Eskilsminne var en poäng från kval till division 1 i år. Nu blir det istället ännu en säsong i division 2 och som det ser ut nu stannar stora delar av truppen. Samtidigt har man tre spelare i provträning.

Även om säsongen tog slut för ett par veckor sedan tränar Eskils A-lag vidare i novembermörkret. Tränare Martin Pringle kan nöjt konstatera att det är stort spel på träningarna, elva mot elva.
– Vi har faktiskt inte planerat in någon träningsmatch för jag ser ingen anledning till det. Vi testar några nya spelare men det går lika bra att titta på dem i internmatcherna.

Man blir förstås nyfiken på vilka provspelarna är. Enligt tränaren är det tre och ett halvt nytt ansikte och det kräver sin förklaring.
– Ja jag räknar inte Måns Lagmark som direkt ny men det är fantastiskt att han är tillbaka i träning igen, säger han om målvakten.

Här är de tre spelarna som just nu visar upp sig i Eskilsminne:

  • Gustav Edén, central mittfältare från division 3-laget IF Lödde.
  • Alexander Dimitrejevic, Yttermittfältare/forward från Jönköpings Södra.
  • Julius Senoga, yttermittfältare/forward från Tyringe IF.

Gemensamt för alla är att det är unga spelare. Nu har de tränat två pass och ska fortsätta veckan ut.
– Sen får vi fatta beslut hur vi ska göra. Det får inte dröja för länge, för de måste ha en möjlighet att hitta en annan klubb i det fall vi inte är intresserade. Man kan inte behålla en spelare en månad och sen skicka honom. Det är inte rättvist.

Klart sedan tidigare är att högt uppskattade mittbacken Johan Stolt lämnar. Arbetet går inte att kombinera med fotbollen på division 2-nivå och nästa år spelar han därför i division 5-laget Fortuna.
– Det är ett stort avbräck för oss då han är både en bra spelare och en bra kille i omklädningsrummet som sprider rätt stämning, säger Pringle.

Första nyförvärvet är anfallaren Oliver Åkerman som närmast kommer från seriekollegan Höganäs BK.
– Pendlingen till Höganäs var väl en orsak, men han ville nog komma till oss även på grund att vi gjorde en bra säsong. Det är en utvecklingsbar spelare med kraft och bra teknik. Han har redan många bitar på plats trots sin låga ålder men det finns alltid saker att förbättra.

Är han lika bra som du var i den åldern?
– Han är mycket bättre, säger Martin Pringle med ett stort skratt och fortsätter:
– Jag var en annan typ av spelare. Det går aldrig att jämföra sådant. Men det finns kvaliteter som kan leda till något större. Det man glömmer är att jag som tränare på den här nivån bara kan ge spelaren medel till en viss gräns, jag kan inte utveckla honom till allsvensk spelare här. Då måste du vara i en allsvensk miljö.

Stannar Emil Åberg? Foto: K&A Bilden

Stannar Emil Åberg? Foto: K&A Bilden

Klart är också att spelare som Mathias Unkuri, Victor Wahlgren och Anton Kinnander förlängt sina kontrakt. Klubben pratar med fler om förlängning.
Frågan är hur det blir med lagets skyttekung Emil Åberg som ännu inte skrivit på nytt kontrakt. Anfallaren gjorde hela 24 mål i division 2 i år.
– Jag har sagt till Emil att jag gärna vill att han stannar. Det är vad jag kan göra som tränare. Vi har en bra dialog och är det så att han får chansen högre upp så ska han ta den. Men så länge tränar han vidare med oss.

Lagfesten hölls i lördags. Nu väntar träning i ytterligare ett par veckor innan truppen går på ledighet den 13 december. I vinter är det också troligt att någon spelare från U19-laget flyttas upp. Det är i alla fall ambitionen.

Det ska mycket till om det inte är Martin Pringle som leder laget när träningarna drar igång i januari. Ambitionen om att träna lag högre upp igen finns fortfarande, men han har ett år kvar på sitt kontrakt med Eskilsminne och ser ut att fullfölja det.
– Ja som det ser ut nu så är det så. Jag trivs också utmärkt med mitt jobb som idrottslärare på Elinebergsskolan.

Till sin hjälp nästa år får han Slavik Jevtuchenko (tidigare Hittarps IK) som kliver in i en assisterande tränarroll.

Hittarp är nya i serien och det blir inte spel i den södra tvåan den här gången heller. Men det blir en serie utan Högaborg som åkte ner i trean. Några framstötar till spelare i Högaborg, som vill spela högre upp, lär nog inte Eskils göra om man vill behålla den grannsämja som eventuellt finns. Däremot är man säkert intresserade av en och annan som väljer att ta den smått förbjudna vägen in i den andra omklädningsdörren.

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Läs också: HIF:s degradering får effekt på den lokala fotbollen

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *