Sommarlov och sommaruppehåll börjar gå mot sitt slut och det är inte för intet att man börjar känna suget för fotbollen komma tillbaka igen i såväl fötter som hjärta. Det är väl lite märkligt när man tänker efter att vi tar uppehåll från fotbollen under årets normalt sett finaste månad för att sedan köra på i novemberkåsan-anda under hösten och smällkall vinter i januari-februari. Division 2 tjuvstartade i helgen höstsäsongen där Eskilsminne och Högaborg var i hetluften, det kunde därför passa bra med en liten närmare granskning av de båda lagen som aspirerar på seriesegern.

*****

Foto: K&A Bilden

”Vi har en ung trupp vilket gör att många av spelarna utvecklas väldigt mycket bara över en säsong”, säger Emil Nilsson. Bilden är från senaste matchen. Foto: K&A Bilden

Toppen av division 2 Västra Götaland är ett riktigt getingbo. Från Lindome som just nu parkerar på andraplats ner till sjundeplatsen skiljer blott 2 poäng och med i denna toppskara finns såväl Högaborgs BK som Eskilsminne – båda lagen med 24 poäng. Strax därbakom skuggar Höganäs med 23 poäng (en match mer spelad) och HIF Akademi på 22 poäng. De båda Harlyckan-lagen var i elden förra helgen när serien startade om efter sommaruppehållet och med Högaborgs seger samtidigt som Eskilsminne kryssade i toppmötet mot Lindome så spetsades alltså toppstriden till ytterligare.

Högaborgs lagkapten Emil Nilsson förklarar den stora skillnaden med årets Högaborg
som alltså på allvar utmanar om avancemang till division 1 – mot fjolårets Högaborg som först i de sista skälvande minuterna i sista omgången säkrade nytt kontrakt i division 2.

– Jag skulle vilja säga att det är en blandning av starka nyförvärv, samt att den delen av truppen som är kvar från förra året har mognat och tagit många steg i sitt spel. Vi har en ung trupp vilket gör att många av spelarna utvecklas väldigt mycket bara över en säsong.

För grannarna på Harlyckan har det varit en svängig säsong, efter den snöpliga degraderingen från division 1 i höstas målades laget upp som en storfavorit i tvåan inför säsongen men floppade rejält i början av segern och inledde seriespelet med tre raka förluster. Sen kom vändningen och den med besked och nu är alltså Eskilsminne på delad andraplats. Vi tog ett snack med Eskilskapten Mattias Unkuri för att få förklarat för oss vad som varit den stora nyckeln till vändningen.

– Målvaktsbytet där Pontus (Löfvenmark) kom in och dominerade, det gav oss den tryggheten som vi då behövde som mest och när vi var längst ner på botten! Sen också det faktum att vi alla spelare började inse att vi måste jobba hårdare än lagen vi möter för att skapa oss goda förutsättningar att vinna fotbollsmatcher, man får inget gratis bara för man kommer från div 1 vilket vi kanske trodde i början. Sen ska man inte underskatta Pringles erfarenhet och rutin som varit stor del i detta, hans lugn, kunskaper och tro på oss i gruppen har varit väldigt bra för oss.

Högaborg fick en fin start på hösten när man besegrade Laholm i omstarten med 2-1 efter att ha avslutat våren med två raka förluster. Man missade en straff i slutet av första halvlek och direkt där på så tog Laholm snöpligt ledningen. Men stark moral i andra halvlek och via mål av Passi Prudence och segerskytten blev Jonas Mahmoud. Emil Nilsson summerade den matchen så här.

Vi har ett stort spelövertag första 40 minuterna, där det enda som egentligen hindrar oss från att göra mål är vi själva. Vi får en straff, missar och två minuter senare gör de 1-0. Andra halvlek fortsätter vårt stora spelövertag där vi också får in två mål. Helt rättvis seger, men det blev onödigt spännande.

Mathias Unkuri EskilsFör Eskilsminnes del så inleddes hösten med ett toppmöte direkt borta mot hemmastarka Lindome. Matchen slutade 1-1 efter att Eskils notoriske målskytt Emil Åberg gett de gulrandiga ledningen innan Lindome kvitterade i andra halvlek. Så här säger kapten Unkuri om den matchen-

– 30 grader varmt och konstgräs är ingen rolig kombo, det riktigt brann under fötterna. Var en ganska så tempofattig semestermatch där vi får ledningen och skapar chanser för att vinna matchen, men ett drömmål på volley långt utifrån ger Lindome kvitteringen. Men trots allt är 1 poäng borta i ett toppmöte helt ok.

 När det kommer till hur det här getingboet kommer att se ut senare i höst när toppstriden ska summeras så är de båda lagkaptenerna relativt överens om vilka lag som till sist kommer göra upp om seriesegern.

– Vinberg kommer helt säkert vara med hela vägen, de har redan ett litet försprång och har en väldigt bra trupp. Sen så tror jag att både vi i Högaborg, Eskils och Lindome har möjlighet att hänga på, men de är upp till var och en av oss att se till att prestera så att vi tar de poäng som vi behöver, menar Emil Nilsson lagkapten för Högaborg.

­– Det är en riktigt svår fråga, det känns som det kan gå hur som helst och många lag har chansen. Men som tabellen ser ut idag så tror jag att de tre lagen som ligger överst gör upp om det – det vill säga Vinberg, Lindome och Eskilsminne, summerar Unkuri Eskilsminnes lagkapten och tonar därmed ner Högaborgs möjligheter något.

Vad som dock är tydligt är att målsättningen hos båda lagen är att kriga hela vägen in i kaklet om seriesegern – även om man framhäver på lite olika vis och är lite mer korrekta och försiktiga.

– Vår första målsättning är på väg att uppfyllas och efter det har vi snackat om att ha ett nytt möte för att diskutera vidare. Känns som om hela laget är inne på samma spår och jag tror att vi får en väldigt intressant höst, säger Emil om Högaborgs målsättningen under hösten.

– Vi vill vinna fotbollsmatcher helt enkelt, det är vår målsättning. Tar match för match och sen ser vi hur långt det räcker efter säsongen, summerar Unkuri om Eskilsminnes målsättning i höst.

*****

eldin besicI Eskilsminne har man under sommaren förstärkt truppen med Eldin Besic som kommer ifrån Landskrona BoIS på lån dit han anslöt tidigare i vintras. Ifjol var Eldin skyttekung i Tågarp med sina 23 mål och en starkt bidragande orsak till att laget avancerade upp i fyran, men han har haft det svårt att ta plats i BoIS under våren och med noll spelminuter och dessutom med värvningen av Rade Prica så valde alltså Besic att kika efter mer speltid. Det ska bli spännande att följa Eldin i Eskils-tröjan, det är en spännande spelare. Eldin kommer i Eskils också att ersätta Fabrizio Cardaccio som mest troligt har gjort sitt på Harlyckan med enbart ett mål under våren. Det är även väldigt osäkert om vi kommer få se målvakten Johan Brattberg som Eskils lånade in under våren något mer på Harlyckan. Brattberg som petats av Pontus Löfvenmark har efter sommaren enbart tränat med Falkenbergs FF. Eskilsminne har även sedan tidigare målvakten Marcus Werner i truppen.

I Högaborg har det inte varit några större rockader under sommaren utan kör på med samma trupp under hösten. Man kommer dock att tvingas undvara målvakten Jakob Tånnander och mittfältstalangen Benjamin Tannus under början av augusti. Båda två är uttagna till P00-landslaget som mellan den 2-10 augusti spelar fyrnationsturnering. Förbundskapten där är ju för övrigt Roland Nilsson. Ett annat intressant faktum är det som tidningen Scoop tog upp i sitt senaste nummer där man granskat varifrån svenska landslagsspelare i fotboll kommer från. Skåne var klart bäst och 28 procent av landslagsspelare mellan 1970-2015 var från moderklubbar i Skåne. De tre klubbarna med flest landskamper var kanske föga överraskande MFF, Östers IF och HIF men väl på fjärdeplats fanns lilla Högaborg alltså – imponerande minst sagt! 182 landskamper för högaborgare och hela sju A-landslagsspelare är fostrade inom Högaborgs BK. Förutom ovan nämnde Tannus och Tånnander så kan också tilläggas att Passi Prudence är uttagen till P15-landslagets första läger på Bosön senare iår. Man fortsätter med andra ord att producera landslagsspelare i Högaborgs BK.

*****

Här närmast väntar Assyriska BK hemma på Harlyckan för Högaborg på lördag med avspark kl 14.00 och samma dag åker Eskils upp till Göteborg för att ta sig an Sävedalen. HIF Akademi inleder sin höstsäsong med bortamatch mot Tenhult medans Höganäs BK inte spelar förrän helgen efter den 6/8 – då väntar match på Örjans Vall mot Halmia IS.

niklas_hermansson

 

 

Tagged with →  
Share →

One Response to Hermansson: En närmare titt på Högaborg och Eskilsminne

  1. […] är semestertider men Alltid Fullsatt levererar ändå. I dag har Niklas Hermansson levererat finfin läsning om Eskilsminne och Högaborg och dessutom en nyhetstext om förre eskilsspelaren Robin […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *