Stockholm calling. I fredags hade jag ett kul och intressant möte med en av de spelare jag lärt känna lite vid sidan av fotbollen. podcast-66
Erik Sundin jobbar i dag med marknad och med sponsorerna i Hammarby IF, alltså laget som också vill kalla sig HIF. Hans kärlek till HIF, alltså det riktiga HIF, är konstant och han väljer att inte vara bitter även om det var just var han var den där kvällen när HIF mötte Celtic hemma. Åge Hareides inträde i HIF, eller Nicola Djurdics eller Alfred Finnbogasons inträde var inget som anfallaren tjänade på under 2012. Tvärtom. Han packade väskan och drog hem. Det hade han gjort förr eller senare ändå. I dag lever han det liv han vill som småbarnspappa i Stockholm där han på något sätt hör hemma. I podden berättar han dock att han gärna vill flytta ner till Skåne för där trivs han också.

*****

Det hade behövts en ettrig 172 centimeter lång (eller kort) anfallare som trampat på varje grässtrå på offensiv planhalva i kväll.
Jag såg matchen på lokal i Stockholm och såg det ni såg. Det var ett lågt HIF på många sätt – både taktiskt och känslomässigt. Inställningsmässigt gjorde flera spelare det okej men då duger det inte att några alibilöper och då duger det inte att kollektivet är handlingsförlamat, då duger det inte att man inte kan slå en knappt tio meterspassning rätt och då dug… ja alla förstår, alla ser vad som händer.

*****

Under mina dagar hittills här i Stockholm har jag fått frågan av flera vad som händer i HIF. Får Henrik Larsson sitta kvar?
henrik-larsson-2-hif-sundsvallFrågorna sitter ihop hos frågeställarna. Jag brukar säga så här, eftersom jag inte orkar gå in på några djupanalyser vid flyktiga samtal, att HIF bygger om, att man gör det med små medel, att man har en trupp för övre halvan men att man har haft många jobbiga skador… På frågan om Henrik Larsson säger jag att tålamodet beror på två saker, dels på grund av ekonomin, dels på att personen råkar vara en av våra största fotbollsstjärnorna genom tiderna och att han de facto står staty i sin egen stad.

Han är självklart profet i sin egen stad. Som spelare. Men inte som tränare. Det har han inte bevisat och sen kan man diskutera spelarmaterial och kvalitet hit och dit. I mina ögon har säsongen genomsyrats av ångest, osäkerhet och en avsaknad av ledare – precis som Erik Sundin var inne på.

Så vad händer nu då? Ja HIF ska stöka undan de sista omgångarna, försöka göra något mål som kan leda till en poäng här och där som ju kan vara nödvändigt om Gefle plötsligt skulle komma på tanken att ta ett par trepoängare.

Annars ser ju ett allsvenskt kval ut som ett rimligt scenario och efter att ha hört runt så är Halmstad det bästa alternativet. Det är nog där man ska lägga det största scoutkrutet. Blir det AFC United tror jag HIF kan börja lägga en budget för spel i superettan och de prognoserna brukar vara rätt blygsamma sätt till både omsättning och intäkter.

Det är lätt att bli domedagsprofet här och det vill man ju inte vara, men samtidigt kan man ju inte skönmåla verkligheten.

Hur påverkar då fansens ”avgå Henke” efter matchen? Förmodligen ingenting om man ska tro managern i efterhandsintervjun. Men han är inte gjord av teflon, som han själv uttryckt det. Det är klart att ingen människa mår bra av det här och nu är det styrelsens sak att avgöra hur mycket det tveksamma förtroendet hos de mest inbitna fansen påverkar prestationerna i ett kval.

För nu handlar det mer än någonsin att tro på det, att gjuta mod, kraft och det allra viktigaste: glädjen. Finns den?

*****

Det var förresten kul att höra när Erik Sundin berättade om hur han tog flickvännen med sig och tog in på hotell i Helsingborg. Det var innan det ens var aktuellt med HIF. Där och då uppstod kärlek och han kunde absolut tänka sig att spela i stadens stora lag. Han träffade på Peter Gerhardsson som var i HIF då och kanske var det det mötet som till slut utmynnade i ett kontrakt. Fast Jesper Jansson & Co hade ju bra koll på söderkisen sedan tidigare. Han var ju ruggigt bra i derbyna mot Trelleborgs FF. Han spelade ju där i två allsvenska säsonger och det var då han som 27-åring fick sitt verkliga genombrott.

Podden hör ni här.

*****

O herre gud vilket mål Thierry Zahui gjorde i 5-0-matchen borta mot Höllviken. Hans ledningsmål bör ses. Gör det här:


Norrby förlorade hemma i toppmatchen mot Öster (0-1) och BoIS har nu fyra poäng upp till kvalplatsen med tre matcher kvar!

Moustafa Zeidan - en glad HIF-are. Foto: K&A Bilden

Moustafa Zeidan – en glad HIF-are. Foto: K&A Bilden

Moustafa Zeidan fick inte åka med till Borås. Istället spelade han med HIF Akademi hemma mot Dalstorp och stod för matchens enda mål i den första halvleken. Segern innebar att kontraktet säkrades. Superlöftet Alex Timossi Andersson spelade hela matchen.

Däremot blev det ingen Sundet-effekt i Högaborg. Det hjälpte inte heller att Jakob Tånnander och Benjamin Tannus var tillbaka. Det blev förlust med hela 0-5 borta mot Ullared, där Högaborg gjorde ett byte redan efter 35 minuter (Prudence in – Camacho ut). En minut senare gjorde hemmalaget 3-0.

En tung dag i Högaborg. Laget åker ur division 2. Foto: K&A Bilden

En tung dag i Högaborg. Laget åker ur division 2. Foto: K&A Bilden

Högaborg som var på vippen att åka ner i trean redan i fjol är nu där. Det var också när att det kunde skiljt två divisioner mellan harlyckanlagen nästa år, men Eskilsminne missade kvalplatsen till division 1 med en ynka poäng (bakom Halmia som får kvala). Eskils vann mot Vinberg efter mål av Patrik Åström, Anton Kinnander och Filip Egger.

*****

Hör från flera olika håll att Andreas Dahl är på väg att ta över i Kågeröd (som troligen blir seriekollegor med Högaborg). Klubben måste snabbt ut med det nya namnet för i dessa tider är som bekant spelarna snabba att bestämma sig. Å andra sidan har vi vilda västern-fönstret – den så kallade frimånaden – när spelare kan bestämma sig för en klubb men hoppa av och ta något annat.

*****

Glumslöv förlorade kvalmatchen (till trean) borta mot Kungsbacka med 1-2. Förhandlingarna om nytt tränarkontrakt till nästa år stannade upp redan innan den matchen. Högst osäkert alltså vem som tränar laget nästa år oavsett serietillhörighet.

*****

Mattias Bengtsson lämnade nyligen Skälderviken. Han har besökt bl a Helsingborg Östra om att bli assisterande, men nobbade. I stället blir det nya uppdraget huvudtränare i Förslöv. Han skriver så här till mig som svar om nya jobbet: ”Jag fick jättefina intryck av föreningen och jag har alltid uppfattat Förslöv som en fin klubb som engagerar mycket folk. Det är en spännande utmaning att få Förslöv att komma starka ur ett jobbigt 2016”, säger han och kan inte svara på om det hänger med någon spelare från Skälderviken.

*****

Jag jobbar alltid på If Stockholm Open vid den här tiden på året. Flera spelare i Båstad GIF är med i organisationen och det är klart att jag fått berättat för mig om den tunga 1-2-förlusten mot Åstorp med ett baklängesmål (som inte var något mål tydligen) som förflyttade laget ner i sexan med en poängs marginal.

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

3 Responses to Dencker tänker: ”Man kan inte skönmåla verkligheten”

 1. Fredrik Forever Red & Blue skriver:

  Halmstad i ett kval är som om HIF skulle stötta på Bois, så tar nästan hellre AFC om man hade fått välja – men som Henrik sa efter Hammarby är det bara att börja snegla åt lagen från Superettan för att göra förberedelserna då kvaldramatiken känns mer & mer påtaglig…

  Ser fram emot att få höra ”tjôtet” med Erik Sundin i podden, som alltid en högtidsstund fast nu börjar Lindström svada på Fotbolldirekt också påka på en uppmärksamhet – snart svårt att välja vad man ska lyssna på -:)

 2. SHJ skriver:

  Värt att nämna Jason Johnsons bojkott av matchen efter att ha fått reda på att han bänkats dagen innan match.

 3. Åkt ur också men bet ihop skriver:

  Jason och den andre förloraren är två riktiga krigare. Ni representerar allt som många i er generation står för, bekväma, inga vunnarskallar och extrema drömmare. Den marknadsföringen som ni har själva stått för är den mest självförnedrande marknadsföringen jag har sett, vem vill ha er nu? Ni som bet ihop ända in i kaklet, ni är de riktiga hjältarna med hjärta och hjärna på rätt ställe.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *