Det fanns nog de som noterade att Mörarps IF inte kom till start i Nyårssaluten under Trettonhelgen. Det är första gången på 30 år som föreningen inte ställde upp. När Alltid Fullsatt börjar krafsa under ytan på klubben står det klart att A-lagets existens hänger på en skör tråd. Sker inget mirakel de närmaste veckorna kommer laget dra sig ur seriespel.
– Laget har bestått av unga killar och som vi haft sedan 7-årsåldern. Nu börjar de komma till den punkt då de ska studera och någon ska flytta till Lund och Halmstad och andra ställen. Då blir det svårt för oss, säger Peter Sandberg, som varit assisterande tränare till Torbjörn Johansson.

Foto: laget.se

Foto: laget.se

Den 21 maj i fjol tog Mörarps IF sin andra och sista seger för säsongen. Nu talar mycket för att det också blev den allra sista. Det finns ännu inget beslut om att klubben inte ska ha något A-lag nästa år.
– Som det ser ut nu så gör det det ja. Vi hoppas ju att vi hittar en tränare som har med sig ett gäng killar, men det är svårt. Har vi inte hittat någon när februari går mot sitt slut så kan vi nog tacka för oss. Det är redan föreningar som ringt oss om träningsmatcher och som vi fått tacka nej till.

Peter Sandberg pekar på flera problem. Ett av de största verkar vara ointresset från egna styrelsen.
– Det tillkom en ny styrelse förra året och det verkar vara för dålig kunskap om fotboll bland de som sitter där. De är mest intresserad av våra andra verksamheten i föreningen som till exempel gymnastiken. Det är för dåligt fokus på fotbollen.

För tio år sedan hade Mörarp också ett damlag som spelade på division 2-nivå. Men det upplöstes i och med en fusion med Bårslöv och sedermera Stattena.

Peter Sandberg håller på med fotboll sex dagar i veckan och har fyra matcher på helgerna. Sonen spelar numera i Högaborg och därför är engagemanget också utspritt geografiskt. När det gäller Mörarp så har han dock svårt att se ljust på situationen. Något stöd från kommunen känner han inte.
– Vi har en grusplan som ganska enkelt hade kunnat omvandlas till konstgräs. Men allt fokus ligger på Olympiaområdet och nyligen lade man konstgräs på Västergård i stället. Vi fick träningstid där mellan klockan 21 och 22.30 på onsdagskvällar. Men vilken fotbollsspelare köper det när man ska upp tidigt dagen efter. När vi låg i sexan för ett par år sedan hade vi samma tider på Olympiafältet. Jag jobbar skift och det var inte så kul att komma hem vid midnatt och upp klockan 4.30.

Mörarp tog sig alltså upp i sexan 2013 efter att ha slutat tvåa i division 7 2012.
– Vi hade ett bra gäng och slog faktiskt seriesegraren Bergandy i båda mötena. När vi drog igång försäsongen förra året var de flesta kvar, men efterhand så försvann flera, bland annat på grund av skador.

Segern som texten inledde med kom mot Teckomatorp (4-1). Säsongens första seger kom mot Vallåkra (3-1) tio dagar tidigare. Ali Assaf gjorde fyra mål på de matcherna. Mörarp slutade sist i den nordvästra division 6-serien med sju poäng på 22 matcher. Målskillnaden? 26-106!
– Drar vi oss ur nu så blir det kanske till att starta om i reservlagsserien om något år, men hamnar man där kan man lika bra skita i det, säger Peter och avslutar:
– Vi får kanske köra Kropp-filosofin, samla ihop ett gäng kompisar och ha roligt och där segrarna inte är viktiga. Jag beundrar Bertil för hans fantastiska jobb där ute.

Torbjörn Dencker

 

Tagged with →  
Share →

11 Responses to Det ser mörkt ut för Mörarps IF

 1. Elvan skriver:

  Det är väldigt synd att det har gått åt detta håll! Mörarps IF innehar så många goda krafter och facetter så det är verkligen tråkigt för hela Mörarp. Mörarp innehar en av Helsingborgs finaste anläggningar så potentialen till att utbilda fotbollspelare är stor! Men man får inte glömma att denna verksamhet bygger på att man ställer upp för sin förening och ansvaret till att motivera sina medlemmar ligger på styrelsen! Att ha ett A-lag är en morot för de yngre spelarna till att vilja utveckla sig! Att Mörarps IF, nu för tiden, också saknar ett damlag kan endast förklaras av dålig/tråkig historik. En styrelse kan alltid bytas ut och kanske är det dags för nuvarande styrelse att smaka på den medicin som fick förra styrelsen att falla?

  • Tolvan skriver:

   Finns säkert en ledig plats till dig i styrelsen.
   Dessutom hade Mörarp ett lag med i saluten och inte en enda av de 70-80 barn och ungdomarna i föreningen bygger sitt fotbollsengagemang på A-lagets vara eller icke vara. Den devisen är sedan lång tid tillbaka död och begraven. Men…jag tycker också att det ska vara ett A-lag i föreningen.

   • Peter Sandberg skriver:

    Rätt Tolvan. Känner man att man kan ge något till föreningen är det bara att hoppa på. Men att À-laget inte påverkar ungdomar är inte helt sant. Kanske i denna ålder,men senare om dom fortsätter spelar det nog roll. Varför är det så många som vill spela i HIF. Alsvenskan! Ängelholm+Landskrona=Superettan. Eskil,Högaborg= div 2 osv. Får man dessutom knattarna att vara bollkallar ökar intresset. Det blir då lättare att ”betala” nedåt i föreningen.

  • Peter Sandberg skriver:

   Är på din linje Elvan, men damlaget försvann med vikande spelarunderlag. Så även det senaste flicklaget.

 2. Ola Andreason skriver:

  Elvan! Det är bra att du skriver att det bygger på att man skall ställa upp för föreningen. Under de 4 åren var av 1år i styrelsen som jag har varit aktiv i Mörarps IF så har A-laget med tränare inte visat något intresse för att ställa upp för föreningen. Vi fick dessutom i klartext höra från en av tränarna att han skiter i föreningen och var endast intresserad av A-laget. Det hade varit kul att ha ett A-lag som bryr sig om föreningen och dom yngre meddlemmarna som drar in pengarna så att A-laget kan fortsätta spela. Tyvärr har inte Mörarps IFs A-lag förstått vem som ser till att det har funnits ekonomiska möjligheter för A-laget att fortsätta. Jag hoppas Mörarps IF satsar pengarna på dom yngre och ser till att uppfostra kommande A-lagsspelare hur man agerar i en GEMENSAM förening. Det A-lag som har varit de senaste 4 åren har inte varit någon förebild. Elvan, det märks i din text att du inte har så stor kunskap när det gäller styrelsearbete och hur man driver och arbetsfördelar inom en förening. A-laget hade en överbetald tränare som hade i uppgift som alla andra tränare att motivera och träna A-laget. En styrelse har i uppgift att se till att ledare och tränare har de verktyg de behöver inom föreningens ramar, inte att motivera medlemmar. Det är också tydligt att du inte vet hela anledningen varför styrelsen 2011 byttes och då tycker jag inte att jag vill kommentera det vidare. När det gäller byte av den sittande så är det alla medlemmar över 16års rätt att lämna in förslag och rösta fram de deltagare man vill till styrelsen. Nej, lägg ner A-laget 1-2år och se till att få in spelare och tränare med rätt inställning och samarbetsvilja. Under de senaste åren har inte de yngre i Mörarps IF haft något lag att se upp till. Lycka till Mörarps IF.

  • Peter Sandberg skriver:

   Tjena Ola. Jag har 15 år bakom mig som ungdoms tränare och ASS-tränare i seniorlaget. Du har ingen aning om vad jag har gjort för föreningen. Jag har haft eget lag som jag tränat 2-3 ggr/vecka + 2 matcher. Samtidigt som jag har hjälp andra lag. Jag har varit bollplank till tjejlagets tränare och stöttat honom i hans arbete. Har även hjälp till i mån av tid med målvaktsträning. Jag och Tobbe har även tillsammans hjälp till att träna andra ungdomslag. Under sittande styrelse har TVÅ ungdomslag lagt ner verksamheten för att dom inte känt stöd från styrelsen. Jag har bara fått höra att seniorerna inte ställt upp, men har inte fått konkreta förslag på uppgifter. Ola du satt inte ens perioden ut utan hoppade av tidigare.
   För egen del har jag tidigare fått frågan om att ta en plats i styrelsen men avböjt då jag inte anser mig ha varken tid eller kompetens. Men det innebär inte att jag inte får ha åsikter.
   Det här är hur jag uppfattar situationen.

 3. Ola Andreason skriver:

  Jag tycker Peter Sandberg skall fortsätta som tränare i fotboll. Däremot skall han inte ge sig in i en föreningsstyrelses arbete när föreningen har fler än fotboll som verksamhet. Det har han inte kunskap om. Mörarps IF har under de senaste åren haft lika många utövare i gymnastik och badminton som fotboll. Och styrelsen har haft lika stort intresse och kunskap om alla sektionerna. De senaste 3 årens styrelse är första gången i MörarpsIFs historia där man inte stirrat sig blind på A-laget utan låtit övriga sektioner och medlemmar få lite av kakan. Varför ökade intäkterna med över 100 000kr när man bytte styrelsen 2011? Jag vet.
  Jag skriver också mitt namn på mina kommentarer efter som jag har väldigt mycket kött på benen och är inte rädd för att ta en seriös diskussion om Mörarps IF.

  • Peter Sandberg skriver:

   Jag har rätt till en åsikt. Du har rätt i att en styrelse ska se till alla grenar. Men det gäller även fotbollen. Min kritik gäller för hela fotbolls sidan och inte bara seniorerna.

 4. Ola Andreason skriver:

  Jag vill klargöra att jag kritiserar inte A-lagets insatser på plan. Däremot finns det väldigt mycket att säga om övrigt agerande.

 5. […] år sedan drog sig Mörarp ur seriesystemet på grund av dåligt underlag och brist på spelare (läs här). Den 25 augusti stod det klart att klubben satsar på en snabb comeback och i dag kan vi berätta […]

 6. Peter skriver:

  Hejsan. Hur går det för mörap i fotboll idsg? Var en tid på 70-80 talet jag spelade där med hyfsat bra utdelning. Skulle vara roligt o veta vad som händer med MÖRARP idag
  Mvh Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *