Den värsta baksmälla har så smått börjat släppa för de flesta HIF:are. Även om det säkert för många säkerligen fortfarande känns ofattbart och svårt att ta in. Våren 2017 kommer HIF premiärspela i Superettan och inte i Allsvenkan. Men för ledningen i HIF gäller det att snabbt bryta ihop och anpassa sig efter denna nya verklighet. Det är dags att gå från fina ord och mantran till verklig handling. Man ser säkerligen idag över hela sin organisation uppifrån och ned hela vägen, det kommer krävas nedskärningar och effektiviseringar för att få ihop en hållbar modell 2017 där minskade ekonomiska resurser är den krassa verkligheten för en förening som redan innan detta slogs med knappa medel.

Det må vara som att svära i kyrkan men jag ställer mig ändå frågan – är HIF helt prestigelösa i detta arbete? Inser man sin nya plats i näringskedjan och den krassa verklighet som nu framöver gäller? Jag hoppas det. Och jag hoppas också att man försöker, i den mån det går åtminstone, att ta hjälp av och lära sig av föreningar som hamnat i samma nedåtgående trend men kommit ur på andra sidan starkare än tidigare. Jag tänker främst på värsta konkurrenten 7,5 mil söder om Helsingborg. Situationen MFF befann sig i 1999 var inte helt olik den som HIF befinner sig i idag. Malmö FF gick på bara några år från att vara en självklar guldkandidat (i slutet av 80-talet vann man 5 raka SM-guld) och jätte inom svensk fotboll till degradering och omstart i Superettan. Det var något som var helt otänkbart åren innan 1999 men ändock blev verklighet.

Ungefär på samma sätt som ingen varken inom HIF eller i fotbolls-Sverige i övrigt för 4-5 år sedan kunde tro ens i sin vildaste fantasi att HIF 2017 skulle vara ett Superettan-lag. Vart MFF tagit sig sedan sin Golgata-vandring i Superettan vet vi alla idag. Man har sedan återkomsten 2001 tagit fem SM-guld och kvalificerat sig för Champions League två gånger. Man är idag utan tvekan Sveriges rikaste fotbollsförening, såväl ekonomiskt som framgångsmässigt de senaste åren. Jag hoppas att man inom HIF sväljer litegrann av sin stolthet och försöker se på vad MFF gjorde då under början av 2000-talet när man tog ett omtag och byggde om och försöker ta lärdom av deras erfarenheter. Jag säger inte att man ska kopiera något koncept rakt av eller att det finns ett enkelt recept för framgång. Jag säger bara att man är nog ganska så dum om man inte försöker lära av historien och tar nytta av de erfarenheter som klubbar  som hamnat i liknande sits tidigare har. Jag förstår att det förmodligen sticker i ögonen och ger kväljningar i halsen att behöva ha något slags samarbete med MFF – men i detta läge gäller det bara att se föreningens bästa och framtidens HIF och för stunden förbise stolthet och prestige.

Det handlar både om att bygga upp en trovärdig organisation och vision inom HIF som förening, men lika mycket om att återuppbygga förtroendet och relationen med sina supportrar. Gapet och klyftan som eskalerade under premiären 2014 mot Djurgården har växt sig ännu större under den här säsongen där scenerna efter slutsignalen mot Halmstad i söndags blev crescendot. Detta är inte vad HIF behöver nu – en splittrad supporterskara som får ännu en anledning att inte följa laget 2017. Tvärtom behöver man nu stödet utifrån mer än någonsin, såväl ekonomiskt för att dämpa smällen med spel i Superettan som rent moraliskt att känna folkets stöd i något slags Fågel Fenix-upprättelse. Detta gäller såväl med den stora massan av HIF-supportrar som tvekar kanske om sin egna och de sinas säkerhet omkring Olympia, men även i supporterleden där man inte helt självklart överallt har fördömt de fega påhopp av maskerade män i söndags. Om man inte inom sina egna led börjar tydliggöra vad som är ok och inte ok så kommer man aldrig komma till bukt med detta. Man måste inifrån skapa en kultur som tydligt och högt fördömer denna slags övertramp och inte hela tiden försöker hitta ursäkter och lägger fokus på fel saker i problemet. Borde Henrik Larsson och Jordan Larsson kanske inte varit i den delen av planen efter matchen? Nej så kanske det är, vilket också Henke var den första att erkänna efteråt. Var det överilat att Henke ställer sig i försvarsställningen när han ser ett tjugotal personer med masker är på väg mot honom? Överilat ja kanske det, men samtidigt en naturlig försvarsmekanism tror jag och  han backande tydligt bort från situationen. Att lägga över detta på någon annan än de idioter som beträdde planen är i mina ögon helt bisarrt. Finns absolut förståelse för besvikelse just där och då men det kan aldrig berättiga den här typen av övertramp. Aldrig någonsin i min värld. Så att då dessutom det funderas över en anmälan mot Henrik Larsson i detta fall spär bara på hela bilden om att vi alltmer tillåter de mörka krafterna att diktera villkoren inom vår älskade fotboll.

I denna diskussion ska det även berömmas att supportergruppen Kärnan väldigt tydligt och helt öppet fördömer allting som hände efter slutsignalen och sluter upp bakom Jordan i detta. Det är viktigt att inte bara fokusera på den lilla klick som försöker svärta ner och som gärna får störst utrymme, utan även lyfta fram de ljusglimtar som faktiskt finns och den stora massan som fördömer detta och aldrig tillåter att dessa mörker krafter får sätta agendan.

niklas_hermansson

Share →

2 Responses to Hermansson: Kan HIF släppa prestigen?

  1. HIF:are sen barnsben skriver:

    Hej Niklas !
    Bra skrivet o hoppas verkligen HIF kommer tillbaka i allsvenska inom kort o att det inte dröjer 24 år igen. Jag tycker inte Jordan borde vara där han var efter matchen men man glömmer att han bara i 19 år o oerfaren. Jag tycker han är duktig o han har verkligen brunnit för HIF i år förutom den svackan han fick efter att ha nekats sin Rioresa.
    Jag hoppas Jordan är kvar i HIF ett tag till men att man byter tränare o gör en omstart på det sportsliga planet

  2. Olle skriver:

    Håller med dig på det mesta men är inte säker på att man ska kopiera MFF. Vi får inte glömma att MFF var i en fruktansvärd ekonomisk kris innan dom gick till Champions League första gången. Kan ha fel men tror det var uppemot 40 miljoner minus året innan Champions League, så kopiera MFF är kanske inte det bästa alternativet. Varför inte kopiera Halmstad. Tog ju bara ett år innan dom var tillbaks i allsvenskan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *