Med elva dagar till att frimånaden startar har det redan börjat röra på sig i den nv-skånska fotbollen. Tipset om att Jörgen Pettersson tar över Teckomatorp stämde. Laget har tagit sig två divisioner upp till femman och det är därifrån nästa resa startar med den förre högaborgstränaren.

*****

Apropå Högaborg. Benjamin Tannus ska träna med Feyenoord nästa vecka och Alltid Fullsatt kan avslöja att Passi Prudence tränar med Falkenberg. Det är också klart att Kamal Barny slutar.
Jason Johnson lämnar laget och Linus Wikander flyttar hem till Halmstad.
Robert Mirosavic lär också ha gjort sitt.

*****

Här åker man bort från den lokala fotbollen några dagar och stöter man ihop med Johan Isgren på Lalandia i Rødby.

*****

Hur, var, när, vad, vem och varför. Alla kan bli reporter. Är man utrustad med de frågorna kommer man långt. Sen gammalt.
Den sista frågan ställer jag mig när det gäller HIF:s intresse för Benjamin Tannus eller andra talanger för den delen. Hur är det med scoutverksamheten i HIF?

Benjamin Tannus. Foto: K&A Bilden

Benjamin Tannus. Foto: K&A Bilden

När det gäller Tannus borde det inte krävas så mycket i och för sig eftersom han tillhörde föreningen för bara fyra år sedan. Men inte ett samtal har gått till Tannus på den tiden. Och jag frågar mig alltså varför. Jag tror huvudpersonen själv hade älskat spela i föreningen.
Istället har Högaborgs mittfältstalang tränat med IFK Göteborg tidigare, som Alltid Fullsatt skrivit om (se här) och vi vet att han sticker till Amsterdam på söndag. Nej, inte för träning med Ajax utan med Feyenoord.

Rätt fantastiskt att Jan van Mastenbroek fortfarande möter upp svenska talanger precis som han gjorde den gången för 23 år sedan när en Henrik Larsson lämnade HIF för Feyenoord. henrik_larsson_feyenoord
Men nu handlar det alltså om en betydligt yngre helsingborgstalang som inte ens provat på A-lagsfotboll med HIF. Eftersom flera av mina vänner (som är HIF-supportrar) frågar mig varför inte HIF värvar Benjamin Tannus, så är det värt att ta upp det här tänker jag. Hade bara samtalet kommit är jag övertygad om att Benjamin tagit en allvarlig funderare och spelat en säsong på Olympia först. Istället är Malmö FF hetaste spåret på svensk mark eftersom Daniel Andersson tagit kontakt. Han är sportchef för Svenska mästarna. I HIF är det Jonas Ohlander som sköter kontakterna med spelare i den ålderskategorin, men han har inte knappat in numret till talangen. Jag tycker i och för sig att det här är på Henrik Larsson-nivå (han är ändå sportchef för A-laget), för varför ska landslagsspelaren Benjamin Tannus spela division 2-fotboll med HIF Akademi nästa år? Nä det är förstås inte aktuellt.
För mig är det en gåta och ett tjänstefel att HIF inte ens försöker. Benjamin Tannus åker hem från Holland på fredag kväll. Sen har han, efter vad jag fått veta, ett inplanerat möte med Daniel Andersson i Malmö. De kontakterna är rätt givna. Jörgen Pettersson var tränare i Högaborg och har kontakt med MFF-Andersson och Tannus rådgivare/agent är Martin Dahlin…
Här hade jag kunnat vara än mer kritisk för HIF är ute och spelar sjukt många cuper och matcher och bör ha koll på talanger både i närområdet och utanför. Det händer inte mycket på det området och det är oroväckande.
Spontant tycker jag Henrik Larsson borde omge sig med rutinerade scoutögon för det är enda vägen till framgång för HIF på sikt.

*****

Apropå Feyenoord och HIF. Ja Pär Hansson är en naturlig koppling, men jag tänker på förre HIF-aren Måns Herrrmann som flyttat till Linköping och som tränat med Åtvidaberg under hösten. Räkna med att han spelar i superettanlaget nästa år. Det laget blir intressant att följa som redan har Björn Westerblad och Jon Birkfeldt i laget. I år var det 19 nya spelare och många nya blir det i år.

*****

Pratade med Sundet (Patrik Sundström) som säger så här inför kommande sillyperiod:
– Vi kommer ha ett tapp på några spelare och det är inget ovanligt. Samtidigt behöver vi få in ny energi och vi kommer testa spelare från småklubbsfotbollen på träningarna och de matcher vi kommer spela den närmaste tiden. Vi kommer inte ta in äldre spelare som kommer uppifrån utan satsar på yngre både utifrån och de egna leden. Vi får se hur det ser ut i mars och sätter målsättningen då.

*****

I Höganäs är tränartrojkan intakt om vi tittar två år tillbaka. Burim Nikqi är tillbaka som huvudansvarig och med Patrik Svensson-Stoltz som assisterande och Emil Bengtsson som lämnar Kågeröd för att assistera och ta hand om scouting med mera. Vad händer i övrigt?
Burim Nikqi säger:
– Vi håller på med samtal just nu och gjort klart med med våra egna produkter som vi vill flytta upp permanent och förlänga med vilket vi glada o stolta över, säger Burim Nikqi och tillägger:
– Vi jobbar på att bitar ska falla på plats och det kommer bli förändringar i truppen.

Klara för nästa år; Niklas Hansen, Oskar Lindblom, Sebastian Jansson, Filip Malmgren, Hugo Bogren, Alban Sogojeva och Julius Bakkabulindi.

*****

Alltid Fullsatt kan berätta att Joakim Jörlert är klar som assisterande i Högaborg även 2017 och att Mattias Hansson fått ett erbjudande om att vara länken mellan A-laget och U19/U17.
Högaborg tränar måndagar och tisdagar fram till mitten av december. Första träningsmatchen ut blir den 15 november hemma mot Eslöv.

*****

24 år tog det för HIF att gå upp i allsvenskan igen. Nu har det gått 24 år igen. Missar HIF kval – eller missar i kvalet – vore det ”jobbigt” om det tog 24 år innan laget tog sig upp igen.
En positiv signal var Anton Wedes signering av kontraktet i veckan. Såna signaler är bra.
6 700 biljetter var sålda tidigare i dag till matchen mot Jönköping. Pratade med Mats-Ola Schulze i dag som har förhoppningar om att det blir mer än så men som är ödmjuk inför publikens val.
Nu handlar det om att stå upp, komma och stötta och kommer det inte storpublik till årets – eller årtiondets – viktigaste match så får vi ett kvitto på var målsättningarna och budget ska läggas framöver.

*****

Intressant med ”Sundet” som är i precis samma situation som för tolv år sedan. När han skulle ta över A-laget i Högaborg trillade laget ner i division 3.
– Ja jag är van vid det… Vi började om i trean med i stort sett en helt ny trupp med unga spelare och vi hittade också nya spelare i småklubbsfotbollen runt omkring.

*****

ramsten-karlsson-astorp

Marcus Karlsson lämnar Höganäs för Åstorps FF. Ny ska 26-åringen, som är från Åstorp från början och som spelat med ÄFF och Södra tidigare, bli assisterande tränare till nye huvudtränaren Stefan Ramsten. Mackan Karlssons pappa Bengt – som jobbat med både Roar Hansen och Jocke Persson i Ängelholm – går också in som hjälptränare.
Se där, ett pappa-son-förhållande till i ledarstaben. I Höganäs hade Jakob hjälp av pappa Bosse (förutom Solo Hammar).

*****

Säger man Johanna Barth är det kanske inte så många som höjer på ögonbrynen. Snart är det nog fler som kan stava till namnet. Spelaren lämnade Fortuna efter förra säsongen. När FC Rosengård spelade sista allsvenska matchen mot Piteå borta gjorde hon ett efterlängtat inhopp i det stjärnspäckade laget i den 84:e minuten. Grattis!

*****

Samuel Aziz har ett förflutet i just Höganäs. Tidigare även HIF och Högaborg.
Nu har de blivit 46 mål på två säsonger och han har en strålande säsong bakom sig i Huddinge i division 2.
Jag frågade om han kommer stanna nästa säsong och han svarar:
– Jag får se. Jag har inget konkret i dagsläget men jag siktar högre nästa säsong.
Kommer du testa med lag högre upp?
– Det kommer jag nog göra men inget är spikat ännu. Jag håller mig fit och redo, säger han.

*****

Medan jag varit på väg på jobb så har HD raporterat förtjänstfullt om ÄFF och att Sten-Inge Fredin lämnar som ordförande. Den såg vi komma va? Liksom att Christian Järdler lämnar. Fick ett tips om att Marcus Bergholtz närmar sig Varberg men det dementerar han:
– Stämmer inte. Jag har inte pratat med någon klubb om nästa säsong, säger han.

*****

Henry Danielsson lämnar Kullavägen efter tre år som huvudtränare. Ny tränare blir Tobias Fredriksson som tränat klubbens j-lag. ”Vi vet att ett bra försvar vinner serier och där har Henry lagt grunden under framförallt 2016 vilket är något vi ska bygga vidare på. Det blir inga omvälvande förändringar då vi har en god struktur och organisation men vi får skruva lite på träningar och matchförberedelser enligt mina idéer, samt att vi behöver utveckla vårt anfallsspel där jag tror på lite större bollinnehav och snabbare omställningar framåt när den chansen ges”, säger nye tränaren till klubbens hemsida.

*****

Jag älskar Silly Season och det är förmodligen därför jag fortfarande håller bloggen vid liv. Rade Prica som tränare för Ramlösa Södra? Jag säger inte att det är omöjligt.

*****

Blev i dag inbjuden av P4 Radio Malmöhus att som enda gäst prata om HIF i en hel halvtimme på måndag förmiddag. Tvingades tacka nej. Är nämligen på jobb i Jönköping måndag och tisdag.
Veckan i övrigt: Vikarierande gymnastiklärare onsdag och torsdag. Tv-jobb i Stockholm fredag-lördag.
Kommer hem klockan 14 på söndag för att stå på scen på Saga Bio i Höganäs en timme senare och intervjua Lasse Ahlberg inför dokumentären som ska visas då i samband med filmdagarna i Höganäs.

Tjoho!

*****

På det väldigt privata planet var jag för första gången tillsammans med min 76-årige fader på Väsby kyrkogård. Första gången tillsammans sen jag var väldigt liten alltså.
Det var i den kyrkan jag döptes av pastor Nielsen och det är i den byn jag gick i lekskola, förskola och gick i de sista årskullarna i årskurs ett och två innan folkskola lades ner. Då fanns två Ica-affärer i Väsby. Nu finns ingen. Det finns inget. En nedlagd brandstation finns. Ett ålderdomshem, en fotbollsplan där jag spelare… men inget mer.
Pappa drabbades nyligen av stroke men är seg och insisterade på att vi skulle dit och tända lyktor både på hans föräldrars och farföräldras grav Det gav perspektiv och eftertanke. Efteråt gick vi in i kyrkan eftersom pappa sniffar upp doften av kaffe. Där satt vi i kyrkans förrum och drack Zoegas och åt krans med bland annat Ella som jag bodde granne med när jag var liten pjatt. Första mötet med granntanten på 35 år. Det krävde frågor, det krävde eftertanke och jag är så glad att jag fick uppleva denna – om än surrealistiska – stund.

*****

Till sist, på avdelningen Högaborgs BK, är det ju rätt roligt att Robert Pivac står som domaransvarig på Högaborgs hemsida.

TorbjornDencker72

 

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

8 Responses to Dencker tänker: ”Flera av mina vänner frågar mig”

 1. Gurra skriver:

  Att hif inte vill ha lokala galanger är inget nytt. Det är dock precis det de skulle behöva. Skapa en lokal förankring och vinna över fler helsingborgare till föreningen.

 2. Fotbollsgurun skriver:

  Det var likadant med Zeidan. De missade honom med. Det beror enkom på att ytterst ansvarig för ungdomsavdelningen inte är kompetent nog. Olikheter för oss framåt. Äta ärtsoppa på torsdag är inte för alla. Ytterst ansvarig har varit fel sedan han satte sin fot på Olympia. Ser man inte skillnad på en häst och en hund är det inte lätt.

 3. B O skriver:

  Facit = 1 riktigt stor egen produkt på alla år = Roland Nilsson
  Eller har jag missat någon?
  Hur många har Högaborg haft?
  Riktigt stor = proffs/landslag en längre tid! Även fostrad i HIF sen tidig ålder.
  Många sköna kulor i kassan missade.

 4. Sven-Åke Tilly skriver:

  Varför har HIF inte tagit till sig bl a Emil Salomonsson, Eket, och Sebastian Andersson, Åstorp?

  • Keig skriver:

   Sebastian spelade ju i HIF som junior men ratades. Hans utveckling har ju inte varit solklar precis. Lätt att missa.
   Fannys har varit i HIF men det ska sig väl mellan två sporter?
   Emil var på tapeten men valde HBK, som ju faktiskt lugger pp ungefär samma avstånd. Minns jag inte alldeles fel handlade det om möjligheterna till speltid.

 5. Fredrik Forever Red & Blue skriver:

  Salomonsson har jag för mig man försökte aktivt värva men han bestämde sig tidigt för HBK & sen vidare Västkusten mot Änglarna – till sist är det ju spelarens (och agenten ofta) vilja som avgör det hela…

  Men visst kan HIF göra det bättre och nu när P-O är tillbaka i föreningen kanske han kan lyfta luren till den ”fotbollssniffande” Reine Almqvist – lät på honom när han pratade på IH för ett tag sedan att varken aptiten på fotboll (eller korv för den delen) var mättad – och han fungerade bra som scout vad gällde motståndarlag under Conny/P-O:s era, så det innebär att så många matcher som han ser på ett år lär han inte missa många talanger…

 6. En undran skriver:

  Tannus kanske inte vill spela i HIF, vem vet.. Samtidigt är det väl smickrande för en 16 åring att lockas till svenska mästarna och Sveriges rikaste klubb, Se Erik Andersson BoIS;)! Men.. det är ju ingenting som säger att man får garanterat med speltid i varken HIF eller MFF även om du är en ”lovande” 16-åring..

 7. Anonym skriver:

  Kan med ganska säkra källor bekräfta att Benjamin Tannus snart har skrivit på kontrakt för Jönköping Södra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *