Då vi förstått att ljudet var lite sådär på våran live-sändning igår kommer här svepet med en sammanfattning av våra serier under 2016.

Div 7

Mahmoud Abu Hawash kanske läge att lägga namnet på minnet han stod nämligen för 27 baljor (på 16 seriematcher) den gångna säsongen och var starkt bidragande orsak till att Bergandy lämnar sjuan och misären längst ner i seriepyramiden bakom sig efter en imponerande säsong där man vann serien trots att man torskade mot jumbon Mörarp, för övrigt Mörarps blott enda seger under året – kämpa Mörarp! Kanske är det läge för demontränare Queckfeldt tillsammans med Mörarps store son Filip Egger att få Mörarp att resa sig likt fågeln Fenix.

I den norra sjuan avancerade Torekov upp till sexan och kanske är det en ny framgångsrik resa genom seriesystemet som man inlett ute vid stekarställenas stekarställe ute på Bjäre.

*****

Div 6

Jörgen Pettersson som lämnade Högaborg under hösten innan det stora raset för de blåsvarta eleganterna inleddes, kommer in och tar över ett Teckomatorp som i mångt och mycket krossade det mesta av motståndet i sexan ifjol och hade till sist Eriksgata fram till seriesegern.

Ett annat lag som hade ett väldigt framgångsrikt år är ju Fredrik ”Mini” Svanbäcks Croatia. Vi blev vana vid att varje helg få ta del av nya segervideos från omklädningsrummet på sociala medier och visst vann laget sin sexa i majestätisk stil. 12 insläppta mål på 20 omgångar bevisar att Svanbäck är väl förtrogen med att starka försvar vinner serier.

Hasslarp stretade länge och väl emot Croatia och gav laget en skön fajt i kampen om seriesegern, därför hade det väl inte alls varit oförtjänt att även Hasslarp nästa säsong spelat i div 5, men man darrade när det gällde som mest i returmötet och får köra vidare i div 6 även 2017.
För Viken är utveckling den motsatta, efter en nedåtgående trend några år så blir man 2016 även dyngsist i sexan med hör och häpna blott en enda seger under säsongen. Nu blir det återstart i sjuan 2017 på Vikvalla för föreningen.

Skyttekung i den här serien var ingen mindre än monstret Christoffer Bruce. Denna Bruce som vi förresten nästa säsong ser i Tågarps gulsvarta dress.

I en annan del av division 6 så gratulerar vi Ljungbyhed till avancemang till femman efter en helt osannolik kvaldramatik där man hämtade upp 0-2 underläge från hemmamötet, efter att ha avgjort matchen på övertid i returen mot Landora. I denna serie vann den gamle BOIS och Ramlösa Södra anfallaren Andreas Sördin förövrigt skytteligan med sina 30 baljor som spelande tränare för Tyringe!

*****

Div 5

Ramlösa Södra gjorde det som få kanske trodde inför säsongen, nämligen gå och vinna femman. Efter säsongen kom dock de flesta rubrikerna att handla om den turbulens som tränarbytet innebar och styrelsen fick klä skott från flera håll. När man lite senare presenterade att Rade Prica ingår i organisationen (men ej som huvudtränare) inför 2017 så återfick förhoppningsvis många hoppet och förtreondet inför 2017. Värt att nämna är också att fjolårets Ramlösatränarens son – nämligen Timmie Eskilsson –  vann skytteligan med sina 25 baljor men inte lär spela kvar i Ramlösa nästa säsong

fortunaffPoplaget Fortuna FF gjorde som brukligt de senaste åren en sådär lagom bra eller dålig säsong och hamnade på kval där man återigen fick lämna med besk bitter eftersmak och utan avancemang till fyran. Inför 2017 har man dock inte sparat på krutet i sin sportsliga satsning men mer om detta i slutet av texten.

I SUPERFEMMAN var det Billesholm i stort från start till mål i förarsätet. En imponerande säsong med enbart en enda förlust gör att laget spelar i fyran nästa år. Återigen befäst också hypotesen om att laget som släpper in färst mål vinner serien.

Kullavägen och Åstorp hamnade på kval och extrakval som blev extrakval. För laget från Norrvalla blev det nesligt nederlag och fortsatt div 5 spel nästa år medans Åstorp kämpade sig genom smått osannolika tre kval och till sist fick inkassera en biljett tillbaka till finrummet i fyran inför 2017, där man redan gått ut och är en stark kandidat till årets Silly-Season vinnare – men som sagt mer om 2017 inom kort.

*****

Div 4

I en historiskt sett väldigt svag division 4 serie så fick Sveriges tråkigaste stad Eslöv lite anledning att få lite guld i tillvaron när man till sist korades seriesegrare. Att serien 2016 var svag är det faktum att Glumslövs når en kvalplats mot trean att ganska så tydligt bevis på. En serie där i stort sett alla lag kunde slå alla – med undantaget stackars Förslöv som efter att ha kryssat i premiären sedan följde upp med 21 raka torsk. Peabs flaggskepp ute på Bjäre får nu slicka såren och börja om i femman. Det på förhand så upphaussade Real Tågarp då? Nja efter en bra försäsong, usel vårsäsong, stark offensiv och med ett försvarsspel anammade Ulf Lundells gamla slagdänga ”Öppna landskap” alltför ofta så slutade det ändå med en helt ok säsong i slutändan för föreningen som aldrig tidigare spelat på denna nivån.

Mattias Lindströms Ödåkra var något av höstens lag och surfade fram på något slags #DiegoEffekt efter sommaren och hade sånär snott åt sig en kvalplats uppåt.

Kort summerat inget lag är nog i efterhand direkt nöjd med sin säsong och inget kommer direkt att finnas kvar på näthinnan när vi gör bokslut för 2016 ifrån årets beiga division 4-säsong.

*****

Div 3

Äntligen så levde RealHittarp upp till sin potential och det täcke av förväntningar som tidigare legat som en våt filt över hela jävla Laröd. Mölders mannar säkrade bakåt och hade samtidigt många vassa kort framåt i form av matchvinnare. Ett oslagbart recept för att vinna en serie och Hittarp är väldigt förtjänta av att göra Eskilsminne, Höganäs och HIF Akademin sällskap i div 2 nästa säsong.

För nykomlingen Klippan som kämpat på 13 år för att ta sig upp från fyran blev dessvärre sejouren uppe i trean ettårig. Efter en bra vår föll man som en sten under hösten och fick aldrig riktigt ordning på varken defensiven eller målskyttet framåt där skyttekung Filipovic lämnade ett stort tomrum inför säsongen.

Foto: Vejby IF

Foto: Vejby IF

Vejby bytte tränare både inför och under 2016, men inget utav detta kunde rädda laget som degraderas till fyran efter ett svagt år. Nystart ute på Pär Hansson Arena 2017 med Magnus Arvidsson som sheriff.

Johan Isgren fullbordade sin sejour i Kågeröd med att göra laget till en stabil division 3 förening. Laget slutar ganska så exakt mitt i tabellen som nykomling vilket är väldigt bra betyg för laget som Isgren tagit från femman till trean. Skyttekungen Nielsen gjorde ingen besviken med sina 28 baljor. Nästa säsong får Kåge klara sig utan såväl Isgren som Nielsen dock.

*****

Div 2

I tvåan fick vi se ett på pappret mycket starkt Högaborg inleda säsongen strålande och kriga på i toppen av tabellen. Samtidigt inledde Eskilsminne som degraderas från ettan ifjol på sämsta tänkbara sätt med tre raka torsk. Få trodde väl då att i slutomgången så skulle ena laget slåss om en kvalplats till Ettan och det andra laget slåss för sin överlevnad. Dock gemensamt för de båda Harlyckan lagen att inget utav lagen lyckades nå sitt mål i slutomgången, vilket sensationellt nog innebar att Högaborg ramlar ur tvåan efter att ha förlorat med 5-0 i ödesmatchen mot Ullared och Eskilsminne slutar trea i serien en poäng ifrån kval.

För HIF Akadami och Höganäs var säsongen varken någon topp eller flopp, Akademi-laget låg länge prekärt till men till skillnand från Högaborg så tog HIF sig samman när det gällde. Höganäs har etablerat sig på allvar som ett stabilt div 2-lag och får nu tillbaka nygamle tränaren Burim Nikqi som tar över efter Jakob Augustsson.

Måltjuven Emil Åberg gjorde ingen besviken i årets div 2 utan följde upp en fin säsong i div 1 ifjol med att vinna skytteligan i tvåan med sina 24 baljor.

*****

Div 1

Landskrona BOIS fick rejäl upprättelse under nya tränaren Agim Sopi och var länge med i toppracet med Norrby och Öster om en plats i S1. Till sist blev ojämnheten BoIS fall och man fick se Norrby via kval och Öster via serieseger ta klivet upp i finrummet. BoIS kanske bästa insats för året och det som etsat sig fast lite extra är såklart 3-0 segern hemma mot Svenska Mästarna MFF i Svenska Cupen där Jonathan Levi och Erik Pärsson blev stora BoIS-hjältar.

*****

Superettan

Året i Superettan har varit mesta dels stormigt och kaos omkring ÄFF. Det började med tvingande lönesänkningar redan under försäsongen, där en del spelare då vägrade detta av förståeliga skäl, så skapades en klyfta redan där och då mellan spelartrupp och tränarstaben på ena sidan och ledningen med Sten-Inge Fredin på andra sidan. Spelare och tränare fick under aldrig riktigt en ärlig chans att kunna fokusera fullt ut på det sportsliga och spela det lag men ville då vissa spelare hamnade i något slags karantän, det gick även utöver det sportsliga och att ÄFF åkte ur Superettan till sist var nog en av årets minst oväntade händelser i fotbollssverige. Då hann jag ändå inte avverka det faktum att ÄFF under några timmar var i konkurs och de brassar som Fredin värvade in under sommaren. Vart raset för Ängelholms FF nu stannar eller vad som händer 2017 ens är oerhört svårt att sia om, men det känns som en era kom till vägs ände för ÄFF och nu väntar ny vardag och lång väg att vandra för att komma på rätt köl igen.

*****

Damserierna

Foto: Peter Werner

Foto: Peter Werner

I Damettan hade Hittarp ett väldigt kämpigt år och lyckades aldrig riktigt resa sig från bottenträsket utan får börja om i div 2 nästa säsong. För Eskilsminne och Stattena i samma serie var det långa stunder under året en resa i mittens rike där man aldrig riktigt på allvar var indragen i varken topp eller bottenstrid. Stattena slutar 4 och därmed bäst i stan och Eskilsminne på en sjunde plats.

I tvåan försökte Kullabygden länge utmana suveränen IFÖ Bromölla i toppen, men fick till sist ge sig och det med hela 13 poängs marginal upp till seriesegraren. För Billesholm var det en kamp i andra ände av tabellen men där man till sist hamnade på rätt sida strecket när vi summerade serien i oktober.

I trean tog Eskilsminnes U-lag en stabil serieseger med enbart två plumpar i protokollet under hela året (1 kryss 1 förlust) och 2017 har alltså Eskilsminne damlag i såväl div 1 som i div 2. Imponerande bara det och visar på bredden inom damsidan, blir 2017 även året då man springer som Stattena och blir bästa lag? Ja det återstår att se. Fortunas damer hade inte Fru Fortuna alls med sig under 2016, laget skrapade ihop blott en enda poäng och ramlar solklart ner i div 4.

I fyran var det ett tvåkejsarslag om seriesegern mellan de två fiskenästena Råå och Skälderviken. I nästsista omgången vann Råå seriefinalen mot Skäldervilken och säkrade då även seriesegern.

*****

Silly Season-svepet

Det är framförallt två föreningar som i mina ögon stuckit ut lite extra under Silly Season-lingon så här långt. Åstorps FF har spännt musklerna och visat att man inte kommer vara en ”vanlig” nykomling i fyran nästa säsong utan satsar högre. Man har landat in 8 nyförvärv i december varav flera spelare kommer uppifrån och man har på pappret ett mycket starkt lag, vilket också gör att man kommer få leva med att gå in som favoriter i division 4 2017

Nere i Rydebäck har sportchef Ted Olsson inte tagit semester under vintern, han landade först in tränare Johan Isgren vilken kändes som en klockren rekrytering och där Isgren säkerligen kan upprepa resan han gjorde med Kågeröd (från div 5 till div 3) med Fortunas muskler och förutsättningar. Ovanpå detta har man fått in Johan Stolt och Dan Cayford bland andra som kommer att stärka upp defensiven rejält med sin rutin och sina egenskaper.

nicklas-nielsen-2-hittarpSilly Season stora snackisen har annars varit målsprutan Nicklas Nielsen som först verkade vara på vift bort från Kågeröd för en nysatsning mot elitfotbollen, sen kom beskedet att han stannar i Kågeröd för att bli tränare tillsammans med Andreas Dahl. Men ett besked från försäkringsbolaget vände på steken ytterligare en gång och Hittarp kunde landa in höstens hetaste spelare och en garanti för mål inför 2017. Dessutom en rejäl prestigeseger för Hittarp som fick Nielsen, då säkerligen samtliga division 2-lag i regionen var intresserade.

I femman ser det ut som Perstorp står inför en nysatsning och för en resa uppåt i seriesystemet igen efter några tunga år. Man har fått in hemvändarna Philip Alm och Johan Hansson bland annat, som kommer in med rutin och erfarenhet från spel på betydligt högre nivå och kommer säkerligen göra Perstorp till ett topplag i femman 2017.

 *****

Snabbt svep omkring de hetaste övergångarna så här långt:

Ödåkra

Jakob Augustsson

Åstorp

Jason Johnsson

Tarik Barny / Simon Fransson / Victor Da Silva (Östra)

Kalle Neale (Råå)

Mackan Karlsson

Hittarp

Nicklas Nielsen

Daniel Björnberg

Fortuna

Johan Stolt

Dan Cayford

Kim Tullberg (Lödde)

Perstorp

Philip Alm (Råå)

Johan Hansson (Hässleholms IF)

Tågarp

Eldin Besic (Bois / Eskils)

Robin Jönsson (Wormo)

Linus Olsson (Wormo)

Mathias Nielsen

niklas_hermansson

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *