Det var en tung förlust i Varberg igår. Som bekant har vi en del problem med målskyttet för tillfället. Förlusten med 0-3 talar sitt tydliga språk. Detta var nu vår fjärde match i rad utan att göra mål. Summa summarum kan man säga att Varberg hade fem skott på mål och gjorde tre mål. Landskrona hade fem skott på mål och gjorde noll mål. Vi sliter väldigt mycket med målskyttet för tillfället . Utan mål vinner du inga matcher. Spelarna krigar och kämpar men det viktiga självförtroendet finns inte där varken i passningar eller i avsluten.

Våra tre bästa målskyttar och forwards är skadade. Fredrik Olsson kanske är tillbaka till nästa match medans prognoserna  ser sämre ut för Luka och Fredrik Karlsson. Forwardsen i gårdagens match, Dodja och Robin Hofsö är relativt nya och oprövade i superettan. De behöver kanske lite mer tid innan de kan leverera mål på löpande band. Vi jobbar väldigt mycket med avslut på träningarna, så spelarna skall bara överföra de fina avsluten på träning till match.

Då kan man fråga sig om varför kan då inte två gamla skyttekungar lära ut hur man gör mål?

För det första är målskyttet något som man tränar sig fram till under en längre period. Det finns inget ”quick fix” och så början man att göra mål.  Som målskytt finns det egentligen tre egenskaper som är viktigare än andra. Nummer ett är att ha en bra avslutsteknik och veta vad du är bra på när du avslutar. Nummer två är att ha mod och attityd att avsluta. Ibland måste du våga sticka in näsan där det är lite obehagligt och kan göra ont. Nummer tre är mental styrka. Det kommer alltid tillfällen då du inte gör mål eller saknar rätta flytet. Då gäller det att fortsätta att avsluta.

Det som är intressant är att där har Henrik och jag som tränare lite olika filosofier. Jag tror att man kan få bra resultat genom coaching och Henrik genom att man skall inte fundera så mycket utan att bara göra det enkelt. Vilken strategi som är rätt är omöjligt att veta, men jag tror att vissa strategier passar helt enkelt bättre på vissa spelare än andra spelare. Vi jobbar dock ständigt hårt på att få det att lossna. Med alla medel vi kan. Spelarna upplever vi också väldigt positiva till att ta emot instruktioner i hur man gör mål. Vi skall bara överföra det tillsammans i skarpt läge ute på planen.

Med lite flyt hade vi kunnat få hjälp med lite ketchup-effekt i matchen mot Varberg. Att domaren kan välja att fria är givetvis hans val. Men en våldtäkt i straffområdet, när ena spelare stupar och ljudet av spark på benskydd ekar ut över arenan har jag svårt att förstå motiveringen till ”kamp om bollen”. Alla spelare stannar upp och väntar på den givna signalen. Ett straffmål till 1-1 i matchen hade säkert gett oss det extra självförtroendet.

www.coachingbyeklund.se kan du läsa mer om matchen.

Nu gäller det Värnamo på söndag. Då skall vi ut på måljakt.

Dagens Boisaboll går till vår fina receptionist, Pia Norlin på kansliet. I en mansdominerad värld med massor av experter, leder hon den interna tipsligan ganska överlägset. Jag är övertygad om att vi är vääääääldigt många som tror oss veta mer än Pia om fotboll!

Hälsningar Hasse
Ass.tränare, Landskrona BoIS

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *