Roar Hansen och Sveriges kommande förbundskapten Roar Hansen under en presskonferens på Olympia i augusti 2013. Foto: Torbjörn Dencker

Roar Hansen och Sveriges kommande förbundskapten Janne Andersson under en presskonferens på Olympia i augusti 2013. Foto: Torbjörn Dencker

Ser Champions League och försöker samtidigt få ner några tankar om valet av förbundskapten. Det har snackats om Jonas Thern, Jörgen Lennartsson och Henrik Larsson. Eller skulle det bli en utländsk coach? Valet föll på Jan Andersson.

*****

Googlar mig fram till att Janne Andersson är division 5-klubben Alets IK:s bästa målskytt genom tiderna. Vår nye förbundskapten började sin bana i halmstadsklubben och var också spelande tränare där 1988-1989.

*****

Nu sätter Zlatan 1-0 på straff efter att David Luiz fått en billig straff. Skulle jag skriva. Straffen var inte dålig. Räddningen av Joe Hart var bra. Det har gått 13 minuter. Fortfarande 0-0 och jag har 77 minuter kvar av onsdagskvällen.

*****

De följande tre åren var han, Janne Andersson, assisterande tränare till Stuart Baxter och det ger ju perspektiv. Janne, som är född 1962, har alltså varit tränare i 28 år och är bara tio år äldre än mig.

*****

Wolfsburg gör 1-0 på Real Madrid.

*****

Efter tre år i Halmstad tog Janne Andersson sitt första uppdrag som huvudtränare i Laholms FK 1993 – klubben som i dag spelar i samma serie som Höganäs, HIF Akademi, Eskilsminne och Högaborg.

*****

Tio minuter senare kommer Zlatan fri. Försöker lobba. Högt över.

*****

Janne stannade till 1999 – samma år som HIF tog SM-guldet.

*****

Real Madrid ligger under med 0-2 mot Wolfsburg. Borde byta kanal.

*****

År 2000 var Janne tillbaka i Halmstad igen och fick vara med och fira ett SM-guld. Som andretränare jobbade han först med Tom Prahl och sen Jonas Thern innan han själv tog över som huvudtränare.

*****

De Bruyne gör 1-0 för Manchester City.

*****

I sex år var han huvudtränare för Halmstads BK och lämnade först 2009 då han tog över Örgryte. Säsongen i Göteborg (2010) var en enda stor besvikelse för Örgrytefansen som hoppades ta sig tillbaka till allsvenskan. Istället slutade Janne Anderssons gäng på en niondeplats i superettan. Några månader senare begärdes klubben i konkurs och klubben flyttades ner i division 1. Det är en mindre smickrande milstolpe på förbundskaptenens cv.

*****

Tre minuter senare kvitterar Zlatan för PSG efter Champion League-historiens mest konstiga mål där svensken håller sig framme på en inspark och stöter in bollen efter ett juniormisstag av mittbacken.

*****

Medan ÖIS startade om i division 1 startade Janne Andersson om i allsvenskan och har tränat IFK Norrköping sedan 2011. Redan 2012 tog han Peking till en femteplats vilket var klubbens bästa placering på 13 år. 2015 tog Norrköping SM-guld och Janne Anderssons största triumf som fotbollstränare var ett faktum.
Den 6 april 2016 avslöjade Fotbollskanalen att Janne Anderson tar över som förbundskapten för det svenska landslaget efter EM i sommar. På torsdagen 09.45 håller han presskonferens på Friends Arena.

*****

En halvlek kvar i Champions League. Den ska jag titta på nu.

*****

Vad jag tycker om Janne Andersson? Det andas struktur, han är lagsättare och en person som andas svensk fotboll ända ut i fingertopparna. Det var det förbundet sökte och det var det förbundet fick. Janne har varit proffsig och välvillig till intervjuer varje gång jag träffat honom. En klok, lugn och sansad tränare och trevlig som människa. Fotbollsmässigt kan jag inte honom i detalj. Det får spelare och tränarkollegor som jobbat med honom uttala sig om.
Det kan bli bra. Jag hoppas det.

*****

När allt kommer omkring så är den nye förbundskaptenen också från en småklubb. Det är där våra världsstjärnor föds. Spelare som tränare.

*****

Till sist så kan man väl tippa att spelare som Emir Kujovic och Emil Salomonssons chanser till fortsatt landslagsspel ökat. De kommer göra det av egen kraft, men att ha haft en förbundskapten som klubbtränare kan aldrig vara en nackel (utom möjligen i Mattias Lindströms fall då, som hade Erik Hamrén i Ålborg).

*****

Glöm nu inte lyssna på dagens poddavsnitt där jag, Niklas Hermansson och Ingemar Queckfeldt pratar mycket HIF, ÄFF, Landskrona BoIS, Högaborg, Eskilsminne, HIF Akademi, Höganäs, Vejby, Hittarp, Kågeröd, Hittarp, Wormo, Stattena, division 4-lagen… ja det mesta utom Alets IK då. LYSSNA HÄR!

TorbjornDencker72

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *