Benjamin Tannus debuterade i Högaborgs A-lag i fjol. Den här veckan tränar han med IFK Göteborgs framgångsrika U19-lag . Men lugn alla högaborgare, Benjamin stannar på Harlyckan. Foto: K&A Bilden

Benjamin Tannus debuterade i Högaborgs A-lag i fjol. Den här veckan tränar han med IFK Göteborgs framgångsrika U19-lag . Men lugn alla högaborgare, Benjamin stannar på Harlyckan. Foto: K&A Bilden

Alltid Fullsatt kan avslöja att Högaborgs talangfulle mittfältare Benjamin Tannus just nu tränar med IFK Göteborg. Själv tonar han ner det hela och ser framför sig ännu en säsong på Harlyckan.
 
Benjamin Tannus är bara 15 år men har stor chans att ta en ordinarie plats på Högaborgs mittfält i år. På de sju träningsmatcherna så här långt har han startat i fem och hoppat in de andra två. 
Just nu befinner han sig dock i Göteborg efter att han fått en inbjudan av IFK Göteborg att träna med U19-laget. 
– Jag åkte upp i morse och har tränat ett pass i dag. Jag ska köra ett pass i morgon och på onsdag blir det två pass. Det är en spännande och bra erfarenhet att se hur de tränar och vilka förutsättningar de har här med den nya anläggningen, säger Benjamin från hotellrummet som ligger i samma komplex. 
 
Även om det inte handlar om A-laget så vittnar Benjamin om en hög kvalitet på träningen.
– Det här laget tog SM-guld i höstas. Det är riktigt bra kvalitet. 
 
Han har hälsat på tränaren och bekantat sig med spelarna. Några känner han till vid namn sedan landslagssamlingarna. 
– Det var inga problem att smälta in bland spelarna. Jag känner att det bara är kul att komma upp och se hur de har det och tyckte det var kul när de hörde av sig och bjöd in mig. Det är inte aktuellt för mig att flytta hit nu. Jag trivs bra i Högaborg med spelarna och med Jörgen och ledarna och det har känts bra på försäsongen och jag vill fortsätta utvecklas här. Jag är bara 15 år och det är ingen stress.
 
IFK Göteborg är inte enda klubben som hört av sig. Benjamin vet att det finns intressen att ta tag i när tiden är mogen. Det är den inte nu.
– Jag börjar gymnasiet till hösten och jag vill egentligen bara ha lugn och ro nu. Det som är skönt är att jag för första gången får en hel försäsong med fotbollen. Tidigare har jag spelat hockey och sedan slängt mig rakt in i seriefotbollen. Samma sak på höstarna där jag missat slutomgångarna i fotbollen. 
 
Fotboll eller ishockey? I januari fattade han det tuffa beslutet att lägga av med hockeyn. Foto: K&A Bilden

Fotboll eller ishockey? I januari fattade han det tuffa beslutet att lägga av med hockeyn. Foto: K&A Bilden

Så var det i höstas. När Högaborg jagade varje poäng som fanns så gjorde man det utan Benjamin som då var upptagen med spel i Rögle. Ni kan kanske bakgrunden, men det tåls upprepas att Benjamin Tannus är 15-åringen som under tio års tid lagt lika mycket tid på fotbollen som ishockeyn. Ända sedan han var fem år har han kombinerat sporterna. Men i januari fattade han beslutet. Det blir inget mer spel i Rögle och nu är det fullt fokus på Högaborg och säsongen som väntar.

– Det är klart att det var ett svårt beslut när man spelat hockey så länge. Det har samtidigt gått bra och det var skitroligt inte minst de här sista 1,5 åren som jag spelade i Rögle. Men när jag var tvungen att välja så kände jag att fotbollen är roligare. 
 
Han ser fördelar med att ha kombinerat de olika sporterna. 
– Det har varit lärorikt och jag har haft nytta av det. När jag kom upp och spelade seniorfotboll med Högaborg i fjol så hade jag nytta av fysiken jag byggt upp med ishockeyn. Det går så fort på en hockeyrink så jag har märkt att jag blir snabbare i tänket även på fotbollsplanen. Och när jag spelade hockey kunde jag utnyttja snabbheten från fotbollen. 

Karriären startade i Ramlösa BoIS (som blev Ramlösa Södra) och när han var tio år tog han steget över till HIF i ett framgångsrikt lag som skulle ta hem segern i en av klasserna i Gothia Cup. Det blev dock bara två säsonger på Olympia eftersom han ville fortsätta spela ishockey parallellt. Då valde han istället Fortuna i division 5 där det blev debut med A-laget redan innan han fyllt 14 år.
– Sen gick jag till Höagborg förra våren. Jag började i U19-laget och efter sommaren spelade jag med A-laget innan hockeyn tog vid igen. Det var synd att jag missade de sista omgångarna på hösten, men jag är desto gladare nu när jag kan vara med på hela försäsongen. Det har aldrig hänt och det ska bli spännande. Jag tror mycket på det här laget. 

Och nu får du mer konkurrens, med Kamal Barny tillbaka…
– Ja precis. Det var viktigt. Det ser riktigt bra ut på mittfältsplatserna och det har sett bra ut så här långt. Nu ska vi prestera även när serien kommer igång. 

Nästa månad fyller han 16 år men är redan varm i landslagsdressen. Han fick mycket beröm efter landskamperna i Norge i höstas. Det ska nämnas att han bara veckan efter spelade i Skånelaget i ishockey och även i TV-pucken….
För två veckor sedan var han med på Roland Nilssons landslagsläger för P16-spelare på Bosön. I månadsskiftet april/maj väntar en fyrnationsturnering i Finland där han hoppas vara med och i höst stundar EM-kval. 

På onsdag kväll gör han sista träningen med IFK Göteborg. Sen är det full fräs med Högaborg igen och det är väl överflödigt att uppmana läsekretsen att hålla koll på spelaren på division 2-arenorna den här säsongen. 

torbjorn_dencker

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

2 Responses to Högaborgstalang tränar med IFK Göteborg

  1. […] en månad sedan skrev vi om Benjamin Tannus som tränade ett par dagar med IFK Göteborgs U19-lag (läs mer här). Då tonade mittfältaren själv ner det hela. IFK Göteborg har dock större planer för unge […]

  2. […] mittfältstalang tränat med IFK Göteborg tidigare, som Alltid Fullsatt skrivit om (se här) och vi vet att han sticker till Amsterdam på söndag. Nej, inte för träning med Ajax utan med […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *