I helgen kom ett rejält bakslag för oss i Stattena med en förlust i derbyt mot Hittarp. Det största derbyt för min egen del spelas dock ikväll, mot Eskilsminne. Jag tänkte ta er med till platsen där allt började.

På en blåsig grusplan (som nu mest agerar parkeringsplats) i februari 1996 spelade jag min första flickmatch tillika det första i raden av många många Eskilsminnederbyn. Hur det slutade? Storförlust med 9-0. Ett par månader senare möttes vi igen, den här gången stod en Helsingborgsmästartitel på spel. Det nybildade flicklaget från Bårslöv hade nu fått ett knappt halvår att spela ihop sig på vilket skulle visa sig räcka för att bli bäst i Helsingborg. Det efter en rafflande final som fick avgöras i förlängning där om jag inte minns helt fel Linnea Andersson drog in en suverän frispark som bara en tioåring kan göra. Åren som följde var det just mitt Bårslöv och Eskilsminne som slogs om att vara bäst i Helsingborg.

Det var alltså redan i min första flickmatch som derbykänslan mot Eskilsminne sattes. Efter det har rivaliteten bara byggts på och när jag 2003 tog jag mitt pick och pack och själv flyttade till Harlyckan för Eskilsminnekonkurrententen HDFF blev den knappast mindre. Derbyn blev än mer spektakulära här eftersom vi nu delade hemmaplan. Min största match med HDFF är utan tvekan DM-finalen 2007 mot just Eskilsminne som även den gick till förlängning och där vi tillslut drog det längsta strået.

 

Jag och Leo har haft våra duster. Foto: Bildburken

Jag och Annica Leo har haft våra duster.
Foto: Bildburken

 

Under dessa 20 åren har det blivit ett antal derbyn för min del, minst ett 50-tal kan jag nog gott räkna till. Spelarna har succesivt bytts ut men en av dem som jag tampats mest med är en viss Annica Leo som under många år styrde mittfältet i Eskilsminne samtidigt som jag gjorde detsamma i HDFF. Från att ha varit bittra konkurrenter var tanken nu att vi istället skulle hålla ihop försvaret tillsammans i Stattena. Tyvärr kämpar Leo fortfarande med sin lårskada och missar kvällens derby, men håll ut, du får en ny chans i höst!

 

Foto: Bildburken

Foto: Bildburken

 

I kvällens match lär vi möta ett Eskil som är fullt av självförtroende efter förra omgången där de bortaslog Bromölla med hela 8-2. Vi i Stattena har dock slickat våra sår och är fulla av revansch. Det är alltså upplagt för ett riktigt derby som inte får missas.

Eskilsminne DIF- Stattena IF
Västergård IP 19 ikväll!

emma_ernst

Emma Ernst
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *