HIF vann matchen på läktaren men det räckte inte till seger.

HIF vann matchen på läktaren men det räckte inte till seger.

Hammarby dominerade första halvan av första halvlek (tja kanske hela första halvlek) på Olympia. HIF var, som Adam Eriksson sa, passivt, segt och hade låg energinivå.

Planen var att lyfta långt och binda fast bollen. HIF lyckades inte bra med det i första halvlek. Inte alls faktiskt även om det fanns få inslag där man vann andrabollar högt – men den varan måste givetvis bli mer frekvent om man vill spela allsvenskt nästa år.

I andra fortsatte kämpa-springa-slå långt och det var en match som inte var så välspelad. Det kan vi väl vara överens om? Vi kan väl också enas om att om Mikael Dahlberg hållit sig frisk hela säsongen hade HIF inte varit ett lag som det luktar kval om. Han kom in en kvart in i andra och visade att han behövs. Efter 77 minuter såg vi också prov på att det är kring Surprise det händer för det var han som låg bakom Dahlbergs läge. Ett snabbt rappt anfall och sådant vi vill se mer av.

Men vi fick se ett mål. Av Hammarby. Matt Pyzdrowski halkade. Det kan hända den bästa. Eller som Ardian Gashi beskrev det på twitter: ”Ett bolltittande HIF” och det kan vi också vara överens om.

hif-hammarby-0-1

Året var 1998. Jag bröt mark. Utsänd från Radio Stella direktrefererade jag Chelsea – Helsingborg i en tid då HIF spelade i de europeiska cuperna varje år. Chelsea vann matchen med 1-0 (Lebaeuf gjorde målet vill jag minnas). Under den perioden var jag även i Parma och ja, jag fick vara med om rätt mycket kul.

Så här spelade HIF i den där matchen i London: Sven Andersson – Zoran Jovanovski, Ola Nilsson, Andreas Jakobsson, Erik Edman – Kenneth Storvik, Marcus Lantz, Stig Johansson, Peter Wibrån, Magnus Powell – Arild Stavrum.

Erik Wahlstedt, Peo Ljung och Mattias Jonsson kom in. En trio norrmän utgick: Arild Stavrum, Kenneth Storvik och Stig Johansen.
Varningar? Ola Nilsson och Erik Edman.

*****

Varför berättar jag det nu? Jo för att Radio Båstad med kollegan och vännen Roger Bengtsson i spetsen bryter ny mark på ny nivå och sänder slutomgången i division 5 nordvästra direkt i radion mellan 13.00 och 15.00 på lördagen.

div5nv

Bengtsson själv kommer placera sig på Grevieparken.
– Vi kommer fokusera på superefemman där de tre bjärelagen Västra Karup, Grevie och Båstad har allt allt spela för. Vi har observatörer på Kullaparken i Jonstorp och i Åstorp och lyssnarna får målen direkt i radion.

Som ni ser har Västra Karup chans på kvalplats men då ska mycket gå rätt. Samtidigt kan Båstad hjälpa både sig själva i botten men även Västra Karup genom att slå Åstorp. Grevie möter Brunnby i en direkt fajt om kvalplats och att slippa kvalplats. Ja ni fattar. Det glöder.

För den som bor utanför Bjäre kan gå in på Radio Båstad och lyssna på sajten.
Så här spelas matcherna:

13:00 Jonstorp – Västra Karup
13:00 Kullavägen – Skälderviken
13:00 Helsingb AIS – Perstorp/Bälinge
13:00 Grevie – Brunnby
13:00 Helsingb City – Billesholm
13:00 Åstorp – Båstad

*****

Vad HIF:arna som sprang ut på Stamford Bridge gör i dag? Andy Jakobsson jobbar med golv (underlag till sportarenor). Ola Nilsson jobbar på Handelsbanken på Stattena. Kenneth Storvik bor i Laröd, är föreläsare och sitter i styrelsen för Hittarp. Magnus Powell är tränare för Levanger Fotballklubb som ligger åtta i andraligan i Norge.

*****

Att Christian Järdler hänger löst som tränare i ÄFF är ingen nyhet. Däremot kan jag berätta att Sten-Inge Fredins kort, som han tänker spela ut, är tyskt. Och han brukar få som han vill.

*****

Det är på sin plats att gratulera Eskilsminne och då tänker jag varken på herrlaget eller damlaget i trean (som vann serien). Nä damlaget (i div 1) vann med 3-0 och är vidare i Svenska cupen.

*****

Apropå det så är väl inte Zecira Musovic stormförtjust i nyheterna som florerar kring FC Rosengård och att Hope Solo är aktuellt som nyförvärv. Tycker faktiskt det är ett väldigt dåligt val av malmölaget om det skulle bli verklighet.

*****

Att göra 34 mål på 18 matcher är respekt. Det är i stort sett två mål per match det. Louise Malmberg heter tjejen som är vassast i nordväst och Råå IF heter laget som gjort 108 mål på lika många matcher. Läs mer här!

*****

Kan inte låta bli att undanhålla er fajten mellan Marcus Lantz och hans förre sportchef Janne Carlsson där Lantz i dag inte kunde hålla sig längre utan kontrade på kritiken i GP:
”Att Janne Carlsson inte gillar mig är inga problem. Det är inte därför jag reagerar. Jag reagerar för Öis vinnings skulle. Spelarna har gjort det väldigt bra. Att vi inte ”connectar” är kanske inte så konstigt. Han kommer från Utsikten i division 1, jag kommer från Bundesliga. Det är skilda världar. Vi har spelare som George Mourad, Björn Anklev och Fredrik Björck och har tagit oss från division 1”.

*****

I 24 år var HIF borta från allsvenskan. I 24 år har man varit där fram till nu. Nu står vi vid vägskälet. Klara kontraktet. Kvala. Förlora. Vinna. Henrik Larsson, spelarna, HIF bestämmer själva utgången. Vi vet vad fansen vill. Det spelar ingen roll. Bollen ska rulla i 90 minuter några gånger till och sen återstår det att se hur många gånger den hamnar över mållinjen hos motståndarna. Sporten är skör ibland och med den ekonomin. Jag tror någonstans att HIF reder ut det i år och att vi får några slitiga år innan det om några år är dags för Stamford Bridge igen. Då har vi en arena som står färdig att fylla stolarna. Om den inte är omodern då.

*****

arnor-smarason-hammarby

Jag tror för övrigt att Arnor Smarason knöt den isländske näven lite extra hårt i kväll.

TorbjornDencker72

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

One Response to Dencker tänker – om att bryta mark

 1. Ruben skriver:

  H-vete vad lamt det är just nu i röda lägret. Jag förstår och instämmer i att spelidén just nu måste vara mer cynisk och rak men det behöver väl inte betyda att vartenda uppspel(oftast från Landgren eller Eriksson) måste dyngas iväg? I situationer av hård och bra press, absolut tryck upp den, gärna på den längre i anfallet och gå för skarv-djupled. Nu blir det bara en enkel lyra mot chanslös ensam anfallare(finns noll synk mellan strikers oavsett vem som spelat senaste 6-7)och alla hem på rätt sida. Känslan är att dom ger bort initiativet under första halvlek i varenda match.
  Det är ju knappast dom första halvlekarnas metodik som ger chanserna som oftast har skapats i andra halvlek. Först när dom släpper lite på tvångströjorna och vågar utmana och fylla på så händer det grejor. Det måste gå att variera sig mer även om läget och formen är helt i plåt.

  Sen är jag f-n rädd för hur uselt försvarsspelet är. Målet ikväll är sorgligt att bevittna, målet mot Kalmar hemma likaså. Men läget Kennedy får i första halvlek är ett bra exempel på hur fel vi hamnar alltför ofta, tror jag fick det till 7 röda och 3 vita i boxen, inte en j*vel vänder på skallen och ser Kennedy som får komma ren 12-13 m från holk. Målet på stadion förra helgen -samma sak. 1-0 mot ÖFK samma grej. Vad tittar dom på under videoanalyserna? Vad gnuggas det på under veckorna? Hur ser planen ut för att komma ut bättre i första halvlek?
  Beklagar långt och delvis gnälligt inlägg, tar gärna ett mothugg från nån som känner mer hopp än mig just nu.
  AFC tror jag vi löser men Halmstad är ett evigt spöke och jag vill f-n inte behöva dra mig ner till Studenternas för 90 hemska minuter(Sirius är bättre än förra året då dom borde gått upp)!

  /HIF:are i Siriusland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *