Har checkat in för sju dagar med tennis i Båstad. Ska följa det svenska Davis Cup-laget med tv-kameran i uppladdningen och genom matcherna som spelas fredag, lördag och söndag. Bor på finfina Hotell Riviera där hotellrummen är i storlek med ett straffområde. Det var här Zlatan bodde under sitt sista landslagsläger på svensk mark. Fantastiskt boende och något som kan rekommenderas om det uppstår tillfälle.

*****

Oj vilken utveckling vi fick den här helgen och det är som det brukar när det ska avgöras på målrakan. Vissa levererar enligt planen, andra darrar på manschetten och att lag förlorar när de borde vinna, beror förstås – vid den här tiden på året – också på att avstängningarna och för den delen skadorna duggar tätt. Det var en lång mening – lika lång som matchen Östersund mot HIF kändes. När hemmalaget gjorde 2-0 kändes det på något sätt att det här blir en raksträcka. För matchbilden var lika tydlig som förväntad. Östersund ägde bollen mest, var rappare, hade snabbare spelare, var mer beslutsamma – och HIF hoppades på turen. Samtidigt var Östersund ruggigt effektiva i den första halvleken.

Jag får en hel del mejl och synpunkter via andra kommunikationsmedel. En del gör gällande att HIF mått bäst av att starta om i superettan och den tanken umgås jag med. Kanske inte så dumt med en omstart där HIF får vinna matcher, spela en roligare fotboll och få något att sträva efter igen. Men man får inget per automatik för vad säger att HIF tar steget upp direkt om man trillar ur. Ett år går an men två – då kostar det.
Snacket om den nya arenan är underordnat för oavsett hur bra komforten är så handlar allt om underhållningen på gräsmattan. Det kommer vi aldrig ifrån.
Frågan alla ställer sig är om det blir en förändring på tränarsidan – och det är inte en ickefråga. Det är oerhört viktigt att rösten i omklädningsrummet, på träningsplanen och i tekniska zonen under matchen når fram. Jag är inte förmögen att säga om dagens röst spelat ut sin roll. Men är det så måste styrelsen agera. Från min horisont är det ändå spelarna som måste höja sig, ta mer plats, gå ihop och nånstans bestämma sig att man ska fixa det här. Om man inte är förmögna att göra det handlar det kanske om att man inte är tränade, att man inte orkar, att man inte har tillräckligt motivation och ja… vad är hönan och ägget här? Här ställs kompetensen i HIF-styret på sin spets att fatta rätt beslut.

Alexander Ström - SLO i HIF - var en av många gäster. Foto: Annette Bergendorf

Alexander Ström – SLO i HIF – var en av många gäster. Foto: Annette Bergendorf

Jag hade förmånen att ha Martin Pringle med mig som sidekick när vi körde Uppsnack i sportbaren på Olympia. Den mannen kan mycket fotboll. Det kom över 200 gäster och det är ett kul och bra grepp som initierats där de lokala klubbarna exponeras i en HIF-miljö. Vi hade till exempel Christopher Lantz och Emil Sevä med från Croatia som bara timmen tidigare fixat 3-0 i derbyt mot Media på Heden – och som därmed har ett fempoängsförsprång på Hasslarp.

Emil Sevä passade på att göra sitt 14:e mål för säsongen och berättade live inför publiken om sitt förflutna som HIF-spelare. Det var för övrigt en röd tråd bland gästerna jag valt. Eller vad sägs om Robin Staaf från Hittarp och Emil Åberg från Eskilsminne och inte minst Martin Pringle själv.

Vi hade också Billesholms GIF med i snacket där vi kan berätta att tränare Torbjörn Johnsson och assisterande Patrik Lomsten förlängt med ett år oavsett hur det går. Men visst tar man väl steget upp i fyran även om säsongens första förlust kom i går mot Kullavägen hemma (1-2).

När det gäller Hittarp har man efter segern hemma mot Älvsborg (2 x ”Koppen”) med 2-0 fyra poäng ner till Varberg och Västra Frölunda. Med avstängningar och skador har HIK ändå styrkan och jag kan inte se hur man kan missa avancemanget.

Vi pratade lite om det, jag och Martin Pringle. För om Eskilsminne missar division 1 (laget förlorade borta mot jumbon Laholm med 0-1) så kan vi få sex division 2-lag nästa säsong. Förutsatt att IK Wormo hamnar i samma serie. Laget förlorade seriefinalen mot Österlen (0-2) men får säkert chansen till kval.

Kågeröd och Klippan åkte på 0-4-förluster och båda lever farligt på olika sidor om strecken. För Vejby är det tack och adjö till division 3 efter 1-2 hemma mot Kungsbacka.

När ÄFF tog emot Ljungskile fick de 434 på Ängelholms IP se två mål under de inledande åtta minuterna. Mer blev det inte och därför slutade det också 1-1 – men det här var förstås en match man skulle vinna. Nu väntar svåra Dalkurd som har sikte på allsvenskan.

Det har varit mest eländerapportering kring ÄFF de senaste två åren men här kommer en positiv nyhet: ÄFF startar ett fotbollshögstadium i samarbete med Nyhemsskolan där Håkan Magnusson (huvudtränare i U17) och Mikael Nilsson (ass tränare i U19) kommer att vara instruktörer. Det kommer bli två fotbollspass i veckan. Det startar med årskurs 7 men ambitionen är att bygga på med ytterligare årskurser redan nästa år.
Det är också klart att Henrik Danewid – som tog över Vikens IK efter sommaruppehållet – kommer förstärka ÄFF:s U17-stab.
– Jag ska följa huvudtränare Håkan i hans jobb men jag kommer fortsätta träna Viken även nästa säsong, säger han till den här bloggen.

*****

Landskrona BoIS kom inte alls upp i nivå och förlorade hemma mot toppkollegan Norrby med 0-2 och om inte en uppryckning sker väldigt snart så ser man chanserna till spel i superettan försvinna. Det är fem poäng upp till just Norrby på kvalplats.

*****

Kul och bra för Eskilsminnes damer som vann med 2-0 mot Asarum och kan känna sig lite trygga när det gäller division 1-kontraktet. Stattena tog en stabil 4-1-seger mot Lörby och Hittarp slog bottenkollegan Dösjöbro redan i torsdags med 2-0.

*****

Aj aj Råå. Laget förlorade med 2-3 borta mot Osby där Olivier Karekezi och Mac Grossman kvitterade två gånger om i den första halvleken och där faktiskt segermålet 3-2 också kom före pausvisslan.

Ödåkra fick 3-3 hemma mot Vinslöv (Edward Plönning, Edin Salic och Mathias Olsson målskyttar) efter 1-1 i paus och där ÖIF hämtade upp 1-3 till 3-3 i den andra.

Helsingborg Östra – Tågarp 2-4 – efter två mål av tågarpsanfallaren Linus Edvinsson under matchens första 14 minuter – är förstås också ett resultat som får effekt på tabellen både uppåt och neråt.

Tre matcher återstår. Ska Glumslöv, Ödåkra  Råå eller Östra knipa en kvalplats till trean? Ska Eket orka kravla sig upp till kval för att hänga kvar? Och hur går det för Bjuvstorp och Tågarp? Kan man slippa kval och hänga kvar?

*****

Tillbaka till tvåan där jag nog bjuder på en nyhet under tisdagen. Vi kan konstatera att Eskilsminne alltså förlorade mot jumbon efter att målvakt Pontus Löfvenmark blev utvisad en kvart in i andra. Men det är förstås inte hela sanningen bakom förlusten. Man måste göra jobbet och den här förlusten kan straffa Eskils även om man fortsatt bara har tre poäng upp till kvalplats. Man saknade en del folk – framför allt i backlinjen – och när allt kommer omkring är truppen inte så bred. Höganäs grep sista halmstrået efter 3-1 hemma mot Ullared och har fem poäng till kvalplats. Laget låg under med 0-1 i paus men Mike Babier, Julius Bakkabulindi och Kastroit Sogojeva vände på steken.
Jag hade Moustafa Zeidan med i snacket på Olympia som berättade om 0-2-förlusten borta mot serieledaren Assyriska. Det var inte så mycket att snacka om. Och Högaborg förlorade hemma mot Sävedalen med 0-2 (där Kamal Barny fick utgå efter 28 minuter) och plötsligt är man indragna i bottenstrid – igen. Det där kändes lite onödigt.

Avslutar med några bilder från Arne Karlsson (K&A Bilden) från den matchen:

hogaborg-savedalen-2 hogaborg-savedalen-3 hogaborg-savedalen-4 hogaborg-savedalen

I morgon väntar nya spännande möten här i Båstad. I dag träffade jag ”Fidde” – den svenska förbundskaptenen och det mötet kan ni se här:

TorbjornDencker72

 

 

 

 

 

 

 

 

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *