ekenberg-marcus

Det här inlägget tenderar att bli lite av SVT:s programserie ”I backspegeln”. Men visst finns ni, liksom jag, som gillar att grotta er i lite närhistoria. Att få krafsa lite på ytan och tänka på saker som inte hände för så länge sedan men som man kanske förträngt.
Jag ska här och nu ställa en fråga som ni får svar på längst ner i inlägget: Vem var tränare i HIF 2002?

*****

Nu kan vi läsa att Marcus Ekenberg varvar ner i Sölvesborg. Killen som aldrig riktigt trivts i en storstad. Tror att han till och med sagt det själv.
Så vitt jag vet var han på väg ner i trean redan i fjol.
Vi pratar om en spelare som varit med väldigt länge, rent av 20 år i Mjällby. Och ni kan väl Ekenbergs historia i HIF? Det blev en match från start bara och på den gjorde han ett mål och en assist. Året var 2002.

*****

HIF förlorade premiären borta mot BoIS det året med 6-2. Ja, DEN klassikern som man fortfarade går omkring med, med ett tryck på magen i Landskrona.
HIF ställde det här laget på banan: Fredrik Larsson – Christoffer Andersson, Ola Nilsson, Jozo Matovac, Mikael Gustavsson – Mattias Lindström, Ulrik Jansson, Jesper Jansson, Michael Hansson – Alvaro Santos, Rade Prica.
På bänken satt målvakten Conny Rosén, Hasse Eklund, Andreas Dahl, Marcus Lindberg och just det, Marcus Ekenberg.
Mats Svensson vaktade BoIS-målet. Peo Ljung var högerback.
Magnus Torvaldsson och Henrik Nilsson var mittbackar och Anders Friberg var vänsterback.
Mittfältet bestod av Alexander Farnerud, Jesper Ljung, Hasan Cetinkaya och Håkan Söderstierna. På topp? Daniel Nannskog och Danijel Milovanovic.
På bänken satt Jonas Sandqvist, Per Vig, Afo Dodoo, Gabriel Ucar och Johan Andersson.

De två startelvorna hade egentligen krävt och förtjänat ett eget långt blogginlägg med bakgrund och vad-hände-sen-tema.

*****

Men tillbaka till Marcus Ekenbergs enda startmatch i HIF. Det är hemmamatch mot AIK. Datumet är den 2 juli samma år (2002).
Då ser plötsligt startelvan ut så här:
Conny Rosén – Mikael Gustavsson, Jesper Jansson, Jozo Matovac, Christian Järdler – Christoffer Andersson, Lars Bakkerud, Tommi Grönlund, Martin Fribrock – Alvaro Santos, Hans Eklund.
På bänken sitter bland andra Ola Nilsson.
Tommi Grönlund ger HIF ledningen med 1-0 i den 60:e minuten.
Marcus Ekenberg ersätter Hasse Eklund i den 63:e minuten.
AIK-legendaren Krister Nordin kvitterar till 1-1 i den 70:e minuten.
I den 78:e slår blekingesonen till och lite historia skrivs där och då.

*****

Jag kan faktiskt inte låta bli att dra AIK:s startelva – som är ett av de mest klassiska AIK-lagen – där Daniel Andersson vaktar målet. Backlinjen består av Luke Casserly, Teddy Lucic, Gary Sundgren och Jimmy Tamandi. På mittfältet spelar Stefan Ishizaki, Krister Nordin, Svante Samuelsson och Mats Rubarth. På topp Daniel Tjernström och Andreas Andersson.

*****

Marcus Ekenberg? Han gick tillbaka till Mjällby och representerade laget i allsvenskan samma år. Nu lämnar han alltså laget efter 20 år och en epok går i graven. Mjällby slutar åtta i division 1 – landets tredje högsta liga 2016.

*****

Jag kollar Växjö – Rögle eftersom jag har C More-abonnemang. Ända sedan jag avslutade uppdraget som programledare för HD:s hockeyprogram har intresset avtagit. Man får välja här i livet. Det har blivit fotboll för hela pengen. Jobbet med Alltid Fullsatt är som ni förstår mer eller mindre ideellt och därför kan jag inte tillgodose önskemål och ibland krav om att bevaka basket, hockey och andra sporter. Jag har god hjälp av mina bloggare och volontärer men ytterst handlar det om att jag ska orka hålla sajten vid liv. Ett par sponsorer kan vara skillnaden mellan en satsning och nedläggning. Det är där vi är och det förstår nog alla som har småbarn och ett liv som handlar om att jaga tid.

*****

Jag tände ljus, släckte ner, satte en stämning bland sjätteklassarna jag hade på morgonen. För er som inte vet har jag valt att hoppa in som lärarvikare i Höganäs kommun den här hösten (när jag har tid över).
Blev dock blandat betyg bland eleverna på Vikenskolan när jag frågade vad de tyckte om premiären av Julkalendern i SVT. Jag säger så här. Det var snö, andades jul och viss spänning. Allt kan väl bli bättre än en inspelning i Grekland som för två år sen.

*****

Tillbaka till frågan i inledningen. Vem tränade HIF 2002? Svaret är faktiskt två tränare, först Sören Cratz som fick sparken efter att han fick för sig att springa ett ärevarv på Söderstadion efter en HIF-förlust (där han tog guld året innan) och sen Peter Swärdh.
Det vi kanske inte tänker på är att Peter Swärdh är den HIF-tränare på modern tid som stannat längst som tränare på Olympia. Han var huvudtränare 2002 till 2006 när Stuart Baxter tog över knappt två år. Vem som tog över sen? Precis, Bosse Nilsson.

*****

Min julkalenderfavorit? Tror jag varit inne på det innan. Albert & Herbert så klart, även om allt inte var klockrent sett till teknisk kvalitet, könsroller eller politisk korrekthet i övrigt. Men det är en del av uppväxten och bland annat därför kvalar den in. Jag valde att inte nämna det för eleverna.

*****

Jag kommer sakna dig, Ekenberg.

TorbjornDencker72

Torbjörn Dencker
[email protected]

Tagged with →  
Share →

2 Responses to Dencker tänker: ”Jag kommer sakna dig, Ekenberg”

 1. Fredrik Forever Red & Blue skriver:

  Dags att vid nästa inhopp som vikarie ha en genomgång i Öppet arkiv av alla SVT:s julkalendrar för eleverna, för annars vet de ju inte vilka godbitar de missat (eller sluppit se -:)

  Har för mig att det var 3 tränare på lönelistan ett tag för HIF runt ”Crantzgate”? Kan det inte varit Eklund som satt ett kort tag innan Swärdh tog steget upp, eller är jag helt fel på det?

  Helt rätt är du på att det är fotbollen som styr då det är den största, bästa & mest intressanta sporten – som du själv är inne på är både HIF & BOis-uppställningarna material för flera inlägg bara det!

 2. Daniel skriver:

  Men tillbaka till Marcus Ekenbergs enda startmatch i HIF. Det är hemmamatch mot AIK. Datumet är den 2 juli samma år (2002).
  Då ser plötsligt startelvan ut så här:
  Conny Rosén – Mikael Gustavsson, Jesper Jansson, Jozo Matovac, Christian Järdler – Christoffer Andersson, Lars Bakkerud, Tommi Grönlund, Martin Fribrock – Alvaro Santos, Hans Eklund.

  Men startade han inte?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *