Jon Birkfledt valde att lämna HIF sedan han inte fått något A-lagskontrakt. I dag fick han en plats i det svenska P19-landslaget och nu vill han etablera sig i superettan för att ta nästa steg. Foto: Åtvidabergs FF

Jon Birkfledt valde att lämna HIF sedan han inte fått något A-lagskontrakt. I dag fick han en plats i det svenska P19-landslaget och nu vill han etablera sig i superettan för att ta nästa steg. Foto: Åtvidabergs FF

Jon Birkfeldt lämnade HIF akademi efter förra säsongen sedan han inte blev erbjuden något A-lagskontrakt. Nu spelar han i Åtvidaberg och prestationerna under säsongen belönades i dag med en plats i det svenska P19-landslaget. 

Fredagsintervjun
 
Det är fredag i Åtvidaberg. Veckan har som vanligt innehållit flertalet träningspass men just den här veckan har det också handlat om att hjälpa kompisen Måns Herrman (ni vet HIF-anfallaren som gick till Feyenoord och som bröt kontraktet i somras) som flyttat till Åtvidaberg. 
– Jag bor med min flickvän men det är också skönt att ha lite kompisar omkring sig som man känt sedan tidigare. Måns kom upp i måndags och jag har hjälpt honom fixa med lägenheten, säger Jon Birkfeldt. 
 
Det finns som bekant mer nv-skånskt i Åtvidaberg. Förre HIF- och ÄFF-spelaren Björn Westerblad spelar där.
– Vi sitter bredvid varandra i omklädningsrummet och byter ju några ord varje gång vi träffas. Han är en bra människa med ett stort hjärta och hur härlig som helst. Han är väldigt viktig för laget. Han är äldst på sina 31 år. Förra året hade han bara varit ”medelgammal” i laget men nu, i det här unga laget så betyder han mycket med sin rutin för oss yngre spelare. Det är skönt att ha någon att vända sig till och han är dessutom helsingborgare vilket är plus i kanten, säger Jon Birkfeldt.
 
1 623 personer kom för att se Åtvidaberg mot Syrianska hemma på Kopparvallen i går kväll. Jon kom in i den 83:e minuten när Åtvid ledde med 1-0. Två minuter senare kom 2-0 via ett självmål och på övertid reducerade gästerna till 2-1. 
Efteråt fick Jon Birkfeldt ett halvt besked.
– Efter vår match plockade Roar in mig i tränarrummet. ”I morgon ska du få en överraskning”. Mer sa han inte. I dag kallade han in mig och två andra och sa vad det handlade om. Jag blev mest chockad när han sa vad det gällde, att jag var uttagen i landslaget. Det var jättekul förstås. 
 
Varför så chockad?
– Det är mitt första år i superettan där mitt mål har varit att få så mycket speltid som möjligt. Jag har haft kontakt med min tränare, Erik Edman, sedan tiden i HIF Akademi, Han har förklarat att jag inte ska ha så bråttom och att det viktigaste för mig är att få spela och inte så mycket var det är. Just nu handlar det om att jag ska etablera mig i superettan.
 
Jon har spelat drygt tio matcher från start och har gjort tre inhopp och anledningen är förstås skadorna som spökat den här säsongen.
– Jag var skadad från början av maj till uppstarten efter sommarledigheten. 
 
Skadan under senare delen av våren och sommaren handlade om en nerv i foten som var i kläm.
– Vi fick inte reda på i tid var exakt den satt. När jag var skadefri och startade borta mot Assyriska så fick jag en hjärnskakning som höll mig borta ytterligare två veckor. Efter det har det blivit bänken en hel del beroende på att vår andra högerback som jag konkurrerar med har gjort det bra. Det är kul för honom och för mig är det bara första året och jag känner att jag ändå fått bra med speltid och att det är nästa år jag ska ta nästa steg. 
 
Ändå får du chansen i P19-landslaget?
– Ja och jag är lite överraskad men när man får chansen så är det för att man gjort något bra när man väl fått chansen. 
 
20-årige Jon Birkfeldt är försvararen som spelade i många år i Eskilsminne innan han blev U17-spelare i HIF och därefter seniorspelare i division 2-laget HIF Akademi. 
Han har förstås koll på den nordvästskånska fotbollen även om han bor en bit upp i landet. Han vet att Hittarp har chansen att gå upp i tvåan på lördag.
– Jag känner Jonathan Olsson och Omar Hamid och har kontakt med Jacob Gudiol. Om Hittarp går upp får vi fler division 2-lag i Helsingborgsområdet och det gör det roligare för det blir mer publik och för mig som själv spelat i division 2 vet hur jobbiga bortaresorna är. De blir färre nästa år. Det är också bra för Helsingborg som fotbollsstad och det är bara att hoppas att HIF hänger kvar i allsvenskan. 
Jon Birkfeldt (i röd tröja till vänster) i derbyt mellan HIF Akademi och Högaborg i juni förra året. Foto: K&A Bilden

Jon Birkfeldt (i röd tröja till vänster) i derbyt mellan HIF Akademi och Högaborg i juni förra året. Foto: K&A Bilden

 
I det sammanhanget kommer vi osökt in på varför han lämnade HIF i höstas. Han stod ju på tröskeln till A-truppen som en av de bästa i akademin. 
– Det här var det bästa steget för mig. Om jag fått A-kontrakt till slut så hade det kanske inneburit två matcher och resten på bänken. Jag har haft Erik Edman som bollplank här och jag är väldigt glad för att ha honom som mentor. För honom är det viktigast med speltid. 
 
Förra sommaren flaggade Jon för HIF-ledningen att han funderade på att söka sig vidare.
– Jag sa redan på sommaren, innan kontraktet gick ut, att om jag inte få något A-lagskontrakt så kommer jag leta ny klubb. Jag har spelat två säsonger i division 2 och vill ta nästas steg. De erbjöd mig nytt division 2-kontrakt och då tog jag det som att de inte ville ha mig och då var det bara att leta något annat. När jag sa nej så var jag inte säker på vad som skulle hända för då var det inte klart med Åtvidaberg. 
 
Men det dröjde inte länge förrän Roar Hansen, tränare i Åtvidaberg, fick sin försvarare som han hade bra koll på sedan tiden i Helsingborg. 
Frågan är om Jon Birkfeldt stängt dörren helt för HIF framöver.
– HIF har inte gjort mig nåt ont. Det var bara att vi inte hade samma syn på saker just då. Jag har inget emot HIF som klubb, det är mer vissa människor som jobbar för klubbmärket. Det är inte alla, bara vissa. Jag har haft fantastiska tränare som Ulrik Jansson, Sven Andersson och Erik Edman med flera. När det gällde A-laget fanns det de som inte tyckte att jag höll men jag har inte stängt några dörrar för det. Det är väl inte läge att göra det för man ska väl vara vän med alla, säger han med ett skratt. 
 
Den 8 oktober möter det svenska P19-landslaget Finland. Den 10 oktober väntar Danmark. Det är i Finland som Jon Birkfeldt åter får dra på sig landslagströjan. 
– Senast jag spelade i landslaget var när jag var 14-15 år. Jag var med på alla Bosönsamlingar då och spelade min första matcher just mot Finland. Sen har det gått några år och det var väl bara inte min tur och jag har känt att det bara är att kämpa på och nu kom chansen. 
 
När truppen presenterades i dag fanns även Felix Bindelöv från HIF och Christian Ljungberg från ÄFF med. 
– Jag har spelat med båda. Jag spelade med Felix i akademin förra året och spelade med Ljungberg i U17. Det är bra spelare båda två. 
 
Christian Ljungberg spelar i Ängelholms FF nu för tiden – ett lag som så klart Jon Birkfeldt har koll – och synpunkter – på. 
– Finns väl mycket att säga om den klubben men som jag kanske inte vill uttrycka just nu. Det hade varit bra för den nordvästskånska fotbollen att de klarar sig kvar, men just nu ser det mörkt ut. 
 
Jordan Larsson har spelat i samma landslagskull fram till nu men han finns inte med i truppen som presenterades i dag efter att han på senare tid mer finns på U21-radarn när det gäller landslaget. 
 
Närmast väntar Sirius borta på måndag för Jons Åtvidaberg.
– Det är aldrig lätt men vi har skrällt förr och superettan är en väldigt ologisk serie. Vad som helst kan hända. 
 
Roar Hansen ser ut att hålla Åtvidaberg kvar i superettan.

Roar Hansen ser ut att hålla Åtvidaberg kvar i superettan.

Åtvidaberg ligger åtta i superettan på 34 poäng och har i praktiken klarat kontraktet. 

– Rent teoretiskt är det inte helt klar, men visst är det skönt att vi i stort sett är klara. Jag tror att cirka 60 procent tippade att vi skulle åka ut direkt och det är lätt att tro när man ser lag som BP och Mjällby som rasat ner när man åkt ur allsvenskan. Det är skönt att motbevisa att vi inte är ett lag som åker rätt ner. 
 
När Roar Hansen fick en ny roll i HIF efter att ha fått lämna som huvudtränare tog det inte lång tid innan han presenterades som tränare för Åtvidaberg. Med 19 nya spelare den här säsongen har han gjort mirakel med laget.
– Roar har gjort ett fantastiskt jobb. Jag har alltid gillat honom. Jag hade inte honom i HIF men när man väl tränade med A-laget märkte man att han var annorlunda om man tänker på de flesta tränare. Han låter gruppen bestämma och tar inte alla beslut själv. Han bollar med sin ledarstab och spelare. Vi har Andreas Thomson som assisterande. Han har själv varit aktiv innan och är mer rak på sak när han tycker och tänker och jag tycker att han och Roar kompletterar varandra väldigt bra. 
Jesper och Jon Birkfeldt - en bild som togs inför ett derby mellan Högaborg och HIF Akademi sommaren 2015. Foto: Torbjörn Dencker

Jesper och Jon Birkfeldt – en bild som togs inför ett derby mellan Högaborg och HIF Akademi sommaren 2015. Foto: Torbjörn Dencker

 
Hur mycket koll har Jon Birkfeldt på den nordvästskånska fotbollen? Mycket ska det visa sig. Men han följer faktiskt mer Högaborg än sina tidigare klubbar Eskilsminne och HIF Akademi. 
– Jag följer de men har inte sett så mycket men jag har framför allt följt Högaborg på senare tid i och med att min storebror (Jesper, målvakten) spelar där. Som jag har förstått har det aldrig varit jämnare i tvåan. 
 

TorbjornDencker72

Torbjörn Dencker

info@alltidfullsatt.se
Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *