Denna veckas Hissa och Dissa-lista handlar mycket om självförtroende, marginaler och prestationer.

 

Hissa

1.       Prestation vs. Resultat

Efter HIFs match mot Celtic tidigare i veckan så har debatten omkring Prestation vs. Resultat varit ömsom väldigt het i vissa läger. Henrik Rydström i Kalmar FF menar på att som aktiv måste man alltid se till prestationen och få lov att känna stolthet till hur man tar sig an en tuff uppgift, utan att för den saken mena på att en förlust är acceptabelt eller att en aktiv nöjer sig med en förlust. Rydström ger en rejäl känga till många journalister som han menar ser det här alldeles för svart och vitt. På andra sidan i debatten finns exempelvis Canal + experten Jonas Dahlquist som menar att resultatet alltid är det viktigaste i en sport som fotbollen där en bra prestation inte ger några bonuspoäng som i exempelvis bedömningssporter. Forne förbundskaptenen Lars Lagerbäck har ju även han flera gånger varit inne på detta och menat på att insatsen varit bra, men resultatet inte särskilt tillfredsställande och många gånger kritiserats hårt för detta i media.

 

Det är en intressant debatt som man kan hänföra till alla nivåer av fotboll egentligen, i mitt fall till Höganäs BK. Vi har efter att ha varit serieledare över sommaren inlett hösten med tre raka förluster vilket på pappret ser bedrövligt ut. De två första matcherna var också prestationen lika dålig som resultat visar, medans vår senaste uddamålsförlust var en helt annan historia, där jag faktiskt tycker att våran insats var väldigt bra, som vi både ska kännas oss stolta över och ta med oss till kommande matcher framöver.

Det gäller alltså att inte att för enkelt enbart kika på resultatet utan även försöka analysera prestationen bakom slutresultatet.

Fast det är klart å andra sidan så i slutändan är det resultatet som räknas och som ger poäng.

 

2.       Fotbollssagor

I en fotbollsvärld där det är pengarna som styr alltmer är det ibland skönt att se klassiska fotbollsdrömmar bli verklighet. Fabrice Olinga hade inte många hört talas om inför den här hösten, 16-åringen har förvisso räknats som talang nere i Malaga ett bra tag men varken han eller någon annan hade räknat med någon direkt speltid när Oljeshejken pumpade in pengar för att värva in stjärnspelare i Malaga CF. Men så plötsligt tröttnade shejken, pengarna ströps och stjärnorna som tidigare förklarat sin ”kärlek” till klubben försvann snabbare än någon hann säga catching. Då fick kameruanen Olinga sin efterlängtad chans att visa upp sig i Spanien och hans debut gav eko i fotbollsvärlden omgående när han i premiäromgången blev stor hjälte med sitt sena segermål och samtidigt blev La Ligas yngsta målskytt någonsin. Fabrice Olinga – lägg namnet på minnet. Han är Kameruns nye Samuel Eto´o och har faktiskt fått sin fotbollfostran i just Eto´o sponsrade fotbollsakademin nere i Kamerun innan han anlände till Spanien.

 

3.       Brunnby FF

Kullabygdens skönaste lag vann 2010 sexan med ett väldigt ungt och talangfullt lag, kryddat med en del mer rutinerade lirare. Ifjol gjorde man en stark förstasäsong i femman som lovade mer inför framtiden och resultatet av detta har vi fått se redan iår när klubben gör sin bästa säsong någonsin i klubbens historia och är med stormsteg på väg upp mot division 4. Men inledde hösten med att krossa Östra Ljungby med 4-1 och nu senast lyckades man besegra Örkelljunga med 2-1 efter att man enligt egen utsago ”stått upp mot Örkelljungas raggarfotboll”. Vad som är extra imponerande är att man gjort det med en någorlunda lokal satsning av talanger och spelare från Kullabygden som vecka efter vecka ger 110% för klubbmärket på bröstet och varandra. Här har många spelare/klubbar/lag mycket att ta efter. Motiviation slår klass säger det klassiska citatet och jag skulle vilja tillägga att karaktär slår teknik sju dagar i veckan.

 

Dissa

Marginaler

”Bra lag har marginalerna på sin sida.”

”Tur är något man förtjänar.”

En orsak till att fotboll är världens största sport är säkerligen för att den avgörs många gånger av de berömda marginalerna. Ett skott i insidan av stolpen istället för 1 cm mer åt höger kan vara förödande för en klubb och på hög nivå kan dessa centimeter vara värda tiotals miljoner kronor. Om vi återigen går tillbaka till HIF´s match mot Celtic så skapade man utan tvekan tillräckligt med målchanser för att vinna denna matchen, men marginalerna/skärpan i de avgörande lägen var inte på helsingborgarnas sida. Man gjorde en bra prestation men fick ett katastrofalt resultat med sig. Det går givetvis att debattera om att rutin och erfarenhet spelar in en viss roll här också men det faktum att istället för 3-1 i paus för HIF och drömläge för de rödblåa, vilket varken vore helt ologiskt eller orättvist, så hade vi 0-1 och en uppförsbacke brantare och tyngre än Långvinkelsbacken en sen lördagsnatt efter en blöt utekväll.

 

På lokal nivå spelade vi i HBK en seriefinal mot BW90 i lördags. Vi hade ledningen 1-0 och en boll i stolpen till att börja med och ett helt regelrätt mål bortdömt för offside lite senare. Istället för tre poäng för Bollklubben och avstånd på två poäng upp till BW90 överst i tabellen, så svängde matchen och slutade 1-2 – vilket innebär att avståndet istället för två poäng nu är åtta poäng. Marginaler är allt i fotboll och påverkar betydligt mer än vad man tror eller ens tänker på. Har man marginalerna emot sig så blir det jobbigt fysiskt då man själv får slita sig fördärvad för att få minsta lilla med sig, medans motståndarna som är inne i zonen och har marginalerna med sig lyckas göra mål på alla märkliga vis.

 

 

Det enda vi kan göra är att fortsätta jobba stenhårt och tro på oss själva. Då kommer de där marginalerna snart att ge med sig och vända över på våran sida, för det är nämligen så det fungerar likt karma – över en hel säsong så brukar tur och otur jämna ut sig. Texas Johanssons mantra ekar i mitt huvud – KÄMPA!

 

 

Veckans mål

Denna veckas snyggaste mål hämtar vi från CL-kvalet mellan portugisiska Braga och italienska Udinese, en kanon som uppmätte över 120 km/h.

 

http://www.dailymotion.com/video/xszsrk_braga-1-1-udinese_sport?search_algo=2

Tagged with →  
Share →

5 Responses to Hermanssons lista – ”HIF´s prestation var bra men resultatet katastrofalt”

 1. Global Low-down Fro this offshoot

 2. Accustomed Message Fro this by-product

 3. General Information Here this product

 4. Awesome blog! Do you have any suggestions for aspiring
  writers? I’m planning to start my own site soon but I’m
  a little lost on everything. Would you propose starting with a
  free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any suggestions? Appreciate it!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *