Säsongen är redan halvvägs och 15 matcher är avverkade i allsvenskan. En snabb titt i tabellen och vi kan konstatera att det egentligen inte finns några överraskningar i toppstriden utan det är snarare i det nedre skiktet som vi hittar lag som placerat sig där många inte förväntat sig. Jag syftar då på lag som Helsingborg, Örebro och givetvis Falkenberg.

Att Helsingborg skulle ha en något sämre säsong än tidigare oerhört framgångsrika år var nog väntat i och med alla tunga spelartapp, men det är tråkigt att se laget ligga så långt ner i tabellen. Vad som händer med David Accam kan vara avgörande för lagets placering i slutskedet, det är en av seriens absolut bästa spelare och bidrar med en spets som ger många extra poäng. Jag la förresten märke till att Aftonbladet rankade honom som vårens 13:e bästa spelare i Allsvenskan. Det kan vara det största skämtet jag någonsin sett. En del nya spelare har dock kommit in och när nu truppen kan jobba i lugn och ro efter transferfönstret tror jag ändå att Helsingborg kommer att klättra till en stabil mittenplacering.

En överraskning på den positiva sidan är mitt eget Falkenberg. Halva säsongen har gått och vi har redan spelat in mångdubbelt fler poäng än vad flertalet experter siade om inför säsongen. Det snackades om att vi skulle ligga sist i maratontabellen efter säsongen och att vi skulle vara en rejäl slagpåse för alla lag. Starten var visserligen tuff, tre poäng på de sex första matcherna, men därefter har vi faktiskt endast förlorat en av de nio senaste och enbart släppt in sex mål. Vi själva är inte direkt överraskade, vi har hela tiden trott på oss själva och fått jobba utan press och krav utifrån. Vi har spelat en bra fotboll och förtjänat de poäng vi har tagit, jag tycker till och med att antalet poäng vi har fått med oss är i underkant. Det återstår 15 matcher och vi ska inte bli självsäkra och tro att vi kommer glida igenom hösten. Det blir oerhört tufft och spelschemat nu vid vändningen kunde varit lättare; AIK borta och därefter Malmö hemma.

Höjdpunkterna under vårsäsongen har varit många. Seger på övertid mot Djurgården, fullsatta hemmamatcher, övertygande bortaseger mot Norrköping. Men själv minns jag framförallt tre matcher, både som positiva och negativa. Först och främst premiären mot Malmö. Runt 20 000 på denna fantastiska fotbollsarena och allsvensk debut. Matchen förlorade vi tyvärr med 3-0 där jag själv fick ta på mig det första målet. En tung start, men vi lämnade matchen många erfarenheter rikare.

Christoffer Andersson och Otto Martler i matchen på Olympia. Foto: Viktor Malmberg

Christoffer Andersson och Otto Martler i matchen på Olympia. Foto: Viktor Malmberg

Matchen mot Helsingborg var också något speciellt, att äntligen få spela på Olympia och det kom över 10 000 till matchen som Helsingborg marknadsfört på ett bra sätt. Vi hade rejäl otur som fick slå upp tidningarna på morgonen och läsa att Accam inte fick vara med i VM och givetvis går denna klasspelare in för en skadad Simovic och avgör matchen. Som jag nämnde tidigare, vår enda förlust på de nio senaste matcherna.

Slutligen kommer vi att ta med oss helgens match mot AIK. Fullproppade läktare, lysande väder och formlaget nr 1 i allsvenskan på besök. Debuterande Patrik Ingelsten gör mål (undrar hur nöjda Mjällby är nu efter Ekenbergs oturliga skada) och vi lyckas slutligen besegra AIK med häftiga 4-1. Vi kände verkligen hur stolta hela staden var över vår prestation och stämningen var riktigt bra. Självförtroendet är givetvis på topp efter en sådan insats och nu vänder serien med nytt möte mot AIK på Friends arena. Det känns som att AIK kommer att vara hyfsat revanschsuget.

För egen del är jag relativt nöjd med vårsäsongen. Den tuffa starten var jobbig mentalt, jag har under alla mina seniorår (undantaget Gantofta för åtta år sedan) spelat i ett topplag och att helt plötsligt rada upp förluster var något nytt. Omställningen till allsvenskan var även stor och jag kunde snabbt konstatera att det är den överlägset största kvalitetshöjningen mellan två serier, i alla fall för en målvakt då den individuella skickligheten hos spelarna vida överstiger tidigare nivåer. Men helt plötsligt började vi plocka poäng efter poäng och mitt egna spel blev mycket bättre. Efter de inledande sex matcherna har det blivit fyra nollor, sex insläppta på nio matcher och några matcher med riktigt bra egna prestationer. Visserligen har det förekommit en del ingripande jag varit mindre nöjd med även under andra halvan av våren (t ex Accams mål), men det jobbar jag hårt tillsammans med målvaktstränare Timy Karlsson för att slipa bort och förhoppningsvis kan andra halvan av säsongen innebära än mer bra prestationer och minimalt med misstag.
Vi ska fortsätta vara ödmjuka, jobba hårt och då har vi alla möjligheter att om 15 matcher se fram emot en ny allsvensk säsong i Falkenberg.

Önskar alla läsare på alltidfullsatt en god andra halva av sommaren!

otto_martlerOtto Martler
På twitter: @OMartler

Läs mer av Martlers krönikor här!

Tagged with →  
Share →

One Response to Halvtid med Otto Martler

  1. David S skriver:

    Mycket läsvärda krönikor. Imponerad av din och lagets insatts så här långt. Keep upp the good work!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *