HIF Malmö FF 2 2016

På söndagen når det allmänheten vem som blir ny huvudtränare i HIF. Det lär blir Peter Gerhardsson – men vem som ackompanjerar honom kan vi spekulera i några timmar till.

HIF är i behov av omorganisation. Utgifter måste krympas. Ändå talar en hel del för att HIF väljer att pocka in en tränare utifrån. Peter Gerhardsson är ett huvudspår och inte mig emot. Ska man ha kvalitet så kostar det och HIF har inte råd med några säsonger i superettan.

Jag har under kvällen nåtts av uppgifter att Andreas Alm synts i Helsingborg och Peo Ljung finns också med i bilden som tänkbar huvudtränare.

Gerhardsson är huvudspåret och oavsett om det blir han eller någon annan så lär den nye tränaren ha ett ord med i laget när det gäller vilka som ska assistera honom och de hittar vi i befintlig organisation. Jag tror inte Tobias Tuvesson fortsätter om det blir Gerhardsson. Då finns det nog två varianter på stab:

  • Gerhardsson med Peo Ljung och Christoffer Andersson som assisterande.
  • Gerhardsson med Peo Ljung och Sven Andersson som assisterande.

Med det sagt skulle alltså Daniel Andersson få stå åt sidan för Sven Andersson som Peter Gerhardsson gillar sedan tiden då han var i HIF senast.

Sportchef då? Det är kanske den viktigaste posten att tillsätta just nu. Fortsätter Jonas Eidevall som administrativ sportchef? Jag vet inte. Det jag vet är att det krävs enormt mycket av den som ska skapa en trupp med vinnarkultur. Det finns redan två rutinerade sportchefer i området. Ja, jag tänker på Jesper Jansson och Stavros Papadopoulos. Tanken kittlar att de skulle få lite fria händer inom en given budgetram och se över kontraktssituationen, se till vad som är bäst för HIF och samtidigt ha ett mer samlat grepp på situationen i klubbarna runt om. Att med lokala ögon se vad som är bäst för både HIF men ändå ha klubbar som ÄFF, Eskilsminne, Höganäs, Hittarp med flera för ögonen.

Nämnde jag inte HIF Akademi? Nä, för kanske bör en klubb som ÄFF vara den samarbetsklubb som ersätter dagens egna division 2-lag (nu är det väl för sent till nästa år). Samtidigt skulle HIF kunna ha mandat att tillsätta tränare i ÄFF (finns många tänkbara namn, t ex Christoffer Andersson och varför inte Mattias Lindström) och på så sätt ha en logisk brygga mellan klubbarna och med samarbetsavtal med flera av spelarna. Kostnadsbesparande och klokt på sikt. Men det är i mina ögon – och jag tänker förstås både högt och fritt men jag gör det också för att jag vill den lokala fotbollens bästa.

Jag gillar Mats-Ola Schulze och framför allt hans positiva framtoning. Han är några månader färsk på sin post och är den enade kraften i ett HIF som befinner sig på en skeppsbrottsplanka på ett stormigt hav just nu. Han vurmar för den lokala fotbollen och i hans öron borde det vara intressant att blicka mot Jansson och Papadopoulos och den kompetens som finns på nära håll. De har kontaktnätet och kunskapen som krävs i detta läge. Jag har ingen aning om hur de själva skulle ställa sig till ett erbjudande då båda idag är engagerade i annat.

Vad jag förstått har 23 spelare A-lagskontrakt nästa år. En del spelare (som t ex Johan Mårtensson) har avtal som löper ut till sommaren.
Jag ställer mig frågade till hur det kunde bli så här OM det är så. Hur kan man ha kontrakt med så många spelare och varför skrevs exempelvis inte korttidskontrakt med de spelare som hämtades in under 2016 (Jesper Lange med flera)?

Vem ska vara ”säljaren” i HIF, alltså den som ser till att se till att klubben får pengar för de spelare man gärna ser lämna. Inte många har gjort bra reklam för sig den gångna säsongen och det är inte så att spekulanterna står i kö för spelarna. Sportchefens uppgift är som sagt inte bara att hitta spelare. Det handlar till största delen att göra reklam hos agenter, scouter och klubbar om de egna spelarna och sälja in dessa för spekulanter på marknaden.

Det finns spelare vars kontrakt går ut som Mikael Dahlberg, Jesper Björkman, Jonatan Olsson och någon mer. Det är ju spelare som i min värld är logiska att ingå i en superettantrupp med sikte uppåt.

Det här inlägget hade kunnat bli väldigt mycket längre där jag skulle kunna gå in och tycka till om spelare för spelare i befintlig trupp. Jag stannar dock här. Efter söndagens presentation av tränare finns det kanske anledning att återkomma i ämnet.

TorbjornDencker72

 

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *