Nu har det i princip gått en månad sedan jag äntrade engelsk mark och landade på flygplatsen i Manchester. Mitt nya lag Wigan går som tåget och i helgen bortaslog vi klassiska Nottingham Forest med 4-1. I tabellen har Wigan tagit stora kliv sedan Uwe Rösler tagit över managerpinnen i mitten på denna säsong. Från att ha varit ett mittenlag är vi nu (med 14 omgångar kvar) på allvar med och hotar om en av de sex slutspelsplatserna. Med en match mindre spelad än de flesta lag ovanför oss huserar vi på sjätte plats.

MarkusHolgersson_Wigan21

För mig personligen har det som jag tidigare berättat handlat om två reservlagsmatcher med två hållna nollor samt fått åka med laget tre gånger varav två varit på bänken och nu i helgen 19:e man. Det innebär att man åker med som ett säkerhetsalternativ. Dels om någon skulle skada sig eller som alternativ om tränaren ändrar i sin formation alltså som ett taktiskt alternativ. Vilket som så är man i varje fall med laget på nära håll och gör samma förberedelser som alla andra med enda skillnaden att innan uppvärmningen eller till och med efter uppvärmningen berättar tränaren för en att man får sitta på läktaren och ej är uppskriven på laguppställningen.

Att komma till ett nytt land är alltid lika spännande tycker jag. En ny kultur att lära känna och nya system att försöka förstå sig på. Min erfarenhet från Amerika har gjort många saker i omställningen till det engelska systemet väldigt mycket enklare. Nu vet jag mer vad det är jag ska leta efter och vad det är jag själv behöver för att må bra och kunna fokusera på fotbollen. Vilket i och för sig inte är speciellt mycket mer än husrum, mat och transport till anläggningen. Som ny i Amerika är det inte helt enkelt alla gånger, personal security number (form av person nummer) är en förutsättning för att kunna skaffa sig nödvändiga saker som bankkonto, lägenhet, bil, mobilnummer, försäkringar och andra nödvändiga saker. I England går det mesta lite smidigare. Kan jag uppvisa någon form av id plus ett anställningsbevis så tror de på mig. Medan i USA behövs ett visst antal olika bevis för att kunna exempelvis öppna ett bankkonto.

Precis som i Red Bulls har Wigan en assistent som är ovärderlig och hjälper spelarna med allt och har kontakter till de viktigaste sakerna.
Mina erfarenheter från Amerika har jag bl.a. använt mig av när jag letat lägenhet. Läget är väldigt viktigt, det ska vara okej nära avstånd till träningsanläggningen, så att inte flera timmar om dagen går åt i bilen. Både i Manchester och i New York har/hade jag ca 30-40 min enkel resa. Samtidigt som avståndet till anläggningen är viktig vill jag att min lägenhet ska ligga nära innerstaden så jag på ett enkelt sätt kan ta mig dit. Antingen som i New York, 8 min tunnelbana eller som det nu blivit i Manchester, 8 mins promenad. Storleken är en annan fråga. Gäster kommer på besök, antingen ska vardagsrummet vara av god storlek så en extra madrass/bäddsoffa kan få plats eller som det blivit i detta fall med två sovrum. Detta är viktigt så att jag kan få ha mitt eget sovrum speciellt kring matcherna då det blir vila på annorlunda tider och man gärna vill avskärma sig från onödigt brus.

manchester

Andra erfarenheter är möblering. I Manchester hyr jag möblerat. Vilket är en fördel när framtiden är osäker och då jag en dag inom de närmaste åren kommer flytta hem. De viktigaste sakerna har jag köpt och då planerat så att jag kan kunna ta med dem hem eller förflytta dem dit nästa ställe blir. Både här i England och Amerika har jag varit runt på diverse möbelaffärer. Att köpa de större möblerna som soffa, bord, byrå och andra större saker förstår jag kan vara tuft att göra på IKEA med allt ihopsättande, men att köpa de små sakerna, glas, dekorationsprylar, sängkläder ja vad det nu kan vara, där är IKEA nummer ett för mig. De har bra standard till vardagssaker, bra pris och framförallt har de allt under ett och samma tak. Ett planerat besök och sedan är man så gott som klar för hela sin vistelse. Ovärderlig svensk toppklass!

Vänstertrafik

Bil och trafik är en komplicerad fråga. Det första jag gör är att hoppa in på vänster sida av bilen och inser att ratten sitter till höger med biluthyrarens ”smil” rakt i ansiktet. Välkommen till England. Allt är bak och fram i denna bil eller åtminstone vänster till höger (förutom pedalerna). Att lära sig växla med vänster hand, styra med mjuka rörelser med höger hand, titta i backspegeln som sitter till vänster och samtidigt hela tiden påminna hjärnan om att det är på vänster sida om vägen jag ska köra, är inte helt lätt. Ett antal gånger har det blivit små fel men efterhand så har jag lärt mig att köra och styra på ”fel sida” av bil och vägen.

När jag numera på ett relativt säkert sätt kan köra är nästa problem att ta sig till rätt plats. Jag får tacka Google Maps som är ett utmärkt navigeringshjälpmedel. Appen på telefonen har räddat många timmars köer och gjort vägvalet väldigt mycket enklare. Här i England är det inte riktigt lika svårt som i USA men även här gäller det att hålla sig undan de största flaskhalsarna vissa tider. I USA är trafiken dock på en helt annan nivå samt det är vägar överallt och fullt med bilar.

Hur kör då engelsmännen? Både bra och dåligt är mitt svar. Engelsmännen är överlägset bättre än både svenskar och amerikanare på att köra motorväg. De håller sig till vänster och kör om till höger för att snabbt ta sig tillbaka in till vänster efter omkörning och vid på och avfarter visar de hänsyn. Amerikanarna är helt tvärtom. Där är det störst som gäller. De visar ingen hänsyn, kör om både till höger och vänster samt är oerhört snabba till att använda tutan. Speciellt New York borna.

avstånd

Något som Sverige, USA och England har gemensamt är avståndskörning. Att hålla avstånd till framförvarande bil är bilister otroligt dåliga på. De ska ända upp i baken, det är värre på småvägarna än motorvägarna, men herregud håll avstånden!

I stadskörning är amerikanarna och engelsmännen väldigt lika. Ingen av dem visar hänsyn och kugghjulsprincipen fungerar dåligt. Att byta fil är inte helt lätt tack vare just det, avstånden mellan bilarna. Utan hänsyn och avstånd får man mer eller mindre tränga sig fram för att kunna byta fil. Snällare bilister blir oftast drabbade och kan räkna med omvägar.

TRANSPORT Cameras 1

Vägarna i England är förmodligen världens mest bevakade vägar. Kameror syns överallt, både övervaknings- och fartkameror. Vilket förmodligen är en stor faktor på hastighetshållningen. Engelsmännen är i regel bra på att hålla fartbegränsningarna, speciellt i tätbebyggda områden och på de mindre vägarna.

parking

Parkering oj oj oj. I USA parkerar man lite som man vill men oftast utanför vägen så att trafiken kan flyta på. I England däremot parkerar man precis hur man vill och har gärna ena sidan av hjulparen ute i vägen och den andre sidan uppe på trottoaren. Dels är vägarna smala och med en massa bilar konstigt parkerade längs dem, blir det svårframkomligt och orsakar onödig trafikstockning. I Sverige är vi bra på att parkera även om det kan vara tufft uppe på Tågaborg, men så ser det ut på väldigt många ställen i England där jag varit.

Utseendet på bilarna. Amerikanarna kör som sägen säger gärna lite större bilar med stora motorer. Bilarna är dock mer ofta än sällan demolerade på ett eller annat sätt. Bucklor, sneda backspeglar eller söndriga lysen är vanligt. Engelsmännen vill jag säga är mer pedantiska. Kanske inte alltid så spännande bilar och små är många av dem. Men de är inte i närheten av så demolerade som amerikanarnas.

MarkusHolgersson_byline Markus Holgersson bloggar om sitt fotbollsliv på och utanför planen. Just nu spelar han i Wigan i Championship i England. Läs hans tidigare inlägg här!

Tagged with →  
Share →

2 Responses to Holgersson: Allt är bak och fram

  1. GirlNextDoor skriver:

    Underbart inlägg 😀

  2. Martin skriver:

    Då jag själv följer ett Championship lag (Watford) som, precis som Wigan, är i jakt på en play off plats så läser jag din blogg med stor nyfikenhet. Kul att man även får följa med bakom kulisserna hur det är att spela i ett engelskt lag på gränsen till PL. Grattis till den makalösa segern igår förresten – alltid kul när ”David slår Goliat”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *