Hemmamötet slutade 0-2, bortamötet slutade 1-1. HIF fortsätter ha problem med BK Häcken, även år 2016.

Jag tänker inte tjabba en massa om matchen specifikt idag, i min ”tycka-till-om-artikel” här på Alltid Fullsatt. Matchen speglade rätt mycket totalen på denna säsong, och även förra säsongen, där en specifik del i spelet utmärker sig – försvarsspelet.

Jag har tidigare ondgjort mig om det som jag anser, bristen på försvarsspel. Och det är ju jädrigt enkelt för mig, här bakom skärmen och tycka och tänka precis hur mycket jag vill, och om precis vad jag vill. Och vad har just jag för belägg för att påpeka saker etc etc etc?
Nej, jag är ingen pro-coach inom fotbollen. Nej, jag är ingen Jens Fjellström, eller annan random ”proffstyckare”. Dock har jag ett jädrigt bra öga för fotboll. Och har ett bra analytiskt öga (strunt i Jante nu va?) för just fotbollens olika beståndsdelar. Och i mina ögon är den absolut viktigaste delen av ett komplett spel, just – FÖRSVARSSPELET

***

Jag måste kanske klargöra att jag är medveten om vilken grad av tränarutbildning Henrik Larsson innehar, så jag försöker på inget sätt förringa hans fotbollskunskaper här…

***

Gefle-HIF laget

Försvarsspelets grundpelare är press, markering, täckning och understöd.

I ett bra försvarsspel börjar pressen redan med anfallarna och de offensiva mittfältarna. Detta för att kunna ge tid för försvararna och den defensiva delen av mittfältet att samla sig och för att positionera sig i sin markering.
– Detta är i grund och botten obefintligt i dagens HIF. Vissa försök till press görs, men är oftast verkningslösa då det inte sker med samlad intention. Och motståndarna kan med lätthet spela en passning som kopplar bort ett par HIF-spelare.

Lyckas pressen, och man återtar bollen från motståndarna, måste spelarna vara på tårna och genomföra ett snabbt omställningsspel.
– När detta har hänt i dagens HIF, så genomförs oftast kontringen snabbt i omställningen. Det innebär samtidigt att lagdelarna hamnar i obalans och det blir större avstånd emellan dem. Och när motståndarna erövrar tillbaka bollen, efter en misslyckad omställning, lämnas oftast den bakre linjen ensam och därmed ger motståndarna fler möjligheter att bryta igenom.

Men vill man vara på den säkra sidan och inte ställa till det genom att chansa på snabb omställning/kontring, kan man bibehålla bollen, få ett samlat lag genom korta enkla passningar genom laget. För att på så vis anfalla med än fler spelare och på så vis ge fler möjligheter till olika avslut.
– Det är sällan att dagens HIF lyckas hålla bollen inom laget mer än tre-fyra passningar innan man väljer att slå en passning i blindo (pga motståndarnas press) eller i ett försök att slå den ”öppnande passningen”.

Jag skulle kunna ge många fler exempel på just vikten utav press-spel, och de fördelarna man kan få utav detta.
Dock krävs det att spelarna har god och eller mycket god fysik för att detta ska kunna utnyttjas till fullo. Men i det korta tre exempel ovan är samtliga delar utav försvarsspelet inkluderat. Och samtliga fyra delarna måste användas för att överhuvudtaget få försvarsspelet att fungera.

***

Det är rätt vanligt numera att förre detta spelare blir tränare, ett naturligt steg vidare inom yrket. Och de flesta har en egen idé om hur de vill att sitt lag ska spela, vilka prioriteringar som laget ska göra. Jag vill dock hävda, även om det varken är säkerställt eller ens vetenskapligt, att tidigare försvarsspelare oftast blir bättre (mäts i framgång) tränare än tidigare anfallsspelare.
Motivering?
En spelare som varit renodlad försvarare har ett helt annat tänk, i naturligtvis försvarsagerandet, men även i uppbyggnad utav anfallsspelet. En tidigare försvarsspelare har sett spelet på ett helt annat vis under sina aktiva år än en anfallare, och har en större bild om spelets olika faser då en försvarsspelare oftast är mer aktiv på plan, både vid eget bollinnehav men även då motståndarna har bollen.

***

Peter Larsson Norrköping HIF

HIF har under säsongen släppt in 32 mål på 16 matcher. I snitt två mål i baken per match alltså.
Trots det vill jag hävda att HIF har både hyfsade målvakter och försvarare. Som individer.
Som lagdel/lagdelar, är det dock allt annat än hyfsat. Och en del deras tillkortakommande ska även mittfältet och anfallet beskyllas för. Allt för många baklängesmål tillkommer efter att motståndarna erövrat bollen på mitten och kontrat sönder HIF-försvaret.

Det mest märkbara som (analytisk) åskådare är, att så fort motståndarna anfaller verkar försvaret ängsligt, och ofta händer det till och med att två spelare går på samma motståndare. (Klar brist i markering, täckning)
Och när någon försvarare trycker fram (press) mot bollhållare, har han sällan eller aldrig någon som täcker upp hans yta (understöd).

Som motståndartränare till HIF känns det som man inte behöver lägga så mycket tid på att analysera. HIF:s ”försvarsspel” är tydligt och likt ett pussel med fyra bitar, otroligt lätt att knäcka.

Till råga på allt, kommer HIF till nästa match, tack vare Peter Larssons avstängning, att spela med den 10:e(?) backlinjen sedan säsongstarten. Kontinuitet är också en viktig ingrediens i försvaret. Dock ska det ju tilläggas att om samtliga spelare vet hur de ska agera, och detta är tillräckligt innött, skulle de kunna spela med ögonbindel och ändå prestera…

***

Jag har ju tidigare här på Alltid Fullsatt ställt frågan om HIF är ett allsvenskt lag 2017. Och jo, det kommer vi nog att vara. Trots allt. Tack vare att lag som Gefle och Falkenberg har prickat in sin all-time-low just detta året. Med en jämnare allsvenska (i bottenskiktet) hade det nog sett mörkare ut.

Och kanske är det så att vi, likt redaktör Dencker nämnde, ska rikta in oss och vara nöjda med att HIF är som bäst ett mittenlag i Allsvenskan numera och framöver?

***

Henrik Larsson Norrköping HIF

Sedan försäsongen förra säsongen har vi fått höra att vi som HIF-supportrar ska ha tålamod i än det ena än det andra.
Tränare Larsson har sedan han tillträdde hävdat att spelet ska sättas och att vi ska ha tålamod tills detta sker. En och en halv säsong senare är mantrat det samma.
Och jag må vara en otålmodig provokatör, men jag köper inte det.

Jag köper inte att ständigt i intervjuer få höra att spelarna inte tagit sitt ansvar, att de inte lyssnat på instruktioner eller att det inte utfört gameplan på rätt sätt. För i mina öron (som erfaren ledare inom yrkeslivet) låter det enbart som bortförklaringar. Och bortförklaringar på grund utav eget tillkortakommande, som ledare.

Fredrik_ymer

Fredrik Ymer
På twitter: @FredrikYmer

Tagged with →  
Share →

10 Responses to Fredrik Ymer om försvarsspelet – ett pussel med fyra bitar

 1. P-A Persson skriver:

  En klockren analys Fredrik av dagens HIF försvarsspel. Henke var en toppspelare i anfall men att sätta försvarsspel har han misslyckats med och kommer tyvärr inte lyckas heller. Det behövs en ny tränare 2017 som klarar av detta annars blir det garanterat superettan 2018

 2. Coach OA skriver:

  ”Detta för att kunna ge tid för försvararna och den defensiva delen av mittfältet att samla sig och för att positionera sig i sin markering.”
  Nej! Enkelt att tycka att HIF spelare bör markera en viss spelare. Då man spelar med ett positionsförsvar så är markering inte prioriterat.
  ”När detta har hänt i dagens HIF, så genomförs oftast kontringen snabbt i omställningen.”
  En kontring är just en snabb omställning. Sker denna inte snabbt så är det ju ingen kontring utan bara en omställning.
  ”Jag skulle kunna ge många fler exempel på just vikten utav press-spel, och de fördelarna man kan få utav detta.”
  Press-spel finns inget som heter. Du syftar på höga utgångspositioner i försvarsspel vilket leder till att pressen inleds högre upp i plan. Det om något kan medföra ett långt lag om inte backlinjen står högt. Med facit i hand. Borde HIFs backlinje 2016 stå högt tycker du? Vad gäller intensiteten i pressen så skiljer inte den sig per definition om pressen startat högre eller lägre ner i plan.
  ”…två spelare går på samma motståndare. (Klar brist i markering, täckning)”
  Återigen. DU vet inte vilken prioritering som HIF har i olika situationer i det kollektiva försvarsspelet. Markering kanske inte ens existerar alls i deras positionsförsvar.

 3. Coach skriver:

  Tveksam analys, det som ifrågasätts är ju inte ens intressant att diskutera. Ställ istället frågan varför Hif har så många skadade spelare,hur tränar man ? Detta är ju det största problemet att laget inte har någon kontinuitet i startelvan. Inte konstigt att Henkes arbetssätt och spelidé får lida därför förstår jag honom att man måste ha tålamod och arbetsmoral vilket samtliga har.

 4. Jan-Olof Alving skriver:

  Om HIF hade spelat lika dåligt som herr Ymer skriver så hade vi redan legat i superettan. Tomte…

 5. HIF:are sen barnsben. skriver:

  Håller med F. Ymer till fullo o tror o hoppas så klart också att vi är kvar i Allsvenskan 2017. Tycker också att Henrik Larsson är tråkig o bjuder inte på sej själv. Han var en gudabenådad spelare o det kan ingen ta ifrån honom men som tränare o manager sätter jag ett stort frågetecken för honom.
  Slutligen tycker jag att han kunde släppt iväg Jordan till OS. Det hade så klart varit en enorm upplevelse för honom o presterar han inte bättre än i söndags gör hans medverkan vare sej från eller till. Hade varit spännande o se M. Zeidan från start i allsvenskan.

 6. Coach skriver:

  Hur kan man tycka att Jordan ska skickas till OS, får han sin lön från SOK kanske. Det är fritt att tycka men så länge ingen har fakta eller kunskap så bör man bara hålla sig till att stötta och vara positiv. Helt förundrad över hur många managers och tränare det finns.

 7. Fredrik Forever Red & Blue skriver:

  Något är det som inte klickar mellan tränarstaben & spelartruppen för om än laget ändras från match till match pga skador, avstängningar eller petningar (bara Atatkora som tycks ha ett kontrakt med en klausul om att ALLTID få starta matcherna), borde Henriks ”gameplan” ha satt sig efter 1½ års tid tycker man…

  Därför känns det bra att P-O Ljung är tillbaka i klubben då han har bra förutsättningar för skapa ett bra försvarspel. Detta gjorde han ihop med Conny och förstås hade de en bättre trupp på flera positioner, samt även mer naturliga ledare som Gashi, Hogge, Pär m.fl. – men likväl tror jag P-O kan komma till nytta som ersättare för Tobias Tuveson då Jonas Eidewalls kombination med ett bra ekonomiskt öga ihop med fotbollskompetens är perfekt för en Henrik som ska agera manager.

  Frågan är bara om detta är något som diskuteras internt inom den sportsliga organisationen för styrelsen har inte mycket fotbollskompetens (förutom Sviss) att bidra med, eller om det kanske blir aktuellt först när Henriks kontrakt går mot sitt slut?

 8. Coach skriver:

  En gameplan kan alla förstå men att utföra den är svårare om man inte får någon kontinuitet i en tänkt startelva. Här handlar det om att få ihop en grundkonstellation som fungerar på bästa möjliga sätt. Som tränare har man ju flera kombinationer och det gäller att hitta rätt. Konstellationen i Hifs fall var kanske mer tydlig under försäsongen men pga av skador så ändras ju förutsättningarna. Hur är det på din arbetsplats? Gör alla jobbet lika bra,slutar folk, har ni fått en ny chef,har ni mycket sjukskrivningar? Inget är givet och det det är ju det som är utmaningen och vissa saker tar tid, kanske mer 1,5 år.

  • HIF:are sen barnsben. skriver:

   Hej Coach !
   Hur ofta går du på Olympia o hur många HIF-matcher ser du på ett år. Skulle jag komma med en kvalificerad gissning är det inte många. Jag ser i princip alla hemma o alla andra på C-more o när jag var yngre åkte jag land o rike runt för att se mitt älskade HIF.

 9. Coach skriver:

  Har inte missat em match och följer de flesta träningarna. Det är du kan bilda dig en realistisk upfattning hur spelare och ledare samarbetar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *