Landslagstruppen togs ju ut i onsdags och eftersom vi spelade in podden samma morgon kunde vi inte kommentera det närmare. Landskrona BoIS och Ekets GoIF (läs Jonas Olsson och Emil Salomonsson) fick inte med några spelare och det är ju synd för oss nv-skåningar, men vi får i stället glädjas åt att Klippans FF är representerat, eller IFK Norrköping nu förtiden. Emir Kujovic fantastiska resa och karriär har nu tagit honom till ett EM-slutspel i Frankrike.
I övrigt är som väntat Påarp (Andreas Granqvist) och Högaborg (Martin Olsson) med bland moderklubbarna i landslagstruppen.

*****

Apropå IFK Norrköping. Nu är det ju klart att det blir Jens Gustafsson som tar över. Jag tror att det är med lite knuten näven han tar över efter Janne Andersson och då tänker jag naturligtvis på hur det gick till när han tvingades lämna Halmstad. Nu ligger hallänningarna i superettan och Jens tar över Svenska mästarna och ska ut i Europa. Ja den där tränarbranschen blir man aldrig klok på, men jag konstaterar kort och gott att jag är glad för Jens skull. Det är en uppskattad tränare, lugn och klok och med fötterna på jorden. Har alltid gillat den människan. Jag tror inte han kommer in och rör runt för mycket utan det handlar nog i första hand om att förvalta det spel som varit vägvinnande i Peking så här långt.
Samtidigt ersätter Rikard Norling Andreas Alm i AIK. Så fick styrelsen som man ville till slut kanske. Alm kommer inte ha några bekymmer att hitta ett annat jobb. En duktig verbal tränare som visat resultat varje år utom pricket över i:et.

*****

Sverige med eller utan Zlatan Ibrahimovic i EM är förstås helt avgörande. Det får inte bli någon fotledsskada eller liknande mot Slovenien eller under lägret i Båstad. I dag bekräftar Z förresten i sin app att han lämnar PSG och förutom Manchester United snackas det om Los Angeles Galaxy. Då skulle förre HIF-aren Ema Boateng få ännu en hyfsad lagkamrat.
Det känns som att Silly-sommaren blir mer intressant än någonsin. Det brukar bli så kring ett mästerskap. Frågorna hänger i luften kring många av våra lokala bekantingar. Abbe Khalili till exempel.
När det gäller hans kompis Moustafa Zeidan som ju lämnade Aston Villas akademi för HIF så har han ännu inte spelat. Licensen är fortfarande inte i HIF:s händer och ärendet ligger hos FIFA som jag förstått det. Det får inte dra ut på tiden jättelänge nu för träning i all ära, men det är matchtid framtidsspelaren behöver.
HIF ja. Matchen mot Jönköpings Södra är lurig. I podden för ett par veckor sedan pratade Erik Edman rätt mycket om nykomlingarna som hans hjärta klappar för en hel del. Lyssna gärna här!

*****

17-årige Henrik Bellman är akademispelaren från HIF som numera tillhör FC Köpenhamn. Han är ordinarie i det U17-landslag som är klara för kvartsfinal i EM-slutspelet. Det är stort. Frågan Elias Andersson.

*****

Och då kom vi ju in på superettan. Elias Andersson spelade som vanligt hela matchen när Varberg förlorade (0-1) hemma mot Halmstad i går. Spelare som Fredrik Liverstam och Junes Barny spelade hela matchen för HBK medan förre ÄFF-aren Rebin Asaad inte kom in från bänken.
ÄFF åkte på ännu en förlust och en uddamålsförlust svider nog mer än 0-4 mot Värnamo. Nu måste trenden stoppas om det inte ska bli en väldigt jobbig säsong.

*****

Då har Landskrona BoIS färre bekymmer. Randigt leder division 1 Södra och solen skiner över IP. I morgon, lördag, åker man till Tvååker som ju gick upp från division 2 i höstas. Det bör bli ytterligare tre poäng då.

*****

Jag nämnde podden tidigare. Vi hade ju Ola Nilsson med och det är en annan klok människa som valde att studera under tiden som elitspelare. Det gjorde att han i princip efter avslutad fotbollskarriär kunde stega rätt in i det andra livet. Han har jobbat på samma bank hela tiden och det är ju lite av hans signum. Dit han kommer är han trogen. Det blev tolv raka år i HIF och sen, vips 29 år gammal så la han av. Ola Nilsson stående
I podden pratar vi om det mesta och när han ska dra några av de som han trivts med på planen kommer han spontant på Roland Nilsson, Sven Andersson, Andreas Jakobsson, Erik Edman och Ulrik Jansson. ”En sån som var bra men som man inte tänker på kanske var ju Mattias Jonsson som spelade i HIF ett antal år. Han måste varit en j-kel att möta. Upp och ner hela tiden och pratar man tuffhet la han inte fem fingrar emellan. Han var stenhård och det måste varit en plåga att möta som backlinjespelare”, säger han i programmet.

Vi pratade om Arild Stavrum, ni vet den norska anfallaren som gjorde mål så fort han rörde bollen och när han inte stod offside. ”Han hade en fantastisk egenskap som jag inte sett någon annan har haft. När han kom i friläge eller bra läge så lyckades han ofta skjuta i ett läge där backen skymmer egen målvakt. Han var j-kligt duktig på att skjuta när målvakten stod på fel fot och var halvskymd. Många gånger var det plutteskott som trillade in och man tänkte varför tog inte målvakten den. Jag vet inte om han gjorde det medvetet eller om det var ett sjätte sinne”.

Ola Nilsson själv var kompromisslös som mittback medan han omgav sig av eleganta uppspelsbackar som till exempel Andreas Jakobsson och Jozo Matovac. Om sin spelstil och kynne säger han: ”Det var värdelöst för mig att möta spelare som var trevliga, som man snackade med innan. För då kände man att, här får jag vara lite snäll. Jag hade problem med Stefan Pettersson som hade kommit från Ajax till IFK Göteborg. Han var jätteduktig och genomsympatisk. Det var jobbigt tyckte jag”.

Ni kan höra hela snacket med Ola Nilsson här!

I början av veckan träffar jag en annan spelare som ni lärt känna. Ska bli kul och intressant att prata fotboll och karriären med honom.

*****

I morgon, lördag, tänker jag se Höganäs mot HIF Akademi. Ett oerhört spännande möte på förhand sett till hur lagen ligger till i tabellen och den start de fått. Höganäs är den negativa överraskningen, och akademin är möjligen en positiv dito.
Högaborg spelar inte förrän söndag, mot Tenhult hemma klockan 14, och det gör att Jörgen Pettersson förresten kan ta med sig 15 killar i 15-årsåldern för att se Malmö FF mot Gefle på lördag. Högaborgstränaren jobbar som resurslärare i en förberedelseklass med flyktingungdomar på Sandåkerskolan i Häljarp utanför Landskrona och nu såg han möjligheten att ge dem chansen att uppleva något som de inte är så vana vid. Killarna från Häljarp blir inte de enda på den matchen. Omkring 400 flyktingungdomar från olika håll i Skåne får samma möjlighet.
HIF har också varit aktiva i hjälpen för nyanlända och har vid tillfällen bjudit på inträdet. Det är ett bra och varmt ställningstagande och initiativ som kanske får större effekt än vi kan ana.

*****

Här på Alltid Fullsatt har vi så klart resultaten och tabellerna men vi lägger som ni vet också väldigt stor vikt vid nyheter kring den lokala fotbollen mer än matchreferat. I dag slog det ner som en bomb att Stattena kickar tränaren Huso Musovic efter bara fyra omgångar. En del av orsaken kan ni läsa om här!

Tråkigt för spelande tränaren Danjin Malinovic som tvingas se sitt Alexander den Store dra sig ur division 6 nordvästra. Pratade med honom länge nu och han var uppriktigt ledsen. Men med som mest åtta man på vinterträningarna och där han ringt in spelare från tisdag fram till matchstart utan resultat så fanns det ingen annan utväg. Alexander den Store är en klassisk förening då det var den första, som Danjin uttrycker det, ”invandrarföreningen” i stan. Alexander drog igång redan 1972 och har varit uppe och nosat på kval till trean. Nu hoppas föreningen och säkert många med den att klubben får ihop ett lag till division 7-spel nästa säsong. Läs mer här!

*****

Läs gärna Martin Rosqvist skildring av en dag på Västergård här – fotboll i sin renaste form!WH_Mark Noble

*****

Ola Nilsson och Mark Noble har förresten något gemensamt. Jag nämnde det i podden i veckan.
Ola var 17 år när han gick från Bromölla till HIF och Noble var lika gammal när han flyttades upp i Hammers A-lag. Båda har spelat tolv år i rad i samma lag påstod jag, men det är ju inte riktigt sant för Noble lånades ut till Hull och Ipswich i några matcher 2005-2006. Lagkaptenen har dock lika stort klubbhjärta som Nilsson hade och har.
WH_BoleynKulturbärarna växer inte på träd numera och speciellt inte i Premier League.

Bättre regi än West Ham – Manchester United häromkvällen går väl inte att få. Hammers vände och vann med 3-2 i allra sista matchen på Boleyn Ground, eller Upton Park som vi säger. Jag har haft förmånen att vara på plats mer än en handfull matcher – alla på 1990-talet – innan arenan byggdes om. Jag såg en ung Rio Ferdinand slå igenom och lämna och listan över spelare som kommit upp i talangskolan är väldigt lång. Nu är klubben snart i storlek att kunna behålla spelarna som får genombrott. Det är en förvandling.

WH-94-åring

Det var så stort för 94-åriga damen som haft sin plats sedan 1934.

WH_Trevor Brooking

Det var så stort för legendaren Trevor Brooking som rullade in tillsammans med andra legendarer i nya svarta Londontaxis. Många av spelarna, som Paulo Di Canio, fick egna sånger och under över en timme i ösregn hyllades dem igen för en kväll. Bobby Moore hyllades förstås postumt som den störste genom alla tider och Billy Bonds är nog god tvåa på den listan.

WH_Boleyn Ground

Det började som Thames Ironworks FC 1895 och några år senare blev man West Ham United och började spela på Boleyn Ground redan 1904. 112 år senare flyttar man ut för att husera i OS-arenan. Redan är 52 000 säsongskort sålda och med flytten dubblar man nästan åskådarantalet.
Arbetarklubben från East End är nu en av de stora klubbarna. Europa League nästa!

WH_Slaven Bilic
Och det är mycket tack vare den här engagerade herren – Slaven Bilic – som har en ömsesidig kärlek med Hammersfansen, något han fick som spelare på Upton Park 1996-1997 innan han lämnade för Everton.
Nu hoppas alla West Ham-fans att både han och Dmitri Payet stannar. Ja hela laget får gärna vara kvar.

Några turister lär väl inte strömma till London för att se Hammers spela även om den nya arenan ger ett mer fotbollssofistikerat intryck. Även om klubben är i förvandling och växt i en större, dyrare och finare kostym, så finns det saker som består och som kännetecknar West Ham United FC. Såpbubblorna kommer alltid segla omkring i luften och sången kommer alltid sjungas med samma frenesi. Det här är hardcorefansens klubb och kommer vara så.

Osäkra på hur låten går? Så här såg det ut på Wembley när Hammers slog ut Blackpool i Play Off-final 2012.

TorbjornDencker72

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

I’m Forever Blowing Bubbles är en sång som ingick i en Broadwaymusikal från 1918. Den dedicerades 1921 till fotbollsklubben West Ham, av upphovsmännen till sången detta eftersom upphovsmännen var stora fantaster till laget. Sedan slutet av 1920-talet har sången varit signatursång för West Hams stora fanskara och den sjungs vid varje hemmamatch på Boleyn Ground i Upton Park, östra London och även flitigt på pubarna runt omkring inför matcherna. Som en hyllning till West Ham United spelade punkbandet Cockney Rejects in låten 1980 och den förekommer flitigt i filmen Green Street Hooligans med Elijah Wood. Källa: Wikipedia

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *