MarkusHolgersson_wiganFörre HIF-backen Markus Holgerssons blogg här på Alltid Fullsatt är populär. Även om han slutat i New York RedBulls fortsätter han skriva personliga inlägg om fotbollslivet som nu tagit honom till Wigan utanför Manchester i England. ”Tillit från tränaren är inget jag kommer att få, det är något jag måste bevisa och förtjäna”, skriver han bland annat i första rapporten från den nya adressen.

Nytt land, Nytt lag, nya färger, ny pokal men samma attityd och mentalitet. Finns bara en sak och det är framåt. Framåt att visa att jag vill vara med, visa att jag inte bara vill vara en del av laget utan en av de som driver på, utvecklar och tar laget till nästa steg. Det är sådan jag strävar efter att kunna vara och på så sätt påverka laget i rätt riktning mot pokalerna.

Baksidan med att vara denna person är att det tar tid. I grupper finns det hierakier. När nya personer kommer in förändras strukturen, de andra blir varse att här kommer något som vill ta min plats och resultatet blir avvaktan. Det tisslas och tasslas, gruppen är inne i smekmånadsfasen. Ingen vill trampa på den andres tår. Just denna fas har jag precis avslutat i mitt nya lag Wigan Athletic. Jag plus ett antal spelare har tillkommit samt några har fått lämna. De gamla strukturerna har satts på spel. Vi nya har mest smugit omkring och tagit hänsyn till allt och alla för att inte gå in i fel revir och gå på en smäll samt att lära sig alla regler, normer och värderingar. När nu detta är gjort och vi börjar känna oss mer och mer hemma börjar den verkliga fasen som är viktig för min personlighet.

Samhörighetsfasen. Denna fas gäller det att stå upp för sig själv och inte vara rädd för konflikter. Ta tag i de saker jag kan förändra och inge förtroende så att medspelarna vet att de kan räkna med mig. Det är nu det gäller att trampa på tår och armbåga sig fram och visa att jag vill vara med på allvar (på rätt sätt). Varenda träning, varenda möjlighet till att visa framfötterna måste tas tillvara. Det är i denna fas jag kan hitta min roll i gruppen och inge respekt så att folk lyssnar och tar mina argument och synpunkter på allvar. Faserna är inte styrda utav tid utan av hur fort gruppen klarar av att hitta sina roller, vara lojala och respektera varandra för att i slutändan på bästa sätt samverka och uppnå resultat.

Modellen kallas Firo, det sista steget är tillhörighetsfasen, där allt rullar på och gruppen är inne i ett flow. Denna cykel på framfrallt tre faser gås igenom många gånger under en säsong. men blir som mest påtaglig när nya spelare tillkommer eller lämnar, alternativt stora konflikter inom gruppen uppstår. Därför är det så viktigt att jobba med teambuildings-frågor för att få en ökad förståelse för varandra och kunna samverka på ett optimalt sätt.

Att komma in mitt i säsongen som jag har gjort skapar ett gap till alla de andra som redan hunnit bevisa vad de går för. Tillit från tränaren är inget jag kommer att få, det är något jag måste bevisa och förtjäna. Träningar är en sak och reservlagsmatcher en annan men det är när man får chansen i det stora laget som det gäller att ta den. Många gånger får man inte en stor chans, därför är det desto viktigare att hugga när den väl kommer.

MarkusHolgersson_Wigan2

Jag kom till Wigan i slutet av januari. Gjorde två träningar och diverse medicinska och fysiska test. Slutresultat blev bra och jag är i väldigt god fysisk form. Framförallt har jag tränat med HIF under januari, fått in tajming och bollbehandling som är svårt att öva på egen hand. Samtidigt som jag tränat med HIF har jag kört en hel del egna extra pass med styrka, löpning och specialist fotbollsträning i form av skott, precision och teknik på Harlyckans konstgräsplan. Målet har varit sedan i november när jag kom överens med Red Bulls att lämna, att göra mig så förberedd som möjligt för att kunna så snabbt som möjligt vara med och fightas om en plats i min nya klubb.

Alla förberedelser har varit bra och jag känner på träningarna att jag är väl så bra som mina lagkamrater, tempomässigt. Matchmässigt är svårare att säga. Jag har gjort en reservlagsmatch i förra veckan. Matchen slutade 0-0. Motståndarna hade inte ett enda skott på mål, vilket är ett bra betyg som försvarare. Dock var vi inte så vassa framåt och hade endast ett skott på mål. Tempot i matchen var inte speciellt högt och därför gav det inte mycket i matchträning. I tisdags spelade jag min andra reervlagsmatch, tempot var högre men kvaliten si sådär. Vi vann med 2-0. Men om reservlagsmatcherna inte ger så mycket hur ska man då kunna överbevisa tränaren att jag är en av de som ska starta? Den frågan är klurig och det är där jag just nu försöker hålla huvudet kallt, vara tålmodig och jobba med detaljerna för att helheten ska vara redo om/när chansen kommer. Varenda utförande ska vara topputförande, varenda träning ska jag ligga längst framme och visa att jag är något att ha. Det är den mentaliteten som är så svår att ha men som måste skina igenom på varenda utförande för att man ska kunna få chansen och då vara redo för den. Om man börjar vika lite och tycka att det spelar ingen roll så sjunker självförtroendet och när väl chansen kommer så har den redan passerat innan man hunnit reagera.

På så sätt är det en tuff värld att vara utanför startelvan och ny i en klubb. Klubben tar hand om dig till viss del men att ligga på topp är ditt eget ansvar. Som startspelare går det mesta på rutin. Matcherna kommer, förberedelserna ser likadana ut samt du behöver inte tänka så mycket på allt runt omkring, bitarna faller på plats så länge du är fokuserad på match och presterar i matcherna. Som spelare utanför elvan tränar man/jag mycket hårdare än när jag spelar från start. Jag tar varenda chans till extra pass och varenda chans till att gnugga detaljer. Det fungerar över en kortare period, men över längre tid är det svårare att bibehålla motivationen till att hela tiden ligga på gränsen och pressa sig eftersom man har svårt att se något resultat. Men en kortare period går det och när resultatet kommer så vet man att man är redo. Jag har varit i denna situationen förr. Inte minst för ett år sedan då tränaren på ett väldigt märkligt vis valde att peta mig i de två första matcherna. Men sedan kom chansen och det blev endast 15 missade minuter efter det.

Läget i Wigan är dock ganska mycket annorlunda än hur det var i Red Bulls. Där hade vi fyra mittbackar, i Wigan har vi 7 st som kan och har spelat mittback. Alla sju har bra meriter och skapar en väldigt tuff konkurrenssituation. En annan sak som är svår att konkurrera mot är ett vinnande lag. Vi spelar bra för tillfället, slog ut Premier League laget Cardiff i FA-cupen i helgen som gick med 2-1. Innan dess slog vi tillbaka Sheffield Wednesday med 3-0 och nu senast i tisdags blev det vinst med 2-0 över Barnsley.  Vi har släppt in fjärde minst mål i ligan och huserar på en sjunde plats. Sjätte laget i ligan är det sista som går till playoff uppåt, vilket är vårt mål att komma bland. Konkurrensen är tuff men det är en utmaning.

Mitt nya äventyr har precis börjat. Vi har 16 matcher kvar i ligan, vi är i kvartsfinal i FA-Cupen där vi möter Manchester City 9 mars. Så det finns fortfarande chanser att visa tränaren att jag vill vara med och fajtas på kort sikt men framförallt på långsikt.

MarkusHolgersson_byline Markus Holgersson bloggar om sitt fotbollsliv på och utanför planen. Just nu spelar han i Wigan i Championship i England. Läs hans tidigare inlägg här!

Tagged with →  
Share →

5 Responses to Holgersson bloggar om första tiden i Wigan

 1. Kristian skriver:

  Lycka till Markus! Se nu till och njut av livet i England så väntar en plats i HIF när du kommer hem igen.

 2. Martin skriver:

  Alltid härligt att läsa texter av folk som e som oss flesta men har det där lilla extra som tar dom ett steg till.
  Bara kämpa på så har du strax din A-lagsplats. Ge aldrig upp.
  Hoppas få se dig på Olympias gröna matta igen.

 3. Hula skriver:

  Snart kommer chansen och då smäller det! Då kommer E gland få möta Hogge som är där för att stanna!
  Väntar spänt på debuten, fortsätt kämpa!!!
  Hörs

 4. robban sezkir skriver:

  Grattis mackan. Du får vara göra ditt bästa mot alla lag förutom Liverpool. annars kör hårt gubben

 5. GirlNextDoor skriver:

  Du är fantastisk och det kommer inte dröja så lång tid innan du kommer få spela från start :) å det är vi många som ser fram emot :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *