Det var helgen då bland annat Hittarp gick upp i tvåan och HIF förlorade derbyt i Malmö. Häng med på en resa genom serierna. 

Foto: Annette Bergendorf

Foto: Annette Bergendorf

Tåget tuffar vidare mot huvudstaden. Utanför fönstret passerar ett skiftande landskap. Jag njuter varje gång jag får uppleva det. Samtidigt ger det tid att lyssna på boken jag alltid somnar ifrån annars – och tid att blogga förstås.

Direkttåget till Stockholm stannar just nu till i metropolen Skövde. Två timmar till huvudstaden där möte väntar och därefter prestigeladdad bouletävling och middag tillsammans med organisationen bakom If Stockholm Open som jag jobbar med om ett par veckor.

Hemma på Olympia hade jag sällskap av sidekick Christoffer Andersson men även Martin Christensen där den senare så klart bannade sig själv för att han stukat foten i torsdags, lagom till Skånederbyt. Det var hans första skada på fem år. Hade kommit lägligare för han ville verkligen spela den matchen. Christoffer var ju med i våren derby där HIF vann med 2-1 och kunde så klart jämföra lite då och nu.

Vi fick se ett HIF som gav sig själva en rejäl chans. Första tio minuterna visade man att man åkte ner för att ta poäng. Sen kom ett stolpskott och ett malmömål på det och en väntad hemmadominans följde. Men bara för en period. För det här var matchen där malmömaskinen hackade och där tränade Kuhn tvingades till tre byten redan i pausvilan.

Skulle HIF ta vara på den chansen? Svart blev till en början ja. HIF-pressen tilltog och det var nära både två och tre gånger och i mitt i denna attack kom trippelbytet. Förstår så klart Larssons ambitioner att trycka in ännu mer energi framåt med tre offensiva spelare (Bojanic, Larsson och Rusike) – men effekten uteblev. Det tar sin tid att komma in i en match och Bojanic brottades med ringrostighet och en av landets bästa passningsfötter kunde inte utnyttja sin skicklighet på det sätt han eller HIF ville. Hade HIF gjort 1-1 hade man också kunnat vinna matchen. Istället blev det noll poäng och kvalet kommer allt närmare.

Så här spelar HIF i avslutningen:  HIF – Hammarby (30 sept), Elfsborg – HIF (16 okt), Örebro – HIF (23 okt), HIF – Djurgården (27 okt), Falkenberg – HIF (30 okt) och HIF – Jönköpings Södra (7 nov).

*****

Sundsvall ser ju ut att bli HIF:s potentiella räddningsplanka för att undvika ett kval. Laget spelade 0-0 hemma mot Häcken i en händelserik match som hade kunnat sluta både åt ena och andra hållet.

*****

Nu väntar som sagt Hammarby hemma för HIF på fredag kväll. Hammarby har hållit nollan på bortaplan i fem matcher i rad och har 18 poäng på nio matcher med bara fem insläppta mål.
För HIF är det ”bara” att fortsätta tro på det och spela det enkla spelet – och för att göra det måste man ha spelare som är med på de långa bollarna och vinna första- och andrabollar. Sen gammalt.

*****

queckfeldt-ostra

Foto: Annette Bergendorf

Jag har alltså ett nytt kul uppdrag, som programledare för uppsnack i HIF:s sportbar där vi bjuder in de lokala lagen – en satsning som vi hoppas fortsätter under 2017. Vid första tillfället hade jag Martin Pringle som sidekick, den här gången alltså Christoffer Andersson – båda pratar mycket och länge och är goda fotbollsanalytiker men också utrustade med ett frågebatteri i samband med de intervjuer vi gjorde.

ahlberg-raaI söndags var det Helsingborg Östra, Råå IF, Högaborgs BK och Höganäs BK:s tur. Vi pratade om Östras säsong med Ingemar Queckfeldt (tränare) och Daniel Skoog (kapten) och därefter seriekollegan Råå IF där Joachim Bergdahl (ordf fotbollsstyrelsen) och Peter Ahlberg (tränare) dök upp och snackade om säsongen. Anders Wendel hade giltiga skäl att inte komma – damerna spelade hemma och skulle fira avancemanget till trean. Apropå fyran är Glumslöv klara för kval till trean efter 6-2-segern mot Bjuvstorp.

*****

birkfeldt-hogaborgFrån Högaborg kom ordföranden Jan Clarin och målvakten Jesper Birkfeldt där den senare tyckte att Högaborg kunde ha stängt matchen mot Eskilsminne i derbyt i lördags, men erkänner också att Eskils hade möjlighet att göra det. Eskilsminne har en liten möjlighet att nå kvalplatsen men restprogrammet är tufft. Laget möter Tenhult hemma på lördag, nyckelmatch mot trean Halmia borta 8 oktober och serietvåan Vinberg hemma i slutomgången den 16 oktober. 

Målvakt Birkfeldt var så klart inte nöjd med en poäng i derbyt för nu är de där i igen, indragna i en bottenstrid men det är så klart inte lika krisigt som i fjol och man har det i egna händer – precis som HIF Akademi som har lika många poäng (30). Akademin spelade 2-2 mot Laholm i helgen och det är klart att man gärna använt anfallaren Max Svensson som just nu är skadad.

*****

Tillbaka till sportbaren på Olympia där jag frågade HBK-ordföranden Clarin om Högaborg har någon ambition att en dag ta steget upp en dag och det är klart att han gärna sett att A-laget provat på division 1-spel. Det viktigaste för Högaborg är dock att släppa fram talanger och det gör man som bekant både årligen och framgångsrikt.
I podden (som har tillfällig vila) har jag och Jocke Persson haft ett par Högaborgslistor där vi listat bästa spelarna på Harlyckan. Jag frågade Clarin om hans topp 3-lista och den kom lite oväntat. Han svarade: 1) Masse Magnusson, 2) Henke Larsson och 3) Dan Hedin.

*****

Vi hade Marcus Karlsson (Bengt Karlssons påg) och Oskar Lindblom från Höganäs på scenen som pratade om deras säsong och där Lindblom är en egen produkt som gått genom alla ungdomslagen upp i A-laget – inte så vanligt i dagens Höganäs.

Apropå Höganäs är det nu klart att Patrik Svensson-Stoltz (tränare i Vejby under vårsäsongen) som väntat (?) och åter blir assisterande till nygamle tränaren Burim Nikqi som ju tar över efter Jakob Augustsson nästa säsong. ”PSS” säger: ”Känns lite som att komma hem, detta är en miljö som jag vet att jag kommer att trivas och prestera i. Att återigen få jobba tätt med Burim på en bra nivå med en seriös omgivning är parametrar som jag noga vägt in i mitt beslut denna gången. En utvecklande miljö där vi tillsammans, precis som tidigare, har ambitionen att hela tiden göra saker bättre, utvecklas och utveckla andra. Sedan vår förra tid tillsammans i HBK bär jag med mig ovärderlig erfarenhet från två helt andra miljöer på olika nivåer som har gjort att jag har fått upp ögonen och sinnet på ett helt nytt sätt, både positivt och negativt – vilket jag tror och hoppas att vi ska dra en del nytta av. Vi kompletterar varandra bra, är lika i en hel del men även olika i mycket – vilket jag tycker driver utveckling.”

*****

ÄFF föll tungt i går. Syrianska gjorde matchens enda mål i den 82:a minuten. Å andra sidan hade södertäljegänget 19-3 i avslut så det var kanske inte så orättvist då.
ÄFF har fem matcher kvar: Frej hemma på söndag, sen Varberg borta, AFC hemma, Örgryte hemma och Åtvidaberg hemma.
Intressant att Halmstad tappade poäng mot Assyriska (2-2) och kan med fortsatt darr i slutomgångarna sjunka ner till en allsvensk kvalplats och där kan ju.. ja antingen HIF eller kanske Sundsvall vänta. Sirius som leder superettan spelade 3-3 hemma mot Åtvidaberg i går och kan ju också åka ner på kvalplats.

I kväll möter Atheltic FC United Degerfors hemma och Dalkurd tar emot Örgryte. Då vet vi mer om vilka lag från superettan som kommer ha med kvalplatsen att göra. Varberg förlorade mot Frej i går och ser inte ut som ett kvallag.

*****

På 70-talet var Landskrona BoIS på frekventa besök på Malmö Stadion. Nu för tiden är det Prespa Birlik som är motståndet på den gamla friidrottsarenan. I går fick 600 personer se Jonathan Levi göra tre mål och BoIS vinna med hela 6-2 där Rade Prica gjorde 6-2-målet på övertid.
Sex omgångar återstår och BoIS har fem poäng upp till Norrby på kvalplats och sju poäng upp till Öster som leder. På söndag tar BoIS emot Trollhättan. sen väntar Tvååker hemma, Höllviken borta, Oddevold hemma, Qviding borta och så Öster hemma i avslutningen den 5 november.

*****

Guldet säkrades i nästsista omgången. Hittarps IK är klara för tvåan. Foto: Torbjörn Dencker

Guldet säkrades i nästsista omgången. Hittarps IK är klara för tvåan. Foto: Torbjörn Dencker

Levi ja. Pappa Gastone dök upp på Laröds IP i lördags och det var det många som gjorde. Inför säsongen var Hittarp ett givet topplag men det ska göras också. Jobbet alltså och det har man gjort. Organisatoriskt är föreningen långt framme och som jag har varit inne på tidigare har föreningen ett nätverk som är i hög allsvensk klass. Frågan är nu var ambitionsnivån ligger när det gäller det sportsliga. Det här är en förening som fram till förra säsongen var en ren kamratföreningen och frågar man de själva är man det fortfarande. Men det var rätt tydligt när Max Mölder steg in i omklädningsrummet att kraven skruvades upp och det där är en konst upp till division 2-nivå där det i många fall inte figurerar någon ersättning alls förutom kontrakten som klubbarna är tvingade att skriva om man inte ska riskera att spelarna lämnar under frimånaderna.

Se filmen från avancemanget här:

Så vad händer med Hittarps IK nu och vad händer med division 2? I Sportbaren på Olympia diskuterade vi fenomenet med ännu ett helsingborgslag i tvåan och vi frågade också de över 200 gästerna som med mentometerknapparna från stenåldern (blå och röda lappar) fick tycka till om det är bra med fem lag i tvåan. Svaret var rungande. JA.
Det finns förstår upp- och nersidor och uppsidorna är färre långresor, mer publik och större intresse kring den nivån på fotbollen.
Vi har samtidigt ett IK Wormo som ska kvala till tvåan och hur det blir med indelningen av de nv-skånska lagen är inget som är klart. Vi vet ju inte heller om Högaborg eller HIF Akademi klarar sig kvar eller om HIF Akademi kommer fortsätta i nuvarande form eller om det blir ett återgående till ett U19-lag.

Festen i Laröd fortsatte i de centrala delarna av Helsingborg hela kvällen och natten. Det kan ha varit sista natten med gänget för en hel del spelare. En spelare som Adonis Berisha kanske vill prova högre upp medan andra faller på åldersstrecket och där andra själva känner att en träning till i veckan kanske inte går att para med en familje- eller jobbsituation. Ja ett fenomen som går igen i alla klubbar.

Kågeröd spelar i division 3 även nästa säsong men när det gäller Klippan så blir det precis som Vejby spel i division 4 nästa år och derbyt på söndag mellan Klippan och Hittarp blir liksom utan betydelse.
Frågan är vad som händer med Kågeröd nästa säsong. Johan Isgren lämnar och det kan bli tufft att få ihop ett slagkraftigt lag för nu hör jag att det viskas om att Niklas Nielsen lämnar. Hittarp nästa?

*****

div5nv

Med en omgång kvar av division 5 gratulerar vi förstås Billesholm till seriesegern i den nordvästra serien. Kullavägen är klara för kval och den andra kvalplatsen står mellan Åstorp (37 p), HAIS (35) och Västra Karup (34). En nyhet i den här serien är att Mattias Bengtsson slutar som tränare i Skälderviken efter den här säsongen. Han meddelar att det inte är klart med ny klubb men att ambitionen är att träna ett lag.
Runt nedre strecket är fem lag inblandade och här kan ni se hur slutomgången spelas.

div5v

I den västra femman kunde Ramlösa Södra firat seriesegern i helgen men det blev förlust borta mot Besa och nu har man avgörandet i egna händer hemma på Heden mot nästjumbon Härslöv.
Därmed gav man också Besa chansen att putta ner Fortuna från kvalplatsen. Besa möter kraftigt avsågade Bosna borta medan Fortuna möter Linero borta. Det blir en nervkittlande lördag – även för Asmundtorp och Härslöv som ni ser.

div6nv

En fredagskväll kan i Strövelstorp kan vara… …helt underbar. Fråga Croatia som där och då säkrade seriesegern. Läs mer om avancemang i Martin Rosqvists rapport här! Hasslarp och ja, vem då får kvala.
vasby-zlatkoDet står mellan Vegeholm och Medina i sista.
Själv kollade jag några minuter i slutet av Viken – Väsby och jag fick se två snabba vändningsmål av Väsby där Zlatko Sarajlic stänkte in segermålet från nära håll. Nu lägger han av i Väsby och vad jag förstår blir den förre höganäsanfallaren ungdomstränare i HBK.

div6n

Ljungbyhed kunde säkra kvalplatsen i norra sexan genom segern mot IFK Rössjöholm och det är dessa lag som gör upp om en division 5-plats. Det är också klart att Kvidinge åker ur.

div6v

I den västra sexan är Teckomatorp sedan tidigare klara för femman. Men nu ska det avgöras vilka ur kvartetten Fram, Landora, Svalöv och Furulund som lägger rabarberna på kvalplatserna. Landora-Svalöv lär kanske locka extra publik…..

div7nv

I division 7 nordvästra är det huggsexa om kvalplatserna bakom Bergandy och Torekov…

div7v

…liksom i den västra sjuan där Stattena kämpar om kvalplatsen med två andra lag. Ekeby hade råd att förlora i helgen men blev omsprungna av Bosna – båda lagen till sexan!

Billesholms IK vann den avgörande matchen (4-0 mot Röke) och får liksom Glumslövs damer spela vidare i division 2. Råå är sedan tidigare klara seriesegrare i fyran och även Skälderviken går upp eftersom man slipper kvala.

TorbjornDencker72

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

2 Responses to Dencker tänker: ”Så vad händer nu?”

  1. Mr Mister skriver:

    Niklas Nielsen lär väl redan vara klar för Hittarp, eller !?

  2. Sven-Åke Tilly skriver:

    Statstiken till Svensk Fotboll torde skötas av någon från hemmalaget. Jag har fört egen statistik i 32 år under min tid i Radio Kristianstad samt för egen räkning i nästan alla andra matcher jag sett (brukar jämföra med den officiella statistiken).
    Syrianska – ÄFF 19-3 i avslut enligt den officiella. Rättvis seger för Syrianska, bl a två ribbtrÄFFar. Men ÄFF hade i vart fall minst sju avslut enligt mig. Karlsson missade öppet mål i slutminuterna. Kvalfyllda tider väntar – i bästa fall – för Järdler et co

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *