Andreas Granqvist är hemma i Helsingborg och Tågaborg där bostaden numera finns. Om två säsonger flyttar han hem för gott. Foto: Linda Carlsson

Andreas Granqvist är hemma i Helsingborg och Tågaborg där bostaden numera finns. Om två säsonger flyttar han hem för gott. Foto: Linda Carlsson

Andreas Granqvist har bestämt sig. När kontraktet går ut med ryska Krasnodar flyttar han hem till Helsingborg.
– Ja, jag och familjen har bestämt oss för det. Då har jag kanske tre-fyra år kvar av karriären, säger han till Alltid Fullsatt.

Det har gått ett par veckor sedan Sverige fick lämna EM och Frankrike. För Andreas har det inneburit en välkommen vila men också ett intressant möte i Helsingborg under onsdagen.
– Janne Andersson (förbundskaptenen) ringde och ville träffas. Klart jag hade funderingar på om att det kunde handla om rollen som lagkapten.

Mötet utmynnade också i att Andreas Granqvist blir ny lagkapten efter Zlatan Ibrahimovic i det svenska landslaget.
– Det är klart att jag är stolt för det är skoj och en stor ära.

Sverige träning Båstad Granen

Foto: Linda Carlsson

Vad är dina intryck av den nye förbundskaptenen?
– Jag har ett väldigt bra intryck av honom sedan tidigare när jag spelade i allsvenskan och han var tränare. Det är en väldigt rak, ärlig och trygg person som vet vad han vill ha. Jag har bara en positiv bild av honom.

När Andreas Granqvist kom från Genoa till Krasnodar inför säsongen 2013 så tog det ett halvår innan han blev ordinarie lagkapten. Det har han varit i två säsonger nu. Tidigare har han varit kapten i både Groningen i Holland och i det svenska U21-landslaget.
– Vad som gör mig till en bra kapten? Svårt att säga, men jag är lite äldre och snackar mycket och är rak i kommunikationen. Det är min stil och det är så jag agerar. Vi har inte gått in så mycket mer på vad rollen innebär men jag vet ju att det blir ett större ansvar både gentemot media och sådana grejor. Det är inget jag har något problem med.

Mittbacken har förstås följt de flesta matcherna från tv-soffan och ibland har de gamla barndomskompisarna tittat förbi.
– Jag såg semifinalen i går. Det var ingen höjdare men det är lite så det sett ut för Portugal under hela mästerskapet. Nu fick de i alla fall vinna en match. Det har varit ett jämnt EM och lite speciellt för detta mästerskapet är att alla lag fokuserat på en stark defensiv. Titta på Wales och andra lag och det öppnade ju upp sig för de lagen när tre lag gick vidare från gruppen.

Tyskland eller Frankrike i finalen?

Foto: Linda Carlsson

Foto: Linda Carlsson

– Bra fråga… Jag tror det blir en jämn match där tyskarna är starkare och vinner.

Tillbaka till det svenska landslaget som han nu blir ledare för. Att Zlatan lämnade landslaget kom inte som någon överraskning.
– Nä, det var ingen jätteskräll. Han är 35 år och det är två år till nästa mästerskap. Det är en lång väg. Det beslutet har växt fram hos honom och jag tror att det var ett enkelt beslut för honom att fatta.

Tror du han gör en ”Henke” och gör comeback?
– Det tror jag inte han gör, men vi får se.

Foto: Linda Carlsson

Foto: Linda Carlsson

Andreas Granqvist tar en sista runda nere på stan innan det bär hem till Ryssland under fredagen. Eller nä, planet styr mot Österrike först. Där väntar ett träningsläger och matcher mot Sevilla och Udinese.
– Det är ett par tuffa matcher och sen är det snabbt tillbaka till Ryssland. Vi har spel i Europa League den 28 juli och några dagar senare startar ligan igen. Därför har det varit skönt att vara hemma och kunna gå ner i varv. Jag har spelat en del padel men annars har jag bara tagit det lugnt.

Den här gången har han dock inte kunnat ta de obligatoriska löparrundorna med kompisen Björn Westerblad.

Familjen Granqvist på promenad i Krasnodar. Foto: Privat

Familjen Granqvist på promenad i Krasnodar. Foto: Privat

– Nä, det känns konstigt att han inte är hemma. Men det är skoj att han fick möjligheten i Åtvidaberg. Han trivs bra med Roar (Hansen). Det var ju minst sagt turbulent i ÄFF så det var bra att Björn fick en nytändning i Åtvidaberg. Det var ett bra steg.

Nyligen kom Krasnodar och Andreas Granqvist överens om att utnyttja optionen i kontraktet som egentligen går ut nästa år. Det nya kontraktet innebär att han och familjen stannar i Ryssland till och med sommaren 2018.
Andreas Granqvist levererar här nyheten som de flesta HIF-fans haft på känn men som nu är mer bekräftad än någonsin.
– Två säsonger till i Ryssland känns lagom. Det var ett bra beslut för mig och familjen. Sen ska det mycket till om vi inte flyttar hem. Vi är nöjda med utlandslivet där och vi ser fram emot att flytta hem till Helsingborg. Förhoppningsvis har jag tre-fyra säsonger i HIF sen.

torbjorn_dencker

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *