, or even damage to the silicone surface. Also, when bending or moving your love doll, please treat her with the respect she deserves, which means taking things slowly and not bending her by force. We also recommend you do not keep your doll standing up for long periods, nor bend the joints over about 70 degrees. fleshlight sex toy

  fleshlight toy Unless it being used as a prosthetic, then I guess realistic would be OK. But otherwise, the very realistic toys conjure up the idea of a dismembered body part, to me. I don want a realistic vagina or anus as a masturbation sleeve either.. (As far as i know, there’s only one birth control patch, so if it doesn’t work for you, you might want to consider other options. It is not meant to and cannot substitute for advice or care provided by an in person medical professional. The information contained herein is not meant to be used to diagnose or treat a health problem or disease, or for prescribing any medication. fleshlight toy

  cheap fleshlight View our online Press Pack. For other inquiries, Contact Us. To see all content on The Sun, please use the Site Map. I also recommend having lube available, since this is also for anal play. A good lube will make the experience fun and amazing. I think some people are nervous about the anal play because they have not been properly informed of the basics and a few are being comfortable with their partner. cheap fleshlight

  cheap fleshlight She could have her boyfriend talk to him, but any violence would simply result in a boyfriend being charged with assault. Lucky, I think that you’ve responded in a VERY responsible manner. I think that if he isn’t responding to your reasonableness you need to go back to the principal and perhaps even go farther this time cheap fleshlight.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *