Maj-månad är en intensiv månad med mycket matcher i såväl seriespel som DM. Lördag-onsdag-lördag-onsdag-lördag plus två b-lagsmatcher att skrap ihop lag till är den häftiga utmaningen som vi är mitt uppe i nu i Tågarp. För misstolka mig rätt – mycket matcher älskar jag! Det är ju därför man spelar fotboll och samtidigt så är det lite spännande att ha den här typen av ”mästerskapsschema” och se hur olika spelare hanterar sin återhämtning. I lördags vara vi nere i Kävlinge och mötte obesegrade Harrie på deras snabba konstgräsplan, med 3-0 på tavlan efter 20 minuter kunde man ganska så enkelt konstatera att vi inte hanterat återhämtningen från 120 minuters dramat i DM tre dagar tidigare på bästa sätt. Men istället för att lägga oss ner och dö, så bestämmer vi oss för att ge det en chans. Spelmässigt hade första 20 minuterna varit ganska så jämna men där Harrie gjorde mål i varje anfall.

160518 010_500Vi får 3-1 reducering på ett olyckligt självmål och anar plötsligt blodsmak likt en hungrig tigerhaj. När kapten Lindström dunkar upp 3-2 på straff i vänstra krysset så är känslan absolut att vi ska vända detta. När domaren blåser av för 45 minuter kan en svettig publik hämta andan igen efter att ha fått se sex mål och en häftig upphämtning från 3-0 till 3-3 av oss. Andra halvlek fortsätter som den första avslutades med att vi fortsätter att mala på och Harrie är närmast chockade över att ha tappat sin säkra 3-0 ledning. Vi för även 3-4 och har många bud på att stänga butiken med ett 5-3 mål man är lite för målkåta eller okoncentrerade i sista avslutsläge. Så istället så sticker Harrie upp i sin i stort sett enda klara målchans i andra halvlek och gör 4-4 när vi slarvigt tappar markeringen. Lite dubbla känslor efteråt, å ena sidan såklart bra med en poäng när vi hamnar i underläge 0-3, men å andra sidan så ska vi vinna denna match och framförallt om man ser på det vi skapar i andra halvlek. Men det var ett stort fall framåt efter en tung vår där såväl spelet , engagemanget som poängen inte nått upp till våra förväntningar eller krav. Fortsätter vi likt de sista 70 minuterna mot Harrie, så kommer poängen att börja ramla in i mer rask takt här framöver.

Det är mycket en lärovår här nu för Tågarps AIK, majoriteten av truppen har varit med på resan från division 6 för två år sedan och det är stor skillnad nu att det går fortare i fyran, man straffas hårdare och många lag spelar lite mer cynisk/effektiv poängfotboll. Det går inte att slappna av en kvart och släppa in ett par bollar och sen tro man ska kunna göra 3-4 mål bara man lägger i en högre växel. Det funkar kanske i sexan och femman men fyran är lagen för smarta och för bra för detta. Denna lärdom har kostat oss kanske oss kanske orättvist mycket poäng de första sju omgångarna, men samtidigt så har nog känt att inget lag har spelmässigt spelat ut oss. Gäller bara att vi framåt fortsätter att jobba ännu hårdare, vissa ett 110% engagemang varje match och under 90 minuter – samtidigt som vi inte slutar tro på våran spelidé eller tappar modet ute på planen.

Här närmast väntar topplaget Helsingborg Östra hemma i Tågarp redan imorgonkväll. Östras demontränare och bloggarvännen IQ – aka BagdadBob – har inför matchen försökt lägga över favoritskapet på bottenlaget och nykomlingen Tågarp. Är väl ungefär lika trovärdigt som när Nordkoreas PR-avdelning går ut och meddelar hemmanationen att man vunnit ännu ett VM-guld i hockey i söndags.

******

ÄFF Christian Järdler Marcus BergholtzGår såklart inte att missa att krisen i ÄFF ter sig allt djupare för varje dag/vecka/omgång som går. Lider litegrann med Christian Järdler som inte alla fått de förutsättningarna som han kanske trodde när han hoppade på detta uppdrag. Plötsligt så behöver föreningen sänka lönerna i truppen vilket inte bara leder till att tre-fyra spelare blir i stort sett ”indisponibla” utan självfallet i min värld påverkar det också de spelare som gick med på lönesänkning. Har man samma driv och glöd när man tvingats gå ner i lön med 30%? Ställ er frågan själva. Vi ska inte tro att fotbollsproffs ska vara några robotar och ha högre krav på dem än på andra människor, att man påverkas av den typen av turbulens och osäkerhet som råder i ÄFF är bara helt naturligt. När då samtidigt ordföranden svingar hit och dit med snack om att värva in spelare och att de finns bra tränare inom organisationen så tror jag inte det direkt höjer stämningen eller arbetsron inom gruppen. Trist för ÄFF som många år gjort ett imponerande arbete med att ställa ett topplag i Superettan på planen trots svåra omständigheter med väldigt lite stöd från såväl kommunen, företag och publiken i Ängelholm. Jag hoppas verkligen att man kan vända detta och överleva i Superettan, men samtidigt så tror jag att större förändringar krävs om de inte bara ska bli konstgjord andning rent organisatoriskt och ekonomiskt år efter år. Där är kanske Fredin mer rätt man att lotsa ÄFF framåt och hitta nya modeller som funkar bättre än de man använt senaste åren.

*****

HIF åkte på en rejäl mina återigen på Tele2 Arena, denna gång mot Djurgården. Kikar man bara lite snabbt så ser man att HIF har denna säsong åkte på tre ganska så kraftiga förluster där man varit utspelade. Hammarby, Norrköping och Djurgården på bortaplan. Gemensam nämnare? Såklart det omdebatterade konstgräset. Lägg till ett kryss mot nästjumbon Gefle i premiären så ser man att poängutdelning på balkongmatta är betydligt sämre än på gräs.

PageLines- Henke_feature.jpgTror annars det var många HIF:are som drog en lättnads suck när Celtic presenterade att Liverpool-legendaren (obs ironi) Brendan Rogers tar över klubben i sommar. Det har ju annars, som det nog alltid kommer göra när Celtic står tränarlöst, surrats om att Henke Larsson var en het kandidat att återvända hem till Celtic Park. Men den utmaningen får vänta för Henke och HIF får behålla sin gunstling ett tag till i alla fall.

Läste också att Christoffer Andersson senast tangerade Rio-Kalles rekord med antal allsvenska matcher i HIF-tröjan, 349 stycken. En match till betyder alltså att Chrisse står i ensamt majestät med flest allsvenska matcher för Helsingborgs IF. Det trodde nog ingen för ett halvår sedan. Han har dock en bit upp till en annan i HIF-organisationen, nämligen Sven Andersson som har rekord för totala antal matcher i Allsvenskan med sina 431 matcher för ÖIS och HIF.

niklas_hermansson

Share →

3 Responses to Hermansson: Tågarps vår, ÄFF:s kris och HIF på konstgräs

 1. Fredrik Forever Red & Blue skriver:

  Tack för upplysningen om Chrisses kommande jubileum, för även om Landgren gjorde en fin comeback i U21-matchen igår skulle jag tro Chrisse får starta mot Änglarna – eller i alla fall få ett inhopp annars så denne ödmjuke smålänning får den uppmärksamhet han är så väl värd för lång & trogen tjänst hos di röe!

 2. Sven-Åke Tilly skriver:

  Det var väl fler än fyra ÄFF-spelare som vägrade sänkt lön?
  och det var väl 20 % ? (kan ha fel)
  Hoppas att ÄFF kan vända till fler fulltrÄFFar och fullpoängsmatcher
  Det är (inte) gul att vara gul (just nu)

  • Niklas Hermansson skriver:

   Helt rätt där Sven-Åke, det var 6 spelare från början, men fått för mig det handlar om 3-4 spelare i dagsläget som vägrat sänka lönen, Björn försvann ju och mitt minne säger att någon mer till sist accepterade.

   Hoppas på en vändning på fotbollsplanen för ÄFF inom kort! Behöver ha ett Superettanlag i Nv-Skåne, men stora förändringar krävs någon i organisation för en mer hållbar lösning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *