Förbjuden kärlek. Det sa heller aldrig klick mellan HIF och BoIS. Idag berättar vi historien bakom det kontroversiella förslaget att slå ihop klubbarna på var sin sida om Glumslövs backar.

Förbjuden kärlek. Det sa heller aldrig klick mellan HIF och BoIS. Idag berättar vi historien bakom det kontroversiella förslaget att slå ihop klubbarna på var sin sida om Glumslövs backar.

 

HIF + BoIS = nästan sant. Alltid Fullsatt kan berätta att det i slutet av 1980-talet fanns tankar på att slå ihop Landskrona BoIS och Helsingborgs IF. 
– Inte över min döda kropp, säger den gamle BoIS-ordföranden.
– Jag hade blivit lynchad, säger den gamle HIF-ordföranden.

Året var 1988. HIF och Landskrona BoIS var två föreningar som inte tillhörde toppskiktet av svensk fotboll och ekonomin i framför allt BoIS var redan på den tiden ansträngd.
I en intervjuserie med Ingvar Wenehed – som ni kan se på Alltid Fullsatt i dagarna – avslöjar den dåvarande HIF-ordföranden att frågan om en hopslagning fanns på bordet.
– HIF var ganska risigt vid den tiden och vi låg i dåvarande division 2. Då hade det påbörjats diskussioner om att göra en fusion mellan HIF och Landskrona BoIS. Min känsla med en gång var att ge dig inte in på detta Ingvar, för då blir du lynchad, minns Wenehed snart 30 år senare.

Björn Lind satt i Landskrona BoIS styrelse under åren 1988–1990 varav de två sista åren som klubbens ordförande.
Vi den tiden låg Landskrona BoIS i Söderettan.
– Jag minns att det var Krister Clerselius, som var ordförande 1988, som presenterade det. Jag var då helt ny i styrelsen. Han tog upp det som en punkt på ett styrelsemöte någon gång under sommar halvåret. Både BoIS och HIF brottades med en svag ekonomi samtidigt som HIF pendlade mellan tvåan och trean. Vem som kläckte idén, Clerselius eller Wenehed vill jag låta vara osagt. Clerselius informerade dock oss i styrelsen att kontakter hade tagits och jag tror till och med han nämnde att han och Wenehed träffats, säger Björn Lind.

Ingvar Wenehed i sitt eget "HIF-rum". Foto: Torbjörn Dencker

Ingvar Wenehed i sitt eget ”HIF-rum”. Foto: Torbjörn Dencker

Ingvar Wenehed betonar att han var emot en fusion och dementerar att han satt i något möte i frågan.
– Det var inte på något sätt realistiskt så vi avbröt de förhandlingarna. Jag satt aldrig i något möte, men jag sa till de som hade hand om det att hälsa att det blir ingen fusion och ingen diskussion, säger den förre HIF-ordföranden.

Samarbetet mellan svartvitt och rödblått blev aldrig av. Idén fick aldrig något gehör varken i HIF:s eller BoIS styrelse.
– Jag var direkt mycket klar och sade att ett samgående mellan BoIS och HIF får ske “över min döda kropp” och om diskussioner med HIF fortsätter så kommer jag lämna styrelsen omedelbart. Ett samgående för mig var icke förhandlingsbart. Hur skulle jag kunna se våra medlemmar, supportrar och stadens invånare i ögonen om jag hade medverkat till något så osannolikt? frågar sig Lind och fortsätter:
– Clerselius var ju heller inte från Landskrona och var dessutom en friidrottskille om än duktig sådan en gång i tiden.

1988 var det år då Landskrona BoIS hade gratis entré och tunnor vid utgångarna där publiken kunde lägga en slant vid matchens slut.
– Detta var dock något som bestämts året innan jag kom in i styrelsen, säger Björn Lind.

Efter 1988 lämnade Clerselius styrelsen i Landskrona BoIS och Björn Lind tog över som ordförande under åren 1989-1990.
– Jag var som sagt mycket bestämd och frågan togs aldrig upp igen.

Björn Lind följer BoIS fortfarande och är glad att han fattade rätt beslut för 28 år sedan. Foto: Privat

Björn Lind följer BoIS fortfarande och är glad att han fattade rätt beslut för 28 år sedan. Foto: Privat

Björn Lind har sett ett BoIS i förvandling och ständig förändring fram till idag när A-laget huserar i division 1 södra.
– Jag har följt BoIS intensivt från början av 1950-talet och gör så fortfarande. Jag har fortfarande många vänner bland de gamla lirarna som Sonny, Gyxa, Loket med flera. Min störste idol ”HP” (Hasse Persson) finns dock inte längre i kamratkretsen, säger han.

Björn är fotbollsnörd, som han själv uttrycker det. Årligen reser han till ställen som Malaga, Hamburg och London för att titta på fotboll.
– Senast var i december då jag var i London för att se Leyton Orient mot Wimbledon och West Ham mot West Bromwich.

Landslaget är inget undantag.
– Jag har sett Sveriges landslags tävlingsmatcher i Kiev, Budapest, Wien och Berlin. Jo, jag var där och satt kvar så jag fick uppleva det otroliga slutet i matchen som slutade 4-4, säger han och avslutar:
– På lördag skall jag se Wormo mot Kulladal.

Två mil norrut sitter Ingvar Wenehed i sin paradvåning på Drottninggatan. Han följer också fotbollen både framför tv:n men även på Olympia då och då. I tv-serien om hans liv som ni ser här på Alltid Fullsatt i dagarna (se teaser nedan) berättar han om uppväxten, åren i HIF med avancemanget till allsvenskan, radarparet Mats Magnusson och Henrik Larsson, om vänskapen med Åge Hareide och SM-guldet 1999.

2016 har HIF allsvensk status medan Landskrona BoIS håller till i söderettan. Men vad hade hänt om den där frågan på styrelsebordet 1988 gått igenom? Hur hade fotbollskartan i NV-Skåne sett ut idag?
Knappt 30 år senare konstaterar Björn Lind det som kanske många känner på båda sidor om Glumslövs backar:
– Om man kläcker en sådan idé då vet man inget om känslorna mellan BoIS och HIF.

 

TorbjornDencker72

 

 

 

 

 

 
Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

4 Responses to De stoppade fusionen mellan HIF och BoIS

 1. Fredrik Forever Red & Blue skriver:

  Det handlar inte bara om dessa båda klubbar utan är en del av hela idrottens själ vad gäller lagidrotter, att rivalitet behövs för det ska finnas en trogen fanskara som bryr sig om sitt lag och följer det i vått & torrt! Även för att passionen ska fortleva!

  Om denna otänkbara fusion hade blitt av är risken stor att den ”amerikanisering” som dessvärre smyger sig in i dagens elitidrott anlänt ännu tidigare & spritt sig mer – då hade klubbar kunnat köpas i parti & minut för att läggas ner i t.ex. Skåne och sen dyka upp i Ångermanland…

  Verkar blir en spännande TV-serie med hövdingen Wenehed som efter Bill Pettersson får sägas vara den viktigaste ordförande HIF haft – utan Weneheds kontakter med ”lillebror” och deras lager med överblivna spelare hade inte återkomsten till Allsvenskan 1993 blitt av – om den ens blitt av överhuvudtaget…

 2. MFF skriver:

  I grunden är Hif=Mff

 3. […] Jag var hemma hos Ingvar Wenehed förra veckan och det blev ett intressant samtal tycker jag som kommer utmynna i några tv-avsnitt om uppväxten, avancemanget till allsvenskan, SM-guldet 1999. Mitt i intervjun kläcker han ur sig att det fanns idéer på en fusion mellan HIF och BoIS. Det fick jag ju gå till botten med, som ni har kunnat läsa om här. […]

 4. […] Se också teasern inför programserien här! […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *