Samtidigt som Zlatan gör debut i Manchester United och svenska lag kvalar till Europa League så går Ängelholms FF en helt annan match – den om existensen. Konkurs eller inte konkurs. När en fråga av den arten kommer upp på bordet så är en nedläggning eller omstart aldrig långt borta. Spelarna begär föreningen i konkurs har det sagts. Men även om de gör det så kan Sten-Inge punga upp med julilönen och rädda skeppet från att ta in vatten ännu en gång. Det handlar ännu en gång om vad Sten-Inge vill.

Jag har läst finurliga twitterrader om att Hov möter ÄFF i premiären sexan nästa år och jag har noterat andra kommentarer på ämnet. Jag kommer inte ifrån min egen ursprungliga tanke – alltså den för något år sedan – om att ÄFF borde startat om, acceptera sin roll innan allt bara andas pinsamheter. Hade jag haft en roll i den föreningen hade jag satsat på damlaget (det laget man dissat) och satsat på ungdomsfotbollen (som är bra och med bra ledare) och startat om med A-laget lägre ner.
För till vilken nytta ska ÄFF spela i superettan? Kolla på publiksiffrorna!

Sten-Inge Fredin

Sten-Inge Fredin

Allt som gjort de senaste två åren har gjorts med konstgjord andning, med plåster och omlindning. Ingen vill se ÄFF i superettan, inte näringslivet och ännu mindre kommunen. Men Sten-Inge Fredin gick in med villfarelsen att det fanns ett existensberättigande och det gjorde han med hjärtat och viljan att barnbarnen skulle få en skjuts i fotbollskarriären genom ÄFF. Det sa han rakt ur i podden när han satt hemma hos mig tillsammans med dåvarande tränaren Jocke Persson.

Vid ett längre högljutt möte med spelartruppen häromdagen (jag har tagit del av det långa samtalet) sa Fredin flertalet gånger att han ger upp. Det blir inga fler pengar. Att laget underpresterat och att spelarna kan söka sig om efter nya jobb. Det var ord och inga visor. Han var heligt förbannad för att spelare pratat med pressen – men å andra sidan är det inte konstigt då kommunikationen inte varit den bästa från ledningen.
Ordföranden menar att spelarna ingått nya avtal och bör kämpa därefter. Men tänk efter själv. Hur mycket mer anstränger du dig när du tvingas gå ner i lön? Fotbollsspelare är också yrkesmän och inget undantag.

Fredin hänvisar till ett konsortium som ger ÄFF på kort sikt i runda slängar två miljoner kronor. Men det finns så klart ett motkrav och det är att tre spelare (i närtid en argentinare och två afrikaner) ska få en plats i laget för att visa upp sig. En i försvaret, en på mittfältet och en i anfallet. Om inte de håller måttet kan konsortiet skicka in nya spelare. Vilken tränare vill coacha ett lag med de förutsättningarna? Vilka spelare vill tränare flera gånger i veckan med de förutsättningarna? Hur länge ska man kämpa för en klubbs existens för att gå med på så orimliga dealar?

Det har inte funnit en strategi. Den kapitalstarke ordföranden har stuckit till pengar när han känt för det och det är inte hälsosamt varesig för sin egna hjärtrytmen eller för tränarna Christian Järdler och Magnus Arvidsson. Pengarna har funnits där hela tiden genom Fredinägda Scanstick – där flera spelare jag sysselsättning – men det har liksom varit satsningar per affekt.

Sportchef Stavros Papadopolous avhopp kom som ett brev på posten. Hans roll spelades ut för länge sedan. Hur ska man kunna sköta en sådan roll professionellt med rådande omständigheter. När man ser till att uppdraget är ideellt blir det ännu svårare att ifrågasätta avhoppet.

Christian Järdler då? Vad har han kunnat göra? Jag gillar människan och jag respekterar honom som tränare, men hade han haft kurage hade han antingen hoppat av direkt eller öppet tagit debatten. Det hade varit intressant att se vad effekten blivit om han valt att spela med spelarna som inte gått ner i lön. Troligen hade det surats bland övriga. Den risken vågade han inte ta.

De spelare som köpt lönesänkningarna har utgjort en stark röst i sammanhanget. Här finns lagkapten Marcus Bergholtz som hämtades från Öster (som inte var gratis). Han fick lagkaptensbindeln, han höll käften, köpte konceptet, stod på tränarens sida och var tvungen att löpa linan ut. Nu är han starkt kritisk vilket framgick av mötet.

I den här soppan fanns ju som sagt fyra spelare som inte köpte konceptet. De har tränat på med vetskapen om att de inte får spela en match och de har umgåtts med spelare mer eller mindre dagligen som gått ner i lön för att ta en plats i startelvan. En sjuk värld där bättre spelare får stå åt sidan på grund av ekonomi. Jag pratade med agent Martin Klette som företräder flera spelare – däribland Sebastian Carlsen vars kontrakt går ut 2017 – i dag. Han säger:
– Jag tycker det är djupt oseriöst att ta in nya spelare samtidigt som man inte betalar lön till befintliga spelare. Det tyder på att verksamheten är osund och även om det så klart är tråkigt om klubben skulle gå i konkurs är det oftast bra att osunda verksamheter upphör.

Hur tänker du kring dina spelare?
– Vi har ingen direkt strategi i nuläget, utan nu avvaktar vi och ser. Går klubben i konkurs så blir det lättare att hitta ny klubb. Går de inte i konkurs får man kanske avvakta.

Hade Fredinpengarna använts rätt (det är en ansenlig summa pengar) hade kravet på en lönesänkning med 20 procent aldrig uppstått. Då hade ÄFF möjligen haft en trupp i harmoni, då hade Christian Järdler kunnat använda sig av de spelare han vill och jag är övertygad om att laget haft åtminstone en mittenplats i superettan – allt enligt budget.
Med denna totalt havererade strategi kommer föreningen sjunka som en lergök i Rönne Å – vilket vi nu ser hända.

Hur och när ekonomin började bli ansträngd behöver vi inte älta. Den har många bottnar. Men när Paul Myllenberg kom in som klubbchef ökade personalkostnaderna med några hundra procent samtidigt som intäkterna uteblev. Ni kan räkna ut resten själva. Det var också en av de första åtgärderna Fredin gjorde – att entlediga Myllenberg. Tanken var god från början för Paul hade och har kontakterna – men priset blev för högt. Han försökte, det ska sägas, men det var ett omöjligt uppdrag i Ängelholm. Nu är Myllenberg chef för ett parkeringsföretag i Lund och jag hoppas det går bra för honom.

De röda siffrorna funkar ett tag. Det går att putta in pengar här och där. Men man är så fel på det och har varit det under lång tid. Jag har fått så mycket information på vägen som jag inte skrivit om att det räckt till en hel Olof Lundh-bok. Tro mig.

*****

”Surprise” – som Amethyst Bradley Ralani kallas – är klar för HIF. Den såg man inte komma. Men i samma stund som en provspelare kommer är han aktuell för spel även om Henrik Larsson tonade ner det hela häromdagen med att han bara vill hålla igång. Vi som hängt med vet hur det funkar. Surprise har ett kort förflutet i HIF. Han var rent av sambo med May Mahlangu inte långt ifrån Olympia. may supriseJag var hemma och gjorde en tv-intervju med killarna vid tidpunkten. Detta var 2009 – May var HIF-are och Suprise BoIS-are efter att han varit utlånad från HIF till IFK Hässleholm (via Bosse Nilsson).
Sen hamnade han i BoIS där han hade Henrik Larsson som tränare och på den vägen är det. Nu har han spelat i Lyngby. Det nya kontraktet med HIF sträcker sig över 2017.
Vad är positivt och negativt med detta? Att HIF tittar på hyllan med den här kategorin spelare är knappast någon överraskning. Det positiva är att HIF vill något och visar handlingskraft även om fansen så klart hade sett ett större namn än en före detta BoISare på dekis.
Det kan samtidigt aldrig vara fel med en förstärkning i ett läge där skadorna duggar tätt. Henrik Larsson vet vad han får:
– Det är en spelare som är väldigt lojal och som tar det hårda arbetet hela tiden och alltid, säger HIF:s manager i en kommentar.
Det ska sägas att han inte är spelklar och när det sker är oklart.

Det där hemma-hos-inslaget ser ni här:

Big surprise med HIF-värvningen. Att ÄFF konkar är kanske inte så överraskande – mer tragiskt. Sett till att det, när allt kommer omkring, finns en massa idella krafter som ser till att ungdomarna håller hög nationell klass. Glöm inte det. En klubb är mer än ett A-lag.

TorbjornDencker72

Torbjörn Dencker
[email protected]

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *