Det återstår åtta omgångar av allsvenskan. HIF som huserar på kvalplats har fem poäng ner till Gefle under strecket och har lika många upp till Sundsvall på säker mark. Med en stor portion tur hade man tagit alla tre poängen mot Norrköping – det blev noll men i alla fall ett mål framåt. Jag såg bara delar av första halvlek från pressrummet under sista dagen av Davis Cup-mötet i Båstad och hörde andra halvlek i radiosporten på vägen hem. Givetvis svårt att dra växlar av en match då, men jag känner folk som sitter på olika sektioner på Olympia och det är alltid fascinerande hur olika man ser på en match. Förutsättningarna förändras så klart när en man blir utvisad och visst hade väl Matthew Rusike kunnat behålla kylan när egna laget jagar en kvittering. Här och nu kan jag avslöja att det funnits intresse för spelaren från en klubb utomlands under den här säsongen men det har inte utmynnat i någon försäljning.
Anfallsbesättningen är intressant och Jesper Lange hade nog inte köpts under sommaren om diagnosen på Linus Hallenius hade stämt från början, men det där har jag nog varit inne på tidigare. Den där danska värvningen som egentligen var billig är ändå dyr med HIF-pengar mätt.
En annan som hade kunnat lämna under sommarfönstret är, vad jag hört, målvakten Matt Pyzdrowski.

Kontinuitet är viktigt och det är så klart att det så här i efterhand är lätt att konstatera en massa saker. Men att spela in en startelva och tro stenhårt på den är förstås att föredra. Det har varit ett hattande och det beror förstås delvis på alla skador.

När Andreas Landgren var tillbaka från sin skada hade det varit intressant att se honom i en central roll på mittfältet för jag tycker inte att han tillfört så mycket som högerback som till exempel under fjolårssäongen och det handlar ju också om hur resten av laget uppträder.
Landgren är spelskicklig, passningssäker och på innermittfältet har det saknats något, det kan vi väl vara överens om. Det är där matcher avgörs sägs det och har varit fallet även den här säsongen. HIF har kämpat med balansen på mitten och jag tycker att man haft chanser att gröta till det för motståndarna genom att putta in en extra kraft där.

Att förlora mot IFK Norrköping är förstås inte en skam. Det är inte en slump att laget går för guldet och Jens Gustafsson, som jag känt sen han var tipselitspelare i HIF, är en klok tränare som både förvaltat och utvecklat arvet efter Janne Andersson i Peking.

Men nu handlar det om GIF Sundsvall. Hade någon frågat när säsongen startade så hade det varit tre mer eller mindre givna poäng på hemmaplan. Så är det naturligtvis inte längre. HIF ska, om det krävs, grisa sig till tre poäng. Hur det ser ut har ingen betydelse, som vi varit inne på tidigare. Tre poäng kan vara skillnaden mellan allsvenskan och superettan. Vi är där nu.

Apropå Gefle registrerade även jag att Pelle Olsson var på plats och fick under matchen höra att han hälsade på en kompis i Laröd. Såg att HD hade ett snack med honom senare där han dementerade att något är på gång. Jag tror inte heller att Pelle Olsson kommer träna HIF nästa säsong. Om – och jag säger om – Henrik Larsson lämnar HIF efter säsongen, så tror jag att Peter Gerhardsson är ett klockrent namn – både som person och tränare. Han kan stan och klubben sedan sina år här och tror inte han skulle ha något emot att bo i Helsingborg igen, med The Tivoli runt hörnet och Köpenhamn en timme bort. Sen kan man diskutera om han borde presterat bättre med Häcken i år. Jag tycker att laget har kvaliteter för att blanda sig i en toppstrid, men den varan har uteblivit.

Det händer inte så ofta att jag läser kvällstidningarna nu för tiden, men kunde inte undgå Expressens intervju med Henrik Larsson som svarade, vilket förvånar mig, på frågan om Paul Myllenbergs uttalande om att han inte skulle ha anställt Henrik Larsson som manager. ”Henke” svarade tidningen med att han väljer att tala ut efter säsongen. Delvis smart att skjuta upp svaret men samtidigt tjänar han – eller ingen – inte på en pajkastning. Även Jesper Jansson fick sin släng av sleven i Larssons svar men jag vet inte vad han syftade på. Klart är att Henrik Larsson tillträdde i ett läge där ekonomin var körd i botten och det är nog rätt tydligt vad kritiken kommer handla om. När den kommer.

*****

På söndag är det förresten dags för Uppsnack igen på Olympia. Vid senaste bortamatchen i Östersund hade jag Martin Pringle som bisittare. På söndag, när HIF möter Malmö FF, har jag Christoffer Andersson med mig och vi kommer precis som förra gången intervjua fotbollsfolk från de lokala klubbarna men även någon HIF-spelare som är kvar hemma. Alla är välkomna – baren öppnar 16.00

*****

1-1 mot topplaget Dalkurd var ett styrkebesked. 1-5 hemma mot GAIS var det inte. Järdlers gäng hade chansen att till och med slippa kval men tog den inte. Nu är allt fokus i ÄFF inställt på att nå kvalet och frågan är om man gör det. Med bland annat avstängningarna i nästa match börjar jag tvivla.

*****

Max Mölder har taktiken klar mot Fjärås.

Max Mölder har taktiken klar mot Fjärås.

Som Niklas Hermansson varit inne på i sin genomgång får en hel del sitt avgörande i helgen som kommer. Hittarp kan ta ett historiskt steg upp i tvåan och det är klart att det ska mycket till om Hamid, Hallberg, Koppen, Staaf, Wilas, Erlanson och de andra ska missa detta.
”Det är en match som ska spelas som alla andra och vi har sett att Fjärås tog poäng senast mot Lerkil och tog poäng mot Frölunda. Det är fotboll och på samma sätt som senast så ska jobbet göras”, säger tränare Max Mölder i programmet Silenzio Stampa som jag och Mattias Hallberg håller i. Där kan ni också träffa damtränaren Jimmi Kiander och även Ola Selmén dyker upp:

Kan förresten berätta att Max Mölder är klar för en fortsättning i Hittarp även 2017.

*****

När vi ändå är inne på division 3 kan jag berätta att tränare Peter Bjurenwall gjort sitt i KFF efter säsongen. ”Klippan och jag är överens om att vi inte kör ihop säsongen 2017”, säger han och på min fråga om det är klart med ny klubb för hans del blir svaret ”nej”.

*****

Vi säger grattis till bland annat Eskilsminnes damer i trean som tar steget upp i tvaån och Råå IF som tar steget upp i trean. Rååtjejerna började om i fyran inför den här säsongen och klättringen har alltså börjat.

*****

Ni minns Dick Melin (klart ni gör), tränaren som tog Wormo hela vägen genom seriesystemet till division 3 innan han lämnade över till Jonas Lind. Efter ett sabbatsår från fotbollen är han klar som tränare för Asmundtorp 2017. Dick Melin har tidigare tränat Listorp, Alexander den Store, Häljarp och senast IK Wormo.

*****

Klart är också att Ingemar Queckfeldt fortsätter i Helsingborg Östra som kommer ha division 4-status även nästa säsong.

*****

Sitter just nu med filmredigering inför IF Stockholm Open men även från Davis Cup i Båstad där jag hängde med DC-laget under hela förra veckan. Blir alltid lite skvalp när man varit iväg ett tag. Sverige förlorade som väntat (0-5) mot Nederländerna och redan om fem veckor väntar kanske en ännu tuffare match borta mot Israel om att stanna kvar i gruppen.
Film från Båstad kan ni se här:

Klicka på bilden och se filmerna!

Klicka på bilden och se filmerna!

Jobbade också ihop med min kollega Jonas Arnesen som driver bloggen Challenge. Här kan du se vad vi hittade på:

arnesen-dencker

Med mycket på frilansfronten hinner jag inte blogga i den takt jag önskat. Men det ska bli bättring på det också. I morgon är ni förresten välkomna till hamnkrogen i Viken där jag håller i ett quiz varannan torsdag. Ja, det blir sportfrågor också.

I kväll ska jag på något så osexigt som ett möte om fiber som jag och grannarna minsann ska få under 2017. Missar därför första halvlek i kväll – men kommer så klart ha ett öga på matchen även under de första 45. I kväll är det många som hoppas på en trepoängare och visst vill väl de flesta som har intressen i de lokala lagen att HIF ska ha allsvensk status även 2017 och framåt. Det mår fotbollen bäst av i nordvästra Skåne.

TorbjornDencker72

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *