I slutet av förra året blev två HIF-spelare födda 1998 kallade till ett landslagsläger på Bosön. Den ene var målvakten Kalle Joelsson. Den andra var anfallaren Max Svensson. Den senare har vi hört talas om mer och mer den senaste tiden. Det blir så när man får chansen i ett allsvenskt lag.
Alltid Fullsatt har pratat med 17-åringen vars dröm är att slå igenom i HIF.

Säg Teckomatorp och en del kommer nog att tänka på Andreas Jakobsson. Meriterna hos den defensive förre storspelaren räcker och blir över eller vad sägs om SM- och cupguld med HIF och spel i både VM- och EM-slutspel.
Max Svensson har också drömmar om de stora arenorna. Han startade också sin hittills unga karriär i Teckomatorp men tog som åttaåring steget till Häljarp där han blev lagkompis med Charlie Weberg. När de blev stora nog för elvamannafotboll, knappt tolv år gamla, kallade Helsingborgs IF. Idag spelar båda i HIF Akademi där 17-åringarna får värdefull seniortid i division 2-laget.

Den här veckan är Max Svensson sportlovsledig och tillbringar den lediga tiden hemma i Teckomatorp. Han bor kvar där och pendlar till skolan (ekonomiprogrammet på Filbornaskolan) och fotbollsträningarna i Helsingborg.
– Ekonomi passade mig bäst. Jag tänker bara på fotbollen men i en framtid kanske det blir ett jobb där ekonomin kommer in. 
 
Max Svensson i landslagströjan som han gärna drar på sig igen. Nu är det dock fullt fokus på att göra en bra säsong i division 2. Foto: svenskfotboll.se

Max Svensson i landslagströjan som han gärna drar på sig igen. Nu är det dock fullt fokus på att göra en bra säsong i division 2. Foto: svenskfotboll.se

Han kan knappast klaga på försäsongen så här långt. I fjol tillhörde han U17-truppen och när A-laget åkte till Växjö för årets första match i år fick han chansen. I den 62:a minuten ersatte han Jordan Larsson.

– Det är klart att det var lite nervöst, men ”Henke” sa till mig att spela mitt eget spel. Det är också så jag tänkt under de matcher jag fått chansen, att jag ska köra mitt eget och inte ändra min spelstil baka för att jag spelar med A-laget och för att jag möter bättre motstånd, säger han och fortsätter:
– Att spela så högt upp som möjligt är det jag strävar efter och så har det varit enda sedan jag kom till HIF har drömmen varit att få chansen i A-laget. Jag har fått mycket erfarenhet av att spela de två matcherna och få känna på det. Den största skillnaden är tempot, det går mycket snabbare. 
 
Har du fått några tips från Henrik Larsson?
– Ja, han har sagt några saker som man ska tänka på. Det har varit någon situation här och där som han gått in och tipsat om saker. Det är en fördel att han spelat på en så hög nivå. 
 
Förutom matchen mot Öster fick han också chansen redan i matchen efter, hemma mot Halmstad. Han kom in i den 81:e minuten då han avlöste Lalawélé Atakora. 
Dessutom spelade han hela U21-matchen mot Jönköpings Södra – och gjorde ett mål.
 
I fjol tillhörde han U17-truppen och som anfallare öste han in närmare 20 mål. Under hösten fick han också chansen i en handfull matcher i HIF Akademi och när han nu flyttats upp permanent i division 2-truppen blev steget inte jättestort. 
– Nä, det är inget jättesteg för jag tillhörde dem i slutet. Det gick väldigt bra och jag fick också göra ett eller två mål. Jag känner de flesta och tränaren hade jag i U17. Alexander (Tengryd) är väldigt bra, han är tydlig med struktur och hur han vill ha sitt spel. 
 
HIF Akademi har en stark uppställning i anfallet med Max Svensson, Jesper Lundborg (som också fått chansen i A-laget), Lowe Ohlander och Mouhamed Fahs. Den senare tillhör U17-truppen, men tränar med akademilaget. Dessutom är ju Erik Kronholm tillbaka .
– Han liksom flera av oss får nog räkna med att spela yttermittfältare också i vårt system. 
 
Kvick, teknisk, bollsklicklig och en bra passningsfot. Där har ni Max Svensson som fotbollsspelare. Men var trivs han bäst?
– Vi brukar spela 4-4-2 och då trivs jag bäst att ligga bakom den andra forwarden där jag kan få bollar på fötterna och fördela vidare. 
 
Vad är bäst – slå en perfekt assist eller göra mål?
– Det är lika skönt!
 
Nu ljuger du…
– Ha ha.
 
I första träningsmatchen för säsongen spelade HIF Akademi 1-1 mot Eskilsminne. Målskytt: Max Svensson…
– Det var en inläggsfrispark på offensiv planhalva. Målvakten skulle boxa, men deras back nickade ut den istället. Jag stod vid straffområdeslinjen och kunde nicka över målvakten. Det är inte ofta jag gör mål på nick.
 
Närmast väntar match mot Högaborg på lördag.
– Jag känner till de flesta spelarna och det ska bli roligt när serien drar igång för det blir alltid lite extra prestige med alla derbymatcher. 
 
Hur bra kan ni bli i år?
– Jag tror vi har bra chanser. Vi har väldigt ungt lag men med bra spelare på alla positioner. Målet är att komma på övre halvan.
 
Det personliga målet i år är att få så mycket speltid som möjligt och utvecklas.
– Givetvis också att bidra med poäng som jag gjorde i U17 fjol. 
 
Om du tittar två år framåt – var är du då?
– Förhoppningsvis spelar jag i A-laget för det är mitt mål. Nästa mål är att komma ut i Europa. 
 
Det är inte ovanligt att spelare i Max Svenssons ålder får chansen att komma och träna med någon av Europas storklubbar. Ännu har ingen sådan förfrågan kommit och han är också tveksam till att åka om möjligheten uppstår.
– Det är klart att det är lockande om storklubb är intresserad och om man får provträna. I det läget får man snacka med klubben. Samtidigt vill jag inte bara sticka iväg och träna, då kan jag lika bra stanna hemma och spela, säger han och fortsätter:
– Alla får tro på sitt eget och vad som är bäst väg att gå. Själv föredrar jag att stanna här och utvecklas innan jag är redo. Jag tror att man presterar bäst om man också trivs bra socialt utanför fotbollen. Allt ska fungera runt omkring för att det ska gå bra med fotbollen.
 
Tillbaka till inledningen. I november kallades han till en landslagssamling för första gången. 
– Vi var 64 spelare som var där och det är klart att det är en extra motivation för blir man kallad innebär det att man gjort något bra. Det är bara att hoppas att man blir kallad fler gånger, men just nu är det bara fokus på klubblaget. Presterar jag bra där så kommer också det andra.
 
Till sommaren fyller han körkort. Då kan han ta bilen från Teckomatorp. Nu är han också på god väg att ta körkort i fotboll. Han ska bara ”köra upp” några gånger till i akademin innan det är tänkt att han ska lägga i nästa växel. 
torbjorn_dencker

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *