Sportchef Patrik Johansson får lämna BoIS efter säsongen. Samtidigt blir spelarbudgeten mindre och jakten uppåt i systemet för tränare Zvezdan Milosevic, som nyligen förlängde med klubben, ser ut att bli brantare. Alltid Fullsatt har pratat med BoIS-tränaren hur han ser på det som händer – och förutsättningarna inför nästa säsong. landskrona bois logo
 
Zvezdan Milosevic, som kom till Landskrona BoIS inför den här säsongen, hade högt ställda förväntningar på sig utifrån. Klubben, spelare, ledare, sponsorer och fans hoppades att besöket i division 1 skulle begränsas till en säsong. 
I dag vet vi att det blir ännu en säsong i division 1. Superettan får vänta på sig, och efter dagens besked från ordförande Gabriel Munck (se artikel här) ljusnar det inte precis på BoIS-himlen. Tvärtom ska det sparas. Det handlar om att leta kostnader som klubben kan avstå ifrån. 
– Jag fick beskedet på telefon nyss och jag hann prata med Patrik (Johansson) precis innan du ringde. Det som händer nu är jättetråkigt, inte minst för Patrik själv, men även för klubben. Åtgärderna och det vi ser nu är saker som ligger längre bakåt i tiden och kontentan av dåliga resultat under en längre period. För min egen del och med respekt mot andra så ska jag förhålla mig till mitt arbete och inte värdera och kommentera det som nu sker. Jag är inte rätt person för det. Det jag kan säga är att det alltid är tråkigt när en tjänst och en person försvinner. Patrik var en av nycklarna till att jag kom till BoIS och på så sätt känns det tråkigt. Men samtidigt har jag inte hundra procent insyn på verksamheten de senaste åren och det vore oseriöst av mig att lämna drastiska kommentarer. Jag måste lägga fokus på det jag är anställd för. 
 
Zvezdan Milosevic. Foto: Torbjörn Dencker

Zvezdan Milosevic. Foto: Torbjörn Dencker

Zvezdan Milosevic har varit länge i branschen och vet att diplomati lönar sig och han är nog också ärlig när han säger att han inte har insyn på hur klubben skötts de senaste åren. Det han är noga med att påpeka är att det inte är en människa som gjort fel. 

– Gör man fel får det konsekvenser, gör man saker på rätt sätt får det konsekvenser. Tiden kommer i kapp. Vi får rannsaka oss själva som klubb och vad vi gjort de senaste åren, det gäller medlemmar, anställda, spelare, ledare, sponsorer, supportrar…  Alla måste titta sig i spegeln och fråga sig vad man bidragit med, vilka agendor man haft och hur man sett på saker. Någonstans finns det personer i det här och alla har inte gjort rätt och då blir det konsekvenser där vi är i dag. Hade alla gjort rätt så hade vi varit i allsvenskan nu och alla varit nöjda. Det här är konsekvenser av ett arbete man inte gjort så bra. 
 
Frågan är vad klubbens nästa steg är när man entledigar Patrik Johansson från sin tjänst. Får Zvezdan steppa upp till manager och ansvara för transfers, likt Henrik Larsson i HIF och andra managerroller? Zvezdan själv säger att han inte har en aning. 
– Jag har ingen aning och vill inte spekulera i de bitarna. I min roll som tränare har man sitt ansvar jäntemot många saker. Om det blir mer omfattande vet jag inget om och det är inget som jag funderat över. Om det blir att min roll förändras så är det inget jag blir varken glad eller rädd för. Jag får finna mig i situationen hur de som styr klubben ser på hur arbetet ska styras. Det viktigaste av allt är att man är lugn och sansad och framför allt strukturerad och bestämmer en väg och har en röd tråd och följer den. Man måste bestämma hur man ska nå målet och vilka som ska visa vägen, säger tränaren och fortsätter:
– Man får aldrig att fly undan problem eller konfrontationer,. Någonstans måste man ta steg bakåt för att ta några framåt som vi gjort nu. Det är inget som direkt kan pekas mot Patrik som sportchef, för jag tror att det minst av allt är sportchefens fel. Ett sådant här problem uppstår inte över en natt. Det vore väldigt oprofessionellt av mig att säga något annat. 
 
För några veckor sedan kom klubben och Zvezdan Milosevic överens om att förlänga samarbetet i ytterligare två säsonger. Här finns dock en klausul som inte är helt ovanlig där någon av parterna kan bryta efter ett år. Frågan är om han ångrar sig nu, med ekonomiskt facit i hand.
– Jag ångrar aldrig någonting. Man fattar beslut utifrån den stundens förutsättningar. Om någon gjort fel eller misstag, så får det stå för dem. Jag ångrar inget och jag har lärt mig av livet att saker förändras.  Jag har en kravbild på mig själv som person och tränare och jag jag har en relation till BoIS som jag respekterar. Vi får handskas med detta. Det är viktigt att jag i min position känner mig bekväm och tillfredsställd för att jag ska kunna tillfredsställa klubben. 
 
Även om tränaren vill fokusera på sitt uppdrag går det ju inte att bortse från att han åter får väldigt små – och än mindre – resurser på vägen tillbaka till superettan. Han är medveten om detta men väljer att se det som en utmaning. 
– Det är inga problem för mig att ta utmaningar. Man kan göra saker bättre även om man inte har en jättestor plånbok, men då krävs det att man har klart för sig vad som ska göras. Var vi är på väg och vem som ska visa vägen. Jag ser det bara som en rolig utmaning och tittar inte så mycket på det som är negativt. Vi kommer ha mindre folk i organisationen och då gäller det att vara ännu mer vaksamma och inte göra fel.  
torbjorn_dencker
Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se
Mer om BoIS:
Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *