Säsongen är igång på allvar och i de flesta serier har vi hunnit med omkring tre omgångar och vissa tendenser kanske redan kan börja skönjas. Samtidigt är det 19 omgångar kvar så man skall inte dra allt för stora växlar utav serietabellerna idag kanske. Tågarps AIK har inlett rent poängmässigt relativt skralt med endast två inspelade poäng vilket såklart i alla världar är en stor besvikelse för oss. Spelmässigt har vi dock sett tendenser som pekar åt rätt håll och med viss medvind så hade poängsaldot varit betydligt större idag. Men vi gömmer oss inte bakom oflyt eller motvind, sån är fotbollen att ibland kan man spela pissdåligt men på något märkligt sätt så står man ändå där efteråt med tre poäng, det är dock väldigt sällan man grubblar eller analyserar när det är på det hållet. Det tar man lite för givet och bara seglar med i medvinden utan att försöka titta på orsak och verkan. När vinden vänder och man får slita ihjäl sig för varje mål och för varje poäng, då är man väldigt snabb med att försöka analysera och kanske också i många fall gå i fällan och ta kortsiktiga och inte genomtänkta beslut.

tågSå länge man har en idé man fortsatt tror på och en spelartrupp som drar åt samma håll så anser inte jag att man bör trycka på ”code red”-knappen redan efter tre omgångar. Det handlar snarare om att låsa upp mentala blockeringar och återfinna såväl självförtroendet, självkänslan och modet ute på planen. Vi i TAIK kryssade i premiären mot Vinslöv och lämnade Göingeland extremt besvikna efter en match vi kände vi borde vunnit med kanske två/tre mål. Idag leder Vinslöv serien. Det är små detaljer som avgör fotbollsmatcher, det är dessa detaljer man aldrig får tumma på eller slarva med. Flyt och medvind är inget som man får gratis, det är ofta resultatet av hårt arbete och att man varit oerhört noggranna med alla detaljer.

Vi skapar målchanser i ungefär samma frekvens i de inledande seriematcherna som vi gjort i träningsmatcherna men vi har inte haft samma utdelning framåt de tre senaste matcherna. Det är åtminstone i min värld den enskilt största anledningen till att vi står på två poäng istället för 7 eller 9 poäng till och med. Hade vi gjort 2-0 mot Vinslöv i premiären på de lägena som fanns hade vi säkerligen lämnat med tre poäng, hade vi fått in 2-2 mot Råå när vi hade starkt momentum hade det säkerligen inte slutat 5-2 och hade vi fått utdelning i andra halvlek mot Bjuvstorp så hade det inneburit tre istället för en poäng. Jag inser också att ovan kan tolkas som svaga undanflykter eller bortförklaringar. Men det är snarare tvärtom. Vi är fullt medvetna om att vi måste jobba ännu hårdare framåt för att börja bärga trepoängare och det finns ingen som lägger sig fosterställning och tycker synd om sig själv eller tar på sig någon offerkofta. Dem enda som kan vända på detta är vi själva, och det är vi beslutna om att göra.

141244225399914500_resizedKikar vi några pinnhål uppe i seriesystemet så har mitt forna lag Eskilsminne fått en blytung inledning i tvåan. Tre raka torsk är såklart motsatta mot vad man önskade i omstarten i tvåan efter en tung säsong i division 1 ifjol. Men det är samtidigt ganska så tydligt att den mentala biten har väldigt stor påverkan inom fotbollen. Kika på laget som Eskils ställer upp med, det är 7-8 spelare som höll bra division 1-klass ifjol och bland annat spöade såväl Örgryte som Landskrona BoIS – ska dessa plötsligt blivit bottenlag i tvåan? Inte särskilt troligt. Jag tror mycket sitter i huvudet, för många spelare har tiden i Eskils varit en enda lång framgångssaga med enbart toppstrid, fram tills ifjol. Mentalt sätt så ser man på många Eskilsspelare att man blir ängsliga när man hamnar i underläge eller det inte går som man tänkt sig. Istället för att ha en tro och ett självförtroende (som fanns här så sent som under 2014) där man vet att jobbar man på i 90 minuter så kommer man att vinna. Den mentaliteten och moralen är helt underbar när man väl får in den i ett lag, men det är väldigt svårt när man hamnar i en negativ spiral åt andra hållet. Vilket inleddes egentligen redan förra sommaren i Eskilsminne. Vi hade en trupp som definitivt skulle spelat sig kvar i ettan ifjol, men när hjulen börjar snurra på fel håll är det inte lätt att stoppa spiralen som bara snurrar vidare. Förhoppningsvis så blev kulmen på den negativa trend derbyförlusten mot HIF Akademin i fredags, för övrigt första gången som Eskils förlorar ett derby i division 2 sedan 2012. Från botten finns det enbart en väg och det är uppåt. Jag är fast övertygad nu precis som inför säsongen att det finns all kompetens och kunskap inom denna Eskils-trupp och ledarstab att vända detta och börja bygga för framtiden och en återkomst till division 1 återigen på Harlyckan. Men nu testas karaktärer och tålamod rejält i Eskilsminne och det är upp till bevis att tillsammans rida ut den här stormen.

Positivt i division 2 men kanske inte jätteförvånade har Högarborgs start på säsongen varit. Man ligger i toppen av serien efter två segrar och kryss senast mot förmodade toppkonkurrenten Lindome. Holenstein visar som vanligt att han är het när seriespelet drar igång och har redan fått igång målproduktionen för HBK, vilket blir viktigt om man vill hålla sig kvar i toppstriden. Dessutom har man rejält sparkapital i Kamal Barny som själv säger han har en bit kvar till formen och för att inte säga Passi Prudence på bänken. Årets Högaborg kan efter en smakstart mycket väl strida om seriesegern hela vägen denna säsongen om man får behålla sina nyckelspelare skadefria. Ute i Höganäs har det varit ömsom vin ömsom vatten, det kanske är en sån säsong iår för Kullabygdens HBK. Snöplig förlust senast efter att ha tappat 1-0 till 1-2 mot Halmia och en del problem som spökat på målvaktsfronten. Jag tror att Höganäs är för bra för att hamna i bottenstrid men lite för tunna för att blanda sig i på allvar i toppen av serien. HIF Akademi har fått en ok start på året och efter derbysegern senast kanske laget kan blomma ut på allvar, man har en bra mix iår av spelare som spelat seniorfotboll flera säsonger tidigare och yngre talanger som oslipade diamanter. Att bli bästa Helsingborgslag 2016 kan dock bli en tuff utmaning tror jag. Bland övriga lag har Vinberg som väntat imponerat med tre raka segrar och full pott, Lindome har 7 poäng och noll insläppta så där har vi nog två lag som kommer hålla sig topp tre under hela året och övriga lag får jaga för att inte släppa iväg denna duo allt för mycket i toppen.

I trean har det såklart varit mycket prat om Hittarp som efter krysset mot Kågeröd i premiären hemmaslog tämligen enkelt Stafsinge med 3-1 och fick igång Robin Staaf. Det är en behaglig läsning att kika på topp fyra i div 3 SV just nu där såväl Hittarp, Kågeröd som Klippan nu huserar med vardera 4 poäng efter två matcher. Imponerande kanske framförallt av nykomlingarna Kågeröd och Klippan att inleda så starkt, där många tippat Isgrens randiga hjältar i toppen medans Klippanpågarna mestadels fått bottentipsen. Vejby har inlett året med två derbyn där man i premiären sent vände 1-3 underläge till 3-3 men fick senast se sig besegrade av Kågeröd med 3-1. Niklas NielNicklas Nielsen Kågerödsen har som väntat fortsatt att ösa in mål för Kågeröd även i trean och står på 3 pytsar efter två omgångar.

Vi har kunnat läsa om Kågeröds problem med sina innermittfältare där den ena skadan följts av den andra. Kågeröds store son Alexander Goldring som missade stora delar av förra året pga skada men som sett pigg ut under försäsongen går nu ryggskadad med lite osäker diagnos eller konvalenstid, samtidigt som Andreas Dahl åkte på ännu en hjärnskakning i premiären (sjunde i karriären) och där man inte vet om han ens kommer spela fotboll igen. Mitt i alla bedrövelse så drog Daniel Ander sin baksidan tidigt i matchen senast och plötsligt står Kågeröd utan tre av sina nyckelspelare i centrallinjen under en hyfsat osäker period.

Jag inledde texten med att prata om den tunna, transparanta linjen mellan succé och katastrof inom fotboll. Det finns ju många exempel på detta i fotbollen runt om i världen, några färska sådana är ju tex Leicster som ifjol var en hårsmån från att åka ur PL men iår kommer vinna titeln, vi har Juventus i Italien som efter sex omgångar i Serie A hade blott en seger, men som igår firade sin femte raka scudetto. Det tål att tänkas på inom exempelvis Tågarp och Eskilsminne idag. Tålamod och karaktär krävs för att vända negativa trender och stor dos tro och mod att verkligen fortsätta trumma på. Det är inte ett misslyckande förrän man ger upp, har någon vis man sagt före min tid. Så är det ju, det är i oktober vi summerar serietabellerna och kan avgöra om något lag har misslyckats eller inte. Den vinner som är trägen, den förlorar som ger upp. Eller för att citera en personlig favorit, Visst finns det mål och mening med vår färd, men det är resan dit som gör mödan värd.

niklas_hermansson

Tagged with →  
Share →

One Response to Hermansson: Den tunna linjen mellan succé och katastrof

  1. Richard skriver:

    Finns det inte andra lag att skriva om än Kågeröd och Tågarp? Man kan ju också nämna IK Wormo som inlett starkt med 6 p. Detta är ju också en nykomling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *