Det stod på förhand klart att Högaborg, minst sagt, stod med kniven med strupen. Det handlade om att gilla läget, anta utmaningen och gå ut och göra precis det som förväntades av dem. För visst tycker väl alla att de hör hemma i division 2. Det är i matcher som den Högaborg idag stod inför agnarna sållas från vetet.

Henrik Larsson spelade från start i säsongens sista och viktigaste match. Här får sonen Jordan en kram efter slutsignalen. Foto: Jonas Schrewelius

Då plötsligt en enda match blir totalt avgörande för så oändligt mycket. En räddad division 2-plats, med Harlyckanderby även 2014, eller en nedflyttning till division 3 för att göra Hittarp och Råå sällskap? Det var frågan. Plötsligt spelade inte hela säsongen någon som helst roll, utan allt skulle avgöras i en sista fight. För att sätta käppar i hjulet fanns IF Haga. Som extra krydda, som om det skulle behövas, fanns en viss Henrik Larsson med i Högaborgs startelva. Bara en sådan sak.

Det var Högaborg som inledde klart bäst, och första minuterna inledde man i ett rasande tempo. Kvicke vänsteryttern Mostafa Zeidan, som otroligt nog bara är 15 år gammal och med all säkerhet går en ljus framtid till mötes, vände och vred på sin kant och far och son Larsson på anfallet hade ett par, tre fina kombinationsspel med de centrala mittfältarna Markus Lindström och Kamal Barny (bilden).

Kamal Barny. Foto: Jonas Schrewelius

Ute till höger höll Jesper Larsson till. Man radade upp halvchanser, men nådde inte riktigt hela vägen fram. Haga skapade absolut ingenting alls, och de få gångerna de kom över planhalvan var mittbacksduon Johan Stolt (bilden) och Filip Saganowski majestätiska i försvaret.

Kapten Johan Stolt höll tillsammans med backkollegorna och målvakten Jesper Birkfeldt tätt bakåt. Foto: Jonas Schrewelius

Även ytterbackarna, Samuel Akintoye (bilden nedan) till höger, och Emil Nilsson till vänster, stod för fina och stabila prestationer. På det centrala mittfältet stångades, kämpades och slet Barny och Lindström. I första halvlek skulle jag vilja påstå att Högaborg gjorde allt utom just mål. Och från min plats på Harlyckan kändes det som att, oavsett om de var totalt ofarliga, Haga skulle kunna kontra in en balja när som helst. Trots ett enormt spelövertag gick alltså Högaborg till halvtidsvila med 0-0.

Foto: Jonas Schrewelius

Andra halvlek inleddes i snarlik stil med den första. Drygt åtta minuter in i andra halvlek, hittade den charmige Zeidan ett inlägg med adressen Henrik Larsson, och en Hagaförsvarare kunde, olyckligt för honom själv, språngnicka in bollen bakom egen målvakt. 1-0 Högaborg, och nu kändes det som att saken var klar. I den 68:e matchminuten klev Henrik Larsson ut, fick stående ovationer från Harlyckanpubliken, och ersattes av Tobias Holmqvist. Det var just Holmqvist som bara fem minuter senare skulle hålla sig framme och placera, via en Hagaförsvarare, in 2-0. Spiken i kistan! I och med det målet kändes det som att Haga gav upp och Högaborg kunde, helt oattackerade, spela av matchen.

Efter en mållös första halvlek var det spänt läge på läktaren på Harlyckan. Foto: Jonas Schrewelius

När domaren satte pipen i mun för sista gången var det enorm lättnad och glädje i Högaborgslägret. Tränare Kenneth Karlsson var självklart oerhört glad efter att division 2-kontraktet 2014 blivit säkrat.

– Just nu känns det otroligt skönt. Det känns som att det blev onödigt spännande och att vi borde avgjort tidigare, men just nu är det bara glädje och lättnad. Det har varit en oerhört tung säsong, detta var efterlängtat.

Även far och son Larsson var nöjda med tillställningen.

– Det var vår match från början, vi har en hel del bra lägen och visst är det alltid lite nervöst i matcher som denna när det är mycket som står på spel. Fantastiskt skönt att vi rodde det i hamn, konstaterade Henrik.

Jordan Larsson kunde pusta ut efter en jobbig säsong. Foto: Jonas Schrewelius

– Underbart att vi klarade det. Det var vår match rakt igenom och visst borde vi avgjort tidigare, men just nu spelar det ingen roll alls för mig, vi klarade det och det är bara det som räknas, infikade Jordan.

Matchfakta:

Högaborgs BK – IF Haga 2-0 (0-0)
1-0 52′ självmål, 2-0 72′ Holmqvist

 

Text: Jesper Johansson

Foto: Jonas Schrewelius

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *