HIF - Gefle

Fredagskväll. Normalt sätt sätter sig halva svenska folket vid tv:n och käkar tacos.
På Olympia bjöds det på en annan rörig tillställning, allsvenska match mellan två bottenlag. Trots fredagsmatch var det inte mycket till ”party” över de första 45 minuterna av kvällens match.

HIF - Gefle 3HIF inledde dock med mycket bollinnehav, rullade runt, försökte hitta lösningar till offensivt spel. Men det kom aldrig något avslut. Istället snodde Gefle åt sig bollen, och på två röda sekunder curlas bollen in bakom det obefintliga försvaret och en sprattlande Chencinski. Ett sådant där baklängesmål som är så symptomatiskt för HIF, denna säsong.

HIF återtog kommandot. Eller något slags initiativ till att fortsätta försöka hitta offensiva lösningar. Men det ser fortfarande ängsligt och osäkert ut. Känslan är att HIF inte tränar bollinnehav speciellt mycket. Spelarna visar ibland prov på smarta lösningar, då oftast i forma av byte utav kant. Men det händer inget framför mål. Avsluten känns mer desperata än målinriktade.

***

I den 30:e minuten drar Wede till med ett välriktat, pressat och hårt skott vilket resulterar i en hörna. I det efterföljande ”kaoset” studsar bollen rätt (för en gångs skull) och landar på en påpasslig Atakora som kan stöta in kvitteringen.

Det var också den enda behållningen utav en ganska trist halvlek där HIF åtminstone fick pluspoäng efter att ha överlägset bollinnehav.

***

Plocka bort reklamen från Gefles tröjor och ge dem samtidigt ett par svarta byxor att spela i. Inte för att deras spel så mycket påminner om Argentina. Men de hade vunnit priset för snyggaste matchdress i alla fall.
(Och det där är nog det absolut vänligaste jag sagt om Gefle IF. Någonsin.)

***

Vill inte nämna några enskilda spelare, varken i positiv eller negativ anda.
Men jag kan inte låta bli att nämna att ”Surprise” är en överraskande pigg värvning. Visar att han definitivt konkurrerar om en startplats. Och varför inte som anfallare?

***

HIF fortsatte att dominera bollinnehavet i andra halvleks inledning. Men återigen kommer de ingen vart mot det för dagen, ramstarka Gefle-försvaret.
Det är dessutom många gånger alldeles för många en-mans-rusher som inte resulterar i mer en offensiv frispark som bäst. Eller en baklängeskontring som sämst.

***

I den 77:e minuten gör hemmalaget 2-1. Och det kom från den pigga injektionen Surprise. Ett riktigt snyggt mål dessutom. Med tanke på det stora bollinnehavet, tämligen rättvist. Och faktum var att HIF:s anfallslust ökade markant med Surprise intåg.
En reflektion på detta: Surprise har spelat dansk division 2 fotboll och närmast var han klubblös. Ett fynd, oslipad diamant, eller är övriga HIF under den nivån?

***

HIF - Gefle 2

I 86:e minuten Så visar sig åter ”HIF-Anno2016” sitt fula tryne. Från ingenstans kommer Johan Oremo igenom och får ganska enkelt placera Gefles kvittering bakom en paff (stillastående) målvakt och ett obefintligt HIF-försvar.
Som om inte detta var nog. Får Lanto i den 87 minuten prickskjuta in 3-2 till Gefle. Och samma som ovan. En sprattlande målvakt och obefintligt försvar tittar på.

En bisarr vändning på en match. Men ack så symptomatiskt för denna version av HIF.

***

Normalt sätt, ska man aldrig (som HIF-supporter) skriva något om matchen i affekt. Men ikväll känner jag mig inte upprörd. Jag är mer uppgiven.HIF - Gefle 4

Jag har ställt frågan här tidigare; ”Kommer HIF vara allsvenskt 2017?”.
Och svaret på det är tveksamt och i dagsläget en väldig svår match att besvara.

Jag anser nog att om det nya Olympia, som står klart 2017, ska bjuda på allsvensk fotboll, bör något drastiskt hända. Och jag är ledsen Henrik Larsson. Han må vara en ikon, en legend i Helsingborg. En företrädare för HIF, som spelare.
Som tränare har inte Henrik Larsson samma fingertoppskänsla, och visar inga tecken på att kunna uppnå några storverk med ett på många vis havererat Helsingborgs IF.
De facto är att HIF inte under Larssons ledning blivit bättre eller haft någon positiv utveckling. Tvärtom.

Tack för att du gjorde ett försök Henrik. Men om dina känslor för HIF är sanna, så bör du nog välja att avgå. Och avgå nu, medan tid finnes för någon annan att vända skutan och ge Helsingborgs IF allsvensk status även år 2017.

Fredrik_ymer

Fredrik Ymer
På Twitter: @FredrikYmer
Fredrik Ymer är HIF-supporter och bloggar frekvent om sina tankar här på Alltid Fullsatt.

Tagged with →  
Share →

10 Responses to Fredrik Ymer: ”Kommer HIF vara allsvenskt 2017?”

 1. PA Persson skriver:

  Håller med dig Fredrik. Henke klarar inte av hur försvarsspel. Sedan har han kvar samma attityd 2016 som i landslaget dvs journalister är gamar vilket inte fungerar idag. Avgå Henke du försökte men lyckades ej

 2. Fotboll74 skriver:

  Kloka ord Fredrik, tyvärr Henrik större än klubben vilket innebär att bara Henrik själv avgör hur länge han stannar, sparken får han inte utan bör göra precis som du skriver, säga upp sig.

 3. Anders skriver:

  Ingen fingertoppskänsla? Henke är kanske inte världens bästa tränare, men har han potential, erfarenhet och kunskap för att kunna bli en framgångsrik tränare.
  Men vad ska han ha fingertoppskänsla med?
  Den enkla sanningen till att HIF är så dåliga är att det helt enkelt är ett för dåligt spelarmaterial. Tror inte det spelar nån roll vem som är tränare, HIF hade nog varit i samma situation ändå. Dock kan en ny röst i omklädningsrummet kanske ge spelarna en ”boost” till att prestera så att laget i alla fall kan klara sig kvar i högsta serien.

  • Fredrik Ymer skriver:

   Fingertoppskänsla i byten. Fingertoppskänsla i uttagning av spelare. Fingertoppskänsla i val av taktik. Fingertoppskänsla i taktisk förändring utav matchbild.
   Fingertoppskänsla kan vara så många saker…
   Vad gäller spelarmaterialet så håller jag inte med om att detta skulle vara speciellt mycket tunnare än hälften utav de övriga lagen i Allsvenskan.
   Men det är alltid lätt att skylla på vid förluster. Det och skador…

 4. BoB skriver:

  Ser fram emot derbyn i Superettan 2017, mellan HIF och BoIS. ÄFF spelar sannolikt i div 1 södra nästa år, och då hade det varit trevligt om Eskil, Högaborg eller Höganäs, hade tagit ett kliv till samma division, så att vi även kan få trevlig derbyn här. Både HIF och ÄFF, kan bli bättre genom att först trilla ned – det smärtar, men ibland är det bättre så. Fotbollsmodellen i regionen måste förändras. HIFs nya styrelse har insett vissa saker, och initierat vissa samarbeten, men det kommer att krävas ännu större förändringar för att fotbollen skall må bra i regionen. Skåne Nordväst har 340.000 innevånare, att jämföras med Island 323.000 innevånare. Vi har avsevärt fler planer än vad Island har, och ändå kan vi inte förmå bättre. Något är fel,och det handlar inte om att Henke är en bra eller dålig tränare. Det blir lite ironiskt om Henke leder HIF ned i Superettan, eftersom han var med och tog upp HIF 1992, men det kommer inte att vara Henkes fel för det. Det krävs en större regional förändring avseende ledarskap, samverkan och talangutveckling.

 5. HIF:are sen barnsben. skriver:

  Hej HIF-vänner !
  Allt Ymer skriver är i princip rätt Henrik Larsson har ingen fingertoppskänsla o det är huvudet på spiken. Igår skulle han så klart startat med Bojanic som en av 2 centrala mittfältare o haft antingen Achinotti-Jönsson eller Mårtensson vid sidan o sen plockat in Weide när det behövdes täppa till.
  Håller också med Fredrik Ymer om att HIF inte har sämre trupp än hälften av lagen i allsvenskan. Den krassa verkligheten är att Henrik Larsson inte räcker till så mitt förslag är ut med Henrik o in med Peo Ljung för han har varit med o vet hur man täpper till bakåt vilket har varit problemet den här säsongen.
  Till dej BoB vill jag bara säga att det mesta du skriver är snömos o det jag vet om HIF o deras talangutveckling är att för tillfället fungerar den bättre än någonsin o HIF:s U17 gick till final i Gothia Cup o det är vasst.
  Jag hoppas ändå så klart att VI klarar oss kvar o att vi kan njuta av allsvensk fotboll på Olympia 2017.
  Med vänlig hälsning HIF:are sen barnsben.

  • BoB skriver:

   HIF har varit duktiga under en längre tid, och är så fortfarande, att hitta och utveckla duktiga talanger som ligger i framkanten när de är 14 – 18 år. Svårigheten och utmaningen ligger att ta dem från duktiga pojklags- och juniorspelare till etablerade seniora spelare när de är 21 – 25 år. Här behövs förändring.

 6. Tränar kollega skriver:

  Att inte Henrik till är nonsens. Tröttsamt att följa denna följetong att det alltid är tränarens fel och han måste avgå. Spelarna på plan är ansvariga för sina insatser och misstag straffar sig så enkelt är det för det väl inte tränaren som begår misstag på planen. Alla gör sitt yttersta för att vända trenden och då är det ju ganska rimligt att samtliga fans bidrar med rätt inställning. Att sparka på någon som ligger och kämpar är lågt, ni belackare ifrågasätter inte bara tränaren utan även spelarnas kompetens.

  • Fredrik Ymer skriver:

   Hej ”Tränar Kollega”!
   Först å främst – det är synd att man inte använder sitt riktiga namn. Det blir så mycket mer trovärdigt, samtidigt mer seriöst, då man framför sina åsikter.
   Men men. Jag väljer att bemöta ditt svar. Trots allt.

   Du säger att det är ”tröttsamt”? Det har inte varit någon följetong på något vis, åtminstone inte här på Alltid Fullsatt. Så varför är det tröttsamt? Tröttsamt att argumentera, och diskutera?

   Du säger att det är spelarnas fel också? Absolut, det har du rätt i. Men vems är huvudansvaret? Och blir det mer rimligt att göra förändring (förbättring) om man kickar 10-15 spelare?
   Nej, så klart inte.
   Det är, har alltid varit, en tränares huvudansvar att se till att spelare utför det som förväntas utefter förutsättningarna.
   Och det skiljer sig inte nämnvärt från random företag, där det är chefen/lejdarens ansvar att få ut max utav sina anställda/kollegor.

   I detta fallet har laget (under tränarens ansvar) vunnit 16 utav 47 matcher sedan vederbörande tillträdde. Och det kan väl inte på något vis vara till belåtenhet? Och det borde få ringklockor att pingla. Både hos en styrelse, men även för den ansvarige tränaren? Och som en bra ledare, tar man sitt ansvar, och beskyller inte sina spelare för tillkortakommande.

 7. HIF:are sen barnsben. skriver:

  Hej HIF-vänner !
  Henrik är ingen som ligger utan han står upp för vad han tror på men jag tror inte på honom o det är en sak att ha varit en fantastisk fotbollsspelare till att ha hand om ett fotbollslag med en begränsad budget. Är han så glad för HIF som han påstår sej vara finns det bara ett alternativ för honom o det är att avgå o det fortare än kvickt om VI ska ha någon chans att reda upp det här.
  Ska han stanna kvar måste han sparka iväg T. Tuvesson o ta upp Peo Ljung som ser till att strukturera upp försvarsspelet.
  Alla personer som ser HIF o brinner för föreningen o förstår fotboll inser väl för helvete att det är bakåt det brister.
  Vi fans kan inte på ngt sätt bidra till det kommer in några poäng o om du ser när HIF spelar så är det få eller några som är så positiva till HIF som vi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *