Jonas Thern var ett namn redan innan Agim Sopi blev huvudtränare i Landskrona BoIS. Då som huvudtränare.
När ledningen i dagarna presenterade Jonas Thern och Håkan Svensson som nya i staben kring Agim Sopi slog det mig samtidigt: Billy Magnusson då? Många klubbar underskattar kontinuitet och stirrar sig blinda på stora namn. Jag säger inte att det är så i det här fallet, men det känns så. Jonas Thern är förstås ett jättenamn när det nu gäller att utveckla talangerna till att ta en plats i BoIS A-lag och Håkan Svensson är säkert också en stark kraft som assisterande. Men Billy Magnusson har inte blivit juste behandlad. Så kan vi väl säga. Han har stått upp de senaste åren när det varit hela havet stormar på IP.
Intressant att följa rapporteringen i HD där Agim Sopi klart och tydligt deklarerar att det är han som är huvudtränare. Som om han skulle behöva göra det. Men han känner möjligen stressen och jag kan riktigt läsa hur han inte är bekväm med lösningen fullt ut. En huvudtränare brukar annars ha mandat att utse sin assisterande.
Jag är inte säker på att det här kommer blåsa över så snabbt. Situationen besväras ytterligare av att Mikael Hjelte hoppar av i affekt. Han har dragit ett tungt lass när Patrik Puda Johansson blev uppsagd som sportchef. Dessutom går lagets skyttekung Erik Pärsson, som stod för mer än en tredjedel av målen i år, ut i HD i dag och känner sig kluven att fortsätta på grund av turbulensen och samtidigt ifrågasätter om Jonas Thern behövs i BoIS. Skulle dessutom Jonathan Levi lämna (till HIF?) så får man nog väcka liv i det gamla varvet för att få den svartvita skutan körduglig.
Den 16 februari utsågs Mikael Dahlgren som kapten efter Johnny Lundberg (som lämnade för Wormo). Nu står det klart att han inte ingår i BoIS planer för 2017 och till HD utpekar han Agim Sopi som en bov.
Jag ska inte lägga mig i BoIS truppbyggande men kontinuitet behöver som sagt inte vara fel. Det är också viktigt att saker sker i rätt ordning och att spelare inte får dubbla budskap. Det är det minsta man kan begära.
Rade Prica då? Ja hans tid i BoIS lär vara förbi. Återstår att se om det blir ett tränarjobb i en klubb längre ner.

*****

IFK Hässleholm var alltså beredd att lasta upp 300 000 kronor (?) för Nicklas Nielsen. Kågeröds målmaskin valde dock att stanna – som assisterande tränare till Andreas Dahl som i sin tur sadlar om till huvudtränare. Nielsen har tränat med Hittarp och Höganäs och även IFK Malmö visade intresse. Roar Hansen ska också ha varit och tittat på Nielsen.
Jag trodde ett tag att Kågeröd skulle sjunka neråt men får man behålla laget och spetsa så kommer man klara sig bra i en tuff serie nästa år.

*****

Är just nu på väg upp till snökaosets Stockholm men också till superheta elitseriemötet i tennis mellan Solna och SALK. Ja ni hörde rätt. Elitserien i tennis och superhett brukar annars vara sällan förekommande i samma mening. Men det här är ett undantag. Det är rivaler och det snackas om att Black Army ska stötta hemmalaget.

*****

Alex Timossi Andersson har tränat med Bayern München, skrev min vän och tidigare kollega Eric Persson på HD häromdan. Det var som tusan men inte förvånande för vi har som bekant med en särdeles talang att göra. Killen ska gå ut nian och sen kan allt hända. Förhoppningsvis, för HIF:s skull, stannar han och tar stegen, etablerar sig i division 2-laget HIF Akademi och slussas (redan nästa säsong?) in i A-laget.

Alex Timossi Andersson efter första målet i division 2. Foto: Torbjörn Dencker

Alex Timossi Andersson efter första målet i division 2. Foto: Torbjörn Dencker

Viktigt dock att han inte fyller för många funktioner i föreningens alla lag. I år har han spelat i U15, U17, U21, HIF Akademi. Ja förutom bland annat Gothia Tipselit Trophy och så två P15-landskamper (där han gjorde tre mål) i somras.

Jag pratade med Alex efter hans debutmål som jag såg mot Höganäs den 14 maj i år. Då sa han: ”Det gick bra i dag. Det var första målet och det är alltid kul. Jag hann inte tänka mer än att göra mål. Jag tog emot bollen och sen satte jag den”. Läs mer här. 

Det kan också bli en akademi utomlands och för hans egen del behöver det inte vara fel steg. Det handlar som bekant på mognad och om det är bäst för hans utveckling.

*****

Moustafa Zeidan drog till Birmingham när han fick chansen. Det hade kunna gå vägen. Nu tog han rätt beslut och flyttade hem. Rätt, om han spelar i A-laget nästa år och det får vi tro att han gör.
Samma med Måns Herrmann som drog till Feyenoord men som insåg att det var bäst att åka hem och gå vägen via kanske superettan, för det är nog där han hamnar. Han tränar, som vi varit inne på tidigare, med Åtvidaberg.
Benjamin Tannus, som lämnar Högaborg, är en annan som står inför karriärens viktiga val. Jonas Ohlander sa till mig häromdan att han och agenten Martin Dahlin haft kontakt, men jag betecknar det hela som ett svalt spår. Däremot ligger Malmö FF på och sedan tidigare finns Feyenoord och IFK Göteborg med i bilden. Det ska bli intressant att följa.

*****

Ohlander sa också att akademin i HIF kostar lika mycket även om klubben skulle ha ett U19-lag istället för ett division 2-lag. Så var det sagt.

*****

Vill ni se hur det står till med dagens talanger i spannet 15-19 år ska ni förstås kolla på ligacupen som spelas nu i november-december. Mer om det här!

*****

Har tackat ja till att sitta med i HIF:s direktsända uppesittarkväll inför kvalet nu på måndag. Ska nog låta den andra gästen prata mest under den tiden vi blivit tilldelade. Förutsätter nämligen att det blir ordvitsar då han är göteborgare.

*****

Halmstad har vunnit mer än vad HIF gjort i år. Man har sjungit segersång i omklädningsrummen i superettan dubbelt så många gånger (16) än vad HIF gjort.
Jag har ingen aning om hur det ska gå i kvalet för HIF, men känslan säger att HIF kommer få med sig ett klart gångbart resultat från första mötet där de kommer ha ett stöd som överröstar övriga röststarka intressenter. En annan faktor är att HIF är ett bättre fotbollslag spelare för spelare.
Björn Hellberg kommer hummande få konstatera från hedersläktaren att HIF vann, kanske med uddamålet. Därmed är inget färdigt för jobbet ska göras under ytterligare drygt 90 minuter på Olympia. Det kan bli lika nervöst som det stundtals var under sista matchen mot Jönköping. Men känslan säger att HIF klarar det.
Messade med en annan HBK-supporter – Sofia Arvidsson – häromdan, som givetvis hade varit på plats om hon hade kunnat. Hon spelar dock VM – i padel.

*****

På torsdag – när HIF och tusen (?) nv-skåningar åker till Halmstad – håller jag och Niklas Hermansson i ett Uppsnack i sportbaren på Olympia. Vi drar igång runt 17.15 och ska höra med profilerna i Åstorps FF, Kullavägens BK, Fortuna, Ramlösa Södra IF och Vejby IF om hur det står till i lagen och kollar sillyläget inför 2017.
När det närmar sig tv-sändning från Halmstad så tar jag och Hermansson ett snack med Jonas Dahlgren som ju en gång hämtades som talang i Påarp av Stuart Baxter. Det blev några säsonger på Örjans Vall innan det blev några fler i HIF, sen Trelleborg och cirkelslutning i Påarp.
Alla är förstås välkomna till sportbaren på torsdag.

TorbjornDencker72

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Share →

2 Responses to Dencker tänker: ”Därför vinner HIF i kvalet”

  1. BG andersson skriver:

    Sofia är nog inte i Bangladesh utan padel VM spelas, med Sofia, i Portugal

  2. Fredrik Forever Red & Blue skriver:

    Försvaret har blivit klart bättre i HIF så det talar för att man gör ett OK resultat (vinst med uddamålet eller oavgjort) på bortaplan, och sen på Olympia tvingas i så fall HBK satsa offensivt för att ha en chans – och då kan HIF spela smart och kontra till sig lägen för att slå in en avgörande ”matchboll” så att säga – apropå tennis så får du berätta mer om Solnalaget lyckades få stöd från Black Army & hoppas snödrivorna i kungliga huvudstaden inte hindrar dig från måndagens ”tjötande” med korvälskaren numero uno = Reine Almqvist!?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *