Jag står och lyssnar på årets sista presskonferens med Henrik Larsson. Jag har inte varit på så många sista två åren. Jag har sett matcherna från andra positioner och har inte känt att presskonferenserna gett mig så mycket.
Kanske var det här också den allra sista för Henrik Larsson på Olympia på ett tag, även om han säger att det är hans intention att fortsätta vara manager i HIF även 2017. Det tror jag inte kommer ske.

olympia-kvalDet är som en våt filt lagt sig över hela stan. Regnet tilltar och när jag svänger runt hörnet bort mot korsningen Mellersta Stenbocksgatan / Filbornavägen står uniformerad polis som en mur och skyddar borgen.

Det som utspelade sig direkt efter slutsignalen var inga snygga scener. Det kan ni se på vår facebooksida.
Ett 30-tal maskerade svartklädda individer tar sig in på planen – hur nu detta ens är möjligt med den potentiella risk som fanns.

I den andra ringhörnan står Henrik och Jordan Larsson. Eller rättare sagt, de går mot den framstormande huliganklungan. Jordan tvingas av matchtröjan av huliganerna.
En kvart före slutsignalen jublade en hel arena över sonens mål som innebar 1-0 och säkrat kontrakt. Men det var mycket tid kvar, tillräckligt mycket för att Halmstad både skulle kvittera och ta den allsvenska platsen genom danske Marcus Mathisens båda mål inom loppet av tre minuter. olympia-kval-3

Tillbaka till de otäcka scenerna framför södra läktaren där någon nu utdelat slag mot Jordan och där Henrik står och måttar slag för att försvara sig. ”Inte så värst smart av mig kanske att göra så, men hade jag sett det som Jordan fick utstå hade jag gått in och vevat”, säger Henrik Larsson på presskonferensen efteråt.
Några ordningsvakter tar bort tränaren och spelaren som försvinner in i Olympias inre. Samtidigt vandaliseras sportbaren inne i den södra läktaren. Det är samma bar där glädjen var i topp före matchen med Mattias Lindström och andra besökare som värmde upp medan Björn Helgesson sjöng HIF-sången.

Tragik.
Mörker.
Elände.

Jag har fått samtal och sms från folk som undrar vad som händer. Ett samtal kom faktiskt från en gammal HIF-hjälte som i dag tränar Örgryte. Just det, Marcus Lantz:
– Jag måste säga att jag är så ledsen, väldigt ledsen för detta berör mig väldigt mycket, börjar han.
– Jag förstår inte vad som hänt. De vann SM-guld för fem år sen och nu detta. Vad är det som händer? frågar sig Marcus som fortsätter:
– Jag var där ändå i tio år och har varit med och vunnit mycket. Jag har också fått skit för att jag gick till BoIS och så som det hände när jag lämnade. Men jag är uppriktigt ledsen över att se mitt gamla lag trilla ner i superettan, säger han och känner sig splittrad över det faktum att hans lag kommer möta HIF nästa säsong.

Apropå gamla hjältar. Jag stod och pratade med Conny Karlsson som var på plats. Det blir inte mer i Oskarshamn. 3,5 timme enkel pendling, ofta i ömsom regn ömsom snö är inge höjdare i längden. Nu hoppas han på ett tränarjobb inom en betydligt snävare radie. Men han är äldre, mer rutinerad nu och har is i magen.

Träffade även Markus Holgersson som fick ledigt och åkte hem för en snabbvisit på Olympia. Även Alejandro Bedoya och Ardian Gashi hade åkt långt för att stötta sitt gamla lag.
Bosse Nilsson var också på plats och tvingades se laget åka ur. Han tog upp laget efter 24 år och elva dagar på fotbollens bakgård. Nu fick han se laget åka ur efter en lika lång period i allsvenskan.
Till och med Linus Hallenius var där.
Redan i dörren träffade jag Mikael Ragvald som numera jobba i organisationen. ”Jag hade offrat högerbenet för att spela den här matchen”, sa han timmen före avspark.

olympia-kval-4Den här matchen påminde rätt mycket om många jag sett. Det var en rädsla för att riska, att förlora. Någon spelidé lyste inte klart med stora bokstäver. Efter en hawaiiliknande första halvlek startade HIF bra i andra men mitt i attackerna så tändes bengaler som fick matchen att tillfälligt brytas och hemmaspelet kom av sig. Begåvat eller surt, sa räven.

Som jag var inne på i går är det ett jättejobb HIF står inför. Budgeten på alla plan ska krympas, inte minst sportsligt. Ändå ska man ha ett tillräckligt slagkraftigt lag som så snart som möjligt måste ta sig tillbaka. En ny arena för över 400 miljoner kronor står helt färdig lagom till vårpremiären 2017 – i superettan.
Även om flera spelare har något eller några år kvar på kontrakten är det vanligt att det finns klausuler om att bryta i förtid om laget, som i det här fallet HIF, skulle åka ur serien. Vi får anledning att återkomma till truppbyggandet, för det känns lite tidigt att ta innan ens strålkastarna släckts på Olympia.

Med tv-avtal, publik- och sponsorintäkter lär det bli ett tapp på upp emot 25 miljoner kronor och vi förstår alla att omsättningen kommer sjunka drastiskt. Är den nya organisationen på Olympia beredd och förmögen att ta jobbet som krävs. Samtidigt ställs också den nya styrelsen på prov. Många avgörande beslut ska fattas som ska staka ut framtiden.

Henrik Larsson sa på presskonferensen att han kommer se sig över axeln både en och två gånger och kommer inte gärna gå ensam den närmaste tiden, och Jordan skulle han råda till att åka på semester.

Bilden direkt efter slutsignalen. HIF-spelare ligger utslagna som käglor. Henrik Larsson går runt och ger en tröstande klapp på axeln.

Bilden direkt efter slutsignalen. HIF-spelare ligger utslagna som käglor. Henrik Larsson går runt och ger en tröstande klapp på axeln.

Sjukt att det ska vara så här. I samma andetag säger managern att han tänker fortsätta leda laget i superettan eftersom att han har ett år kvar på kontraktet. Det ska bli intressant om någon och vem det i så fall är som fattar beslutet att skicka iväg managern. För även om ordföranden Sten-Åke Tjärnlund envist har flyttat frågorna framför sig så måste han och övriga ledamöter fatta ett beslut. Det handlar om föreningens framtid. Man måste lyssna på spelarna, sponsorerna, investerarna… och ja man måste titta på hur det har sett ut på planen och utåt sett de senaste två åren.

Kanske håller det i superettan, jag vet inte. Men från min horisont känns det som att det behövs något nytt. Både för HIF och något nytt även för Henrik Larsson. Ibland når äktenskap vägs ende och man bör gå skilda vägar. Där är vi nu tror jag.

Till slut är det väl som polisen och politikern Thomas Finnborg skriver: ”Hade detta hänt i England, så hade dessa huliganer blivit bestraffade och portade i fem år”.
Henrik Larsson var också inne på att individerna måste identifieras och att de aldrig mer får komma in på Olympia.
Dubbel olycka alltså. Inte nog med degradering, nu är huliganproblemen tillbaka. Dessa element måste elimineras från arenan fortare än kvickt, annars kan resan tillbaka blir ännu längre än önskat. För vem vill förknippas med detta?

TorbjornDencker72

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *