HIF:s förre guldtränare Conny Karlsson blir damtränare - i Stattena IF! Arkivfoto: Torbjörn Dencker

HIF:s förre guldtränare Conny Karlsson blir damtränare – i Stattena IF! Arkivfoto: Torbjörn Dencker

Alltid Fullsatt kan bjuda på vinterns Silly Season-bomb: HIF:s guldtränare Conny Karlsson blir ny tränare för Stattenas damlag i division 1. 

Stattena har haft en något turbulent säsong bakom sig med tränare och spelare som lämnat mitt i säsongen. I takt med att klubben inte fått klart med ny tränare så har man också sett spelare lämna till Eskilsminne och Hittarp.
Därför är det så klart muntra miner när man nu har lyckats skriva kontrakt med en så namnkunnig tränare som Conny Karlsson.
– När vi träffade Conny Karlsson i tisdags satt även spelarna Emma Krantz och Frida Ottosson med och det var tummen upp från dem hela vägen. Det var inga tveksamheter. Tjejerna vill ha någon de kan se upp till och det är ju svårt att hitta någon med större meriter i närområdet, säger Michael Freitag som är damansvarig i Stattena.

Conny Karlsson befinner sig i hemmet i Munka Ljungby när Alltid Fullsatt når honom.
– Om du stör i julstöket? Nej nej, jag stökar inte.

Hur känns det att vara klar för Anders Linderoths moderklubb?
– Ha ha ja det var ju också ett sätt att uttrycka det, men det stämmer faktiskt. Han är förresten också damtränare, i Blekinge någonstans.

Conny Karlsson hade gått hemma ett tag när plötsligt Oskarshamns AIK – bottenlag i division 1 – ringde i höstas. Med några omgångar kvar tog han sig an uppdraget och pendlade till födelseorten i Småland. När serien var slut hade han tagit laget upp på fast mark. Klubben hoppades på en fortsättning, men Conny Karlsson nobbade med tanke på avståndet.

Efter två månader kom erbjudandet han inte kunde säga nej till.
– När Stattena berättade om det här så tyckte jag att det verkligen lät spännande. Jag har gjort det mesta som tränare, men damtränare har jag aldrig varit och jag kände att det var värt att prova.

Conny Karlsson fyllde 63 år förra månaden men något ettårsuppdrag ser han inte framför sig. Han vill vara med och bidra till att Helsingborg får ett lag i yppersta eliten, även om det tar några år.
– Jag ser framför mig några år i Stattena, för jag är inte så intresserad av att bara hoppa på något kort nu när jag ger mig in på detta. Men sen vet man aldrig, de kanske inte trivs med mig eller tvärtom. I utgångsläget är det i alla fall inget korttidstänk, jag ser gärna att det blir lite tid för att bygga något.

Huvudsysslan blir så klart att träna och coacha damlaget i division 1. Med heltidstjänsten kommer det dock även bli bland annat internutbildning av ungdomsledare i klubben.

Vad tror du skillnaden blir att träna tjejer?
– Jag fick faktiskt ett samtal i dag från en som jag gick tränarutbildningen med. Han ville veta lite om någon spelare. Då nämnde jag att jag skulle ta över Stattena och han menade att det är en myt att det skulle vara annorlunda att träna tjejer än killar. Han har själv tränat Karlskronas damlag, tror jag, och han körde precis samma grej där som med de herrlag han tränat. Han tyckte det funkade jättebra. Jag är inte heller säker på att det är så stor skillnad faktiskt. Det var framför allt skönt att höra detta från en kille som har erfarenhet.

Tillbaka till Michael Freitag i Stattena. Han kan konstatera att systrarna Gabriella och Isabel Aguilar redan lämnat till Hittarp och att Merima Alibasic förstärker Eskilsminne. Det var förstås jätteviktigt att det blev klart med ny tränare innan jul innan fler spelare eventuellt skulle lämna.
Michael Freitag gör heller inte någon hemlighet av att klubben vill avancera uppåt.

Foto: K&A Bilden

Foto: K&A Bilden

– Flera tjejer har lämnat under och efter säsongen som gick. Det har varit ett rörigt år för dem. Först bytte vi tränare och när nu Robin (Lindroos) valde att inte fortsätta så blev det så klart jobbigt, för han var vårt förstaalternativ. Men vi har ett gäng på 15-16 spelare som varit lojala och valt att vänta tills vi hittat en bra tränare. Jag hade inte i min vildaste fantasi förväntat mig att det blev någon av Connys kaliber. Vi hade Billy Magnusson på gång men han tackade till slut nej, avslöjar Freitag och fortsätter:
– Vi har en bra stämning i truppen även om några lämnat och jag tror att de kanske var rädda för att vi varit tydliga med att vi ska göra en elitsatsning. Vi förväntar oss större träningsnärvaro och att man planerar sitt sommarlov för att man ska kunna spela alla matcherna. Vi skruvar till det. Det ska vara roligt men det ska också finnas krav om man ska spela i A-laget. Det finns inga tvång men vi är tydliga med att vi vill bli nummer ett i NV-Skåne. Vi vill bli ett damallsvenskt lag som håller över tid och då måste man börja någonstans och den resan börjar nu, säger Michael Freitag.

Den höga kravbilden har Conny Karlsson inget emot. Tvärtom faktiskt.
– Om jag förstod det rätt så har det inte kommit från klubben utan egentligen från spelarna själva. Det var den uppfattningen jag fick när jag träffade två av spelarna i tisdags. De vill ställa krav på sig själva men även få större krav på sig under träningarna. Det var den signal jag fick, att det måste ske något för att det ska lyfta, säger Conny Karlsson.

Han har förstås hängt med vad som hänt i den nordvästskånska fotbollen med degradering för HIF och idag konkurs för ÄFF. Området skriker efter framgångar – och kanske ett damlag i eliten.
– Helt eländigt! Fotbollen är tragisk för tillfälligt med två lag som inte borde vara där de är. Dessutom är ju Rögle sist i elitserien, konstaterar Conny och fortsätter:
– Det har ju skvalpat länge för ÄFF som haft problem hela vägen. Man får bara hoppas att man kan rädda ungdomsfotbollen för killarna och tjejerna på något sätt. Vuxna klarar sig alltid men det måste finnas plats för alla de unga spelarna.

Det är nu fem år sedan Conny Karlsson och hans assisterande Peo Ljung tog HIF till SM-guld. Det svänger snabbt i branschen. Conny har hunnit med uppdrag i Brage, Trelleborg och Oskarshamn medan Peo varit i klubbar som Örebro och Gais.
Nu kommer det gamla guldparet jobba sida vid sida rent geografiskt men i olika klubbar.
– Jag hade hört ryktet om att Peo och ”Chrisse” skulle ta över och jag tror det kan vara en bra konstellation. Peo är en erfaren tränare som varit med länge. Han har varit ute och kört sina race och fått erfarenhet. Chrisse är en ”coming man” som är ung och hungrig. Jag tror det kan bli riktigt bra. Nu har de mycket att tag i.

Har du varit med i diskussionen om tränare i HIF?
– Nej, jag har aldrig varit inblandad.

Tillbaka till klubbstugan på Olympiafältet och Michael Freitag som svettats den senaste tiden.
– I slutet har jag känt oro i magen om jag inte skulle lyckas presentera någon tränare det här året. Jag har ju till och med hotat tjejerna med att jag skulle starta träningen den 9 januari och de har skrattat med skräckblandad förtjusning. Vi har varit kräsna i vår urvalsprocess. Vi har haft en handfull som räckt upp handen för att få träna Stattena nästa år men av olika anledningar har vi landat i att det inte varit rätt. Vi ville hitta en tränare som har meriter ut över det vanliga och det har vi fått.

Foto: Peter Werner

Foto: Peter Werner

Michael Freitag har varit med om många rekryteringar av tränare till den klassiska damklubben. Även den här gången har spelarna haft veto i tillsättningen av ny tränare.
– Tjejerna har samstämmigt berättat att man vill ha en tränare som kan förklara varför man gör en viss övning. Där är ju Conny klockren med sin stora kunskap. Tjejerna vill något med sin fotboll och de har längtat efter en riktig ledare som kan ge mer fotboll än vad de själva kan. Conny har sagt att han är nyfiken på något nytt och är man nyfiken är man också ödmjuk och då löser sig det mesta.

Stattena IF har haft ekonomiska problem men börjar sakta hitta rätt i balansen. De senaste två-tre åren har styrelsen ägnat mycket tid åt att få ordning på ekonomin.
Med Conny Karlsson på en heltidstjänst kan klubben nu se framåt.
– Nu har vi löst den biten och då kan vi också ta nästa steg. Vi kommer ha nytta av hans kunskaper i hela föreningen. Nu tar vi nästa steg där vi har diskussioner med HIF men även med Filbornagymnasiet. För några år sedan hade vi en tjejsatsning på gymnasienivå och nu är det dags igen. Vi får se om Filbornaskolan är intresserade, men vi hoppas i alla fall det och där finns ju också Conny med i bilden som utbildare.

Den 9 januari är det dags för första träningen för Stattenas A-lag. Vad Alltid Fullsatt fått höra finns en handfull provspelare på plats för att visa upp sig i en ny miljö och för en oerhört meriterad tränare.
Conny Karlsson längtar redan efter sitt nya uppdrag.
– Jag måste säga att jag verkligen ser fram emot att köra igång med detta. Det känns väldigt inspirerande att få möjligheten att prova på att träna ett damlag.

torbjorn_dencker

Torbjörn Dencker
[email protected]

Tagged with →  
Share →

2 Responses to Bomben: Conny Karlsson ny tränare i Stattena

  1. Billy skriver:

    Vilket skämt!

  2. Billy skriver:

    Vilket skämt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *