Emil Åberg har gjort 20 mål - men är inte färdig. På lördagen väntar match mot jumbon och nya Åbergmål är att vänta. Foto: K&A Bilden

Emil Åberg har gjort 20 mål – men är inte färdig. På lördagen väntar match mot jumbon och nya Åbergmål är att vänta. Foto: K&A Bilden

Han har gjort lagets 20 av 38 mål så här långt. Nu siktar Emil Åberg högt både när det gäller laget och den egna karriären. 

Emil Åberg var skillnaden i derbyt mot HIF Akademi i onsdags. Eskilsminne hade egentligen bara en rejäl chans och den tog anfallaren vara på. eskilsminne-hif-akademi-5
– Mikael Berglund-Bengtsson drev upp med bollen och slog ett kanoninlägg och jag kunde nicka in den i bortre.

Nickmål hör inte till vanligheten när det kommer till Åbergs målsnidande i år. Det här var bara det andra (av totalt 20) målet med knoppen. Annat var det fjol när fem av de 13 målen kom från huvudet.
– Skitsamma hur de kommer, jag har två fötter och ett huvud och det är lika bra att utnyttja allt man har, säger han med ett skratt.

Foto: K&A Bilden

Foto: K&A Bilden

Med 20 mål gjorda och med sex matcher kvar i division 2 har Emil Åberg så klart gjort bra reklam för sig inför nästa säsong. Kanske är det avhängt på om Eskils går upp om han stannar.

Själv vill han bara fokusera på här och nu.
– Jag hade inget mål inför säsongen för sätter man sådana så blir man kanske stirrig när man inte lever upp till dem. I fjol gjorde jag 13 mål men det var många mål i slutet i matcher som inte betydde något. Nu har jag varit delaktig till att det blivit poäng och det är det viktigaste. Gör inte jag mål när vi ändå vinner så är det skitsamma. Poängen är alltid viktigast, säger han.

Foto: K&A Bilden

Foto: K&A Bilden

Emil Åberg är brösarpspågen som kom till HIF 2008 och som efter tre säsonger blev en del av A-truppen. Under den tiden 2011-2012 lånades han dock ut till Ramlösa Södra och Kristianstads FF och när kontraktet löpte ut med HIF blev det Eskilsminne IF.

eskilsminne-hif-akademi-9Nu har han spelat i den blågulrandiga tröjan i snart fyra säsonger och nu ser han en klar förbättring i det egna spelet.
– Man blir bättre med tiden och jag kände redan i fjol att jag tagit många steg. Det var kul att få visa vad man gick för i division 1. Nu är jag mer trygg med bollen och bättre på fötterna och framför allt så är jag mer delaktig i spelet.

Med de spelarförluster Eskilsminne gjorde inför den här säsongen har Emil fått bli mer av en pådrivare och tagit mer plats både på planen och i omklädningsrummet – en uppgift han har växt med.
– Att också målen kommer är en produkt av att man tagit det hårda jobbet. Det är först nu jag levererar och jag känner att jag tagit steg. Sen får vi se hur långt de stegen räcker, men några snäpp är det.

Foto: K&A Bilden

Foto: K&A Bilden

Det låter som att du är sugen på att hoppa upp någon division?
– Det är väl alla, antar jag. Det är därför man håller på med fotbollen, sen om det blir med Eskils eller med något annat lag får vi se. Jag tänker inte på det, men ska samtidigt inte sticka under stol med att jag tränar för att komma så högt upp som möjligt. Det vill nog alla som spelar i division 2 i Sverige.

I våras spelade han en del tillsammans med Patrik Åström i anfallet. Därefter har Åström hoppat runt på olika positioner. Istället är det Eldin Besic som varit den mest frekventa anfallspartnern till Emil Åberg den här säsongen. På sistone har Anton Kinnander fått chansen. Tränaren Martin Pringle har även Alexander Hylander att tillgå. Spelaren, som kom från BoIS i år, startade senast mot HIF Akademi.
– Han fick en kantroll och gjorde en bra insats. Kanske är det inte hans bästa position men han är snabb och ettrig, säger Emil Åberg.

Onsdagar brukar betyda vila för eskilsspelarna men derbyt spelades just på en onsdag och därför blev det vila torsdag och träning i dag inför matchen mot Laholm.

Klockan 15 på lördagen är det Laholm på bortaplan som gäller. Motståndarna har vunnit en av 20 matcher, ligger sist i tabellen och har 14 poäng upp till kvalplats. Det ser förstås kört ut för hallänningarna.
eskilsminne-hif-akademi-7– För oss är det bara tre poäng som gäller. Det har det varit i varje match. Sen får vi se vad det räcker till i slutändan, säger Emil Åberg och fortsätter:
– Men gör man inte basicjobbet så kan man förlora mot vilket lag som helst. Bara för att de ligger sist så blir det ingen lätt match.

En timme senare startar matchen mellan Assyriska och HIF Akademi. Här ser förstås Emil Åberg gärna att kompisarna i HIF Akademi tar poäng. I serietoppen är det ju Assyriska och Vinberg i topp på 37 poäng före Eskilsminne på tredjeplatsen som har 34 poäng.

På söndag finns eskilstränaren Martin Pringle i sportbaren på Olympia för uppsnack. Foto: K&A Bilden

På söndag finns eskilstränaren Martin Pringle i sportbaren på Olympia för uppsnack. Foto: K&A Bilden

– HIF Akademi var bra mot oss. Det var en jämn match där de är snabba och bra i omställningarna och har ett bra spel under 90 minuter. Kanske fattas den lilla spetsen men jag tror säkert att de kan störa Assyriska. Samtidigt har Assyriska spelat upp sig nu under hösten. Men återigen, alla kan slå alla. Vi vann mot Höganäs och förlorade mot HIF Akademi i våras. Nu under hösten förlorade vi mot Höganäs och vann mot HIF Akademi.

Lördagens matcher i tvåan: Högaborg-Sävedalen (14), Laholm-Eskilsminne (15), Höganäs-Ullared (15) och Assyriska-HIF Akademi (16).

torbjorn_dencker

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

På söndag från klockan 16 är Emil Åberg på plats i sportbaren på Olympia där förutom Eskilsminne även Hittarps IK, Billesholms GIF och Croatia är särskilt inbjuda till uppsnack med Torbjörn Dencker & Martin Pringle inför Östersund-HIF som startar klockan 17.30. Alla välkomna!

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *