Det börjar dra ihop sig i de flesta serierna och så här års är det många sexpoängsmatcher och ångestfotboll. Oavsett om det handlar om fortsatt allsvensk existens eller en kvalplats till division 5 så framkallar fotbollen känslor – därför är detta här och nu nästan min favorittid på fotbollsåret. Varje match är viktig, varje poäng är värd sin vikt i guld – det gör att varje moment ute på planen kan bli helt avgörande. En feltajmad glidtackling eller ett missat friläge kan vara skillnaden mellan succé och becksvart mörker.

*****

Om vi ska börja nerifrån och arbeta oss upp genom seriesystemet så vill jag ta utgångspunkt i min favoritserie – division 6 Norra. Efter ett väldigt tajt race under hela våren så har framförallt Vankiva och Rössjöholm här sprungit ifrån övriga toppkollegor och visat sig vara bäst när det gällt som mest under hösten. Men två omgångar kvar toppar göingarna serien med 48 poäng och kan säkra seriesegern uppe på Vedby IP nästa lördag vid seger. Enda laget som kan utmana är Rössjöholm på 44 poäng som har en kvalplats säkrad men säkerligen vill köra hela vägen in i kaklet om direktuppflyttning och serieseger. Nämnas bör också att Vedby/Rönne som kan hjälpa Rössjöholm på lördag – själva har en kvalplats i sikte men lär behöva ta full pott för att ha en rimlig möjlighet att nå kvalplatsen som idag Ljungbyhed har lagt besittning på. Och som sagt i helgen möts just alla dessa fyra lagen, Vedby/Rönne-Vankiva och Rössjöholm-Ljungbyhed är två matcher som kan spetsa till det rejält och skapa en magisk sista omgång, eller så kan det avgöra serien helt och hållet redan på lördag. Upplagt för drama!

*****

Ett snäpp upp är det fortsatt Billesholms GIF som har pole position i praktiken redan säkrat seriesegern med 6 poängs försprång och 12 plusmål mot Kullavägen på andraplats. Räkna med guldhattar och segerciggarer i Billesholm på söndag när man tar emot Grevie och säkrar även i teorin seriesegern. Kvalplatserna är i dagsläget vikta åt Kullavägen (vars plats är säker) och Åstorp som närmast utmanas av HAIS men där helsingborgs atleterna behöver hämta in fem poäng under de två sista omgångarna. I botten blir det framförallt intressant att se om Perstorp/Bälinge kan reda upp situationen och stoppa hissen –  med två omgångar kvar ligger man på kvalplats men med endast en poängs marginal ner till Båstad under strecket.

I den västra femman så har Ramlösa fortsatt att imponera även under hösten – 69 mål på 20 omgångar säger en del om deras vassa offensiv. Jämför med Billesholm som leder den andra division 5 serien med sina 45 mål så får man Ramlösas anfallsspel i perspektiv. Inför de avslutande två omgångarna så leder man serien med 4 poängs marginal och kan alltså vid seger borta mot Besa på söndag säkra seriesegern, alternativt bli seriesegrare i kavaj redan på fredagkväll om Teknologkåren inte vinner mot Linero. Kampen om tredjeplatsen och kvalspel till fyran står mellan Fortuna på 34 poäng och Besa på 33 poäng. Båda lagen har jumbon Bosna kvar att möta så det känns helt öppet vilket lag som har nerverna bäst i styr och tar sex poäng i de avslutande omgångarna.

*****

I fyran ställdes vi i RealTågarp i helgen mot IFK Osby och förlorade den sexpoängsmatchen med 2-0 efter en chansmässigt jämn tillställning men där Osby var klart bäst i spelet och vinner rättvist. Osby jag anser vara det bästa laget i den här serien, man har en tydlig spelidé som man är väldigt lojal mot och man spelar en fartfylld, modern fotboll med mycket rörelse och många spelare som fyller på framåt i anfallen. Lägg till att man har ett väldigt ungt och utvecklingsbart lag med framtiden för sig. Man har gjort 52 mål på 20 omgångar vilket såklart då vittnar om deras frejdiga offensiv, vilket är nästbäst i serien (bara Tågarp har gjort fler) att man då fortsatt befinner sig på undre halvan hänger såklart ihop med att defensiven inte varit lika bra eller prioriterad, utan den sista tredjedelen har man varit lite naivt och stundtals ”junioraktigt”, inte alls konstigt med ett ungt lag där man lagt fokus på andra delar i spelet först. Det är ju Jonas Therns fotbollsskola som säkerligen ligger bakom en stor del av de största talangerna i detta lag och det märks tydligt att man är välskolade. Får man behålla det lag och kan fortsätta vässa på detaljer, samtidigt som killarna fått ett nyttigt läroår på seniornivå så tror jag att man vinner serien nästa säsong. Men nog om detta. I botten är det fortsatt öppet vilket lag som undviker kval där Tågarp, Bjuvstorp och Vinslöv är indragna med fördel och tre poängs marginal till strecket för Tågarp. I toppen gör Harrie och Eslöv upp om seriesegern och Glumslöv och Ödåkra kampas om sista kvalplatsen. Otroligt imponerad av Ödåkra som gjort en väldigt stark höst och dansat sig upp genom tabellen. #DiegoEffekten har varit höstens hashtag ute på Toftavallen.

*****

Hittarp Stafsinge april 2016 2I trean så kan Hittarps IK (äntligen) säkra seriesegern hemma i Laröd på lördag eftermiddag när man tar emot jumbon Fjärås. Efter flera säsonger som storfavoriter i trean men där man fram tills iår inte hållt hela vägen – så ser man nu alltså ut att ta steget upp i tvåan. Väldigt välförtjänt och fullt rättvist. Kan bli en oerhört intressant division 2 nästa säsong med Eskils, Högaborg, HIF Akademi, Höganäs, Hittarp och Wormo kanske som senare i höst kvalar sig mot tvåan. För övriga NV-skånska lag i serien är det kamp om överlevnad som gäller – för Vejbys del är det dessvärre redan klart att laget får börja om i division 4 nästa säsong efter en tung säsong. För Klippan lever hoppet med två omgångar kvar, lite extra nu efter skrällsegern mot topplaget Västra Frölunda förra helgen. Man har två poäng upp till kvalplats inför de avslutande två matcherna och närmast väntar Lerkil på bortaplan, kanske kan man hoppas på lite hjälp från ett bakfullt Hittarp utan något att spela för i sista omgången dessutom? För Kågeröd är läget något bättre och efter poängen mot Stafsinge senast ska det mycket till om man ska ramla ner på kvalplats, men har fyra poäng ner till Kungsbacka och minst två poäng till räcker för att helt säkra platsen. Här är mitt tips att Kågeröd klarar sig kvar helt och Klippan kniper kvalplatsen.

*****

eskilsminne-hif-akademi-9Uppe i tvåan har det varit en minst sagt svängig säsong. Det känns som om alla lag i stort sett varit inblandat i stort sett i såväl toppstriden som bottenstriden och där det på två veckor kan svänga från att slåss om serieseger till att kämpa för sin överlevnad. Ett lag som nu får uppleva det senare är Högaborgs BK, som efter Jörgen Pettersson meddelade sin avgång efter säsongen helt tappade konceptet och istället för att vara en aspirant till såväl serieseger som kvalplats uppåt nu istället får se upp nedåt där Torslanda på kvalplats jagar fyra poäng bakåt och Dalstorp under nedflyttningsstrecket skuggar fem poäng bakom – och här återstår det fyra omgångar. Det känns väldigt onödigt att Högaborg satt sig i denna sitsen, truppen man har ska absolut kunna vara med i andra änden av tabellen framförallt en säsong som denna när tvåan känns något svagare. Inte heller HIF Akademi kan andas ut helt, man står på samma poäng som Högaborg och har alltså att slåss för sin överlevnad i slutet av seriespelet. För Höganäs så är det åtta poäng ner och sex poäng upp, med andra ord är man nog ganska så säkra på att undvika kval eller degradering men får tufft att nå kvalspel uppåt. Handlar om att spela för sin stolthet och avsluta snyggt för att nå en bra placering och ge tränare Jakob Augustsson en fin avskedsspresent. För Eskilsminne IF vet jag inte hur man ska summera säsongen med fyra omgångar kvar. Man inledde katastrofalt rent poängmässigt med tre raka förluster, sen reste man sig och detta med besked. Man var i serieledning och såg ut att kunna återvända till division 1 efter degraderingen ifjol. Men efter förlust mot först Laholm (deras blott andra seger) och nu senast nästjumbon Dalstorp så är seriesegern bortblåst och även kvalplatsen ser ut att ha försvunnit upp i rök. Hade Eskils tagit de sex poängen mot jumbolagen som man borde kunna begära så hade man stått på 40 poäng och absolut varit med i kampen om seriesegern, avslutar man med fyra raka segrar så får man hoppas att alla tre lagen som nu befinner sig mellan Eskilsminne och den där kvalplatsen, avslutar på ett sämre sätt. Det ser ut som om alla de NV-skånska lagen hamnar i ingemansland när serien summeras om fyra veckor. Positivt att ingen ramlar ur, men lite tråkigt att inget av lagen kunde knipa någon av de två översta platserna där det kändes öppet för såväl Högaborg som Eskilsminne flera gånger under säsongen, men där man underpresterat när det gällde.

*****

Levi BoisI division 1 så fick BoIS en liten baksmälla efter cupskrällen mot Malmö FF och tappade därmed viktiga poäng i toppstriden. Östers IF ser ut att ha sprungit iväg något mot serieseger och återtåg till Superettan och där bakom har Norrby seglat ikapp och förbi Landskrona BoIS som i skrivande stund är fem poäng bakom Norrby. Men vi ska komma ihåg här att det återstår faktiskt sju omgångar och därmed 21 poäng kvar att spela om. Samtidigt så har nog de flesta livlinorna för BoIS förverkats och det handlar nog om att göra ”rent bord” i avslutningen för att på allvar kunna knipa kvalplatsen och ge sig själva möjligheten att ta steget upp i finrummet återigen. För ”Vårens Tränare” Jocke Persson och hans Kristianstad så ser det som väntat ut att bli lite av ett mellanår för att spela in ett ungt och delvis nytt lag, man parkerar stabilt i mitten av tabellen och är för bra för att bli indragna nedåt, men samtidigt så är avståndet uppåt lite för många poäng för att man ska kunna hota där. Det blir dock intressant att se vad Jockes göingepågarna kan ställa till med nästa säsong.

*****

I Superettan har det som alla vet varit hela-havet-stormar i ÄFF denna säsong. Det började med lönesänkningar och avstängda spelare redan i vintras, kulminerad i somras där ÄFF var i konkurs några timmar innan Sten-Inge Fredin aka Messias räddade upp situationen igen, med sina ”egna” metoder och en ny huvudsponsor som varit minst sagt i gråzonen när det gäller arbetsmiljön. På planen är dock känslan att laget samlat ihop sig bra trots allt som hänt och med tanke på all turbulens utanför planen – det ska man ha en stor eloge för! Några kryss här och där och man har fortsatt en god möjlighet att lämna jumboplatserna och nedflyttning och rädda säsongen med kvalspel åtminstone. Det kan ju faktiskt bädda för ett ganska så kittlande kval senare i höst mellan ÄFF och BoIS om de båda lagen spelar ut sina kort rätt fram till dess. Känslan är ju att NV-Skåne behöver ett lag i Superettan (och då syftar jag inte på HIF), så visst vore det spännande med ett kval mellan Landskrona och Ängelholm – vilket ju säkrar en plats åtminstone i Superettan.

*****

Henrik Larsson AIk HIFFramme vid resans slutstation och Allsvenskan. Det har ju skrivits spaltmeter om HIF och den kris som laget befinner sig i just nu. Någonstans läste jag om 14 raka matcher utan seger och 6 raka förluster – det sätter sig såklart på såväl spelare, ledare som supportrars självförtroende och tålamod. Som så ofta när lag som inte är vana vid eller räknat med hamnar i sådana här situationer – tror inte HIF räknat med att ligga på kvalplats nedåt med 8 omgångar kvar – så tror jag att 90% av lösningen sitter mentalt. Det blir som en mental låsning hos spelarna ute på planen, är laget så mycket sämre idag än det som slog såväl MFF som AIK hemma på Olympia i våras? Nej, nej, nej – är mitt enkla svar på den frågan. Det långa svaret är lite mer komplicerat. Man är aldrig bättre än sitt senaste resultat och en formkurva med sex raka matcher uttrycker såklart sitt tydliga språk – laget är inte bättre än så just nu och man kan inte leva på gamla meriter i dagsläget. Men samtidigt så tror jag det handlar om en mix av att arbeta med det mentala och framkalla positiva vibbar och bilder ifrån när samma spelare, samma lag, med samma tränare – gjorde betydligt bättre insatser än vad man gjort sista tiden – men samtidigt handlar det om att inse allvaret i situationen i god tid. Det finns många exemepel på lag som sett sig som ”odödliga” fram till dess att man stått där med en degradering tatuerad i pannan. Se bara på Malmö FF som var nere och vände i Superettan 2000 eller AIK som gjorde samma resa 2005. Ingen trodde det kunde hända, fram till dess att faktumet var bekräftade trodde säkerligen ingen inom klubbarna att det skulle hända. Man var ju MFF/AIK, detta med bottenstrid skulle ordna sig. Jag hoppas inte HIF går i samma fälla, för det behöver inte vara lika lätt som det var för MFF och AIK att ta sig tillbaka, just dessa två är ju de lysande undantagen på att det kan vara ”bra” att börja om i Superettan. För både MFF och AIK innebar resan att man några år senare vann SM-guld i Allsvenskan. Man började om, rensade ut och byggde nytt. Samtidigt finns det fler exempel på klubbar som nog tänkt på samma sätt – att det kan vara bra att börja om och studsa tillbaka i Superettan – men som fortfarande harvar i de lägre divisionerna. Tänker främst på Örgryte, Trelleborgs FF, Öster som allihopa hamnade i division 1 till och med innan en eventuell vändning kunde skådas. Med tanke allt positivt omkring HIF just nu med ny arena så vore det såklart katastrof med Superettan.

Jag hoppas att Henke och tränarstaben inser allvaret och sväljer all eventuell stolthet och prestige med att HIF inte ”borde” vara med i bottenstriden. Man är där man är just nu och det gäller att spela efter sina förutsättningar. Sundsvall, Gefle och Jönköping som är laget runtomkring HIF är nog inte så förvånade över att vara därnere och därmed mer förbereda kanske –  de vet hur man spelar klassisk höstfotboll med lite ångest innanför matchtröjan och att varje poäng, oavsett hur spelet ser ut kan bli helt avgörande i slutändan. Det gäller att HIF också approachar detta nu och släpper alla tankar om något skönspel eller utveckling. Nu handlar det om att ta poäng oavsett hur grisigt det ser ut. Det handlar om överlevnad. Äta eller ätas. Jag är dock positiv i det hela och tror att HIF reder ut detta, får man bara vända sin negativa trend och få en seger tror jag att de mentala effekterna det får med sig gör att laget spelar ihop de poäng som krävs, till minst en kvalplats och där man sen försvarar sin existens i Allsvenskan. Men blir inte förvånad om man till sist även kravlar sig över kvalstrecket faktiskt. Kvaliteten finns där, nu handlar det om att kräma ur den också och försöka få nervknutarna att släppa och dämpa sin ångest. Viljan att vinna måste bli större än rädslan att förlora.

SM-guldet då? Ja det försvarar IFK Norrköping.

niklas_hermansson

Share →

3 Responses to Hermansson: Så HIF fixar allsvensk status 2017 och DiegoEffekten trendar i Ödåkra

  1. Ponne skriver:

    Vi leder bara med en poäng över teknologkåren. Kan alltså bara säkra seriesegern om vi vinner på söndag och teknologkåren förlorar på fredag! / Ramlösa södra

  2. DonPeroni skriver:

    Hermansson briljerar i Sveriges Bästa Fotbollsprogram 25 min i länken: https://www.youtube.com/watch?v=cOb88OOs7nY

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *