Vad är det som sker i NY/NJ och med Red Bulls (i positiv bemärkelse)? En omgång kvar av ligaspelet och vi är på första plats totalt räknat över båda tabellerna. Vilket är en oerhört stark bedrift. Senaste matchen spelades i Houston och en relativt komfortabel 3-0 seger kunde bärgas. De vann visserligen bollinnehavet med 60-40, men känslan på planen var att vi aldrig riktigt behövdes sättas på prov.
Vårt defensiva spel är en av de stora utropstecknen och en stor detalj i framgången. Vi har utvecklat vår defensiv under hela säsongen och i dagens läge vet vi att vi har en trygghet även om inte anfallsspelet fungerar till 100%. Mot Houston fungerade anfallsspelet på så sätt att vi var effektiva, hade snabba omställningar som skapade problem för våra motståndare. Men vårt passningsspel och bollhållande inom laget är en punkt som vi jobbar med för att kunna skapa tryck på motståndarna i längre perioder. Samt att kunna styra händelseförloppet i matchen istället för att som nu, reagerar när motståndarna tappar boll. Senaste matchen:

 

Vad är det som egentligen sker i vårt Rödblåa lag?
Man kan prata om vilja, motivation och att visa hjärta. Vad jag såg mot Åtvidaberg var ett lag i motgång, ett lag utan självförtroende, ett lag med vilja, och individuellt kunnande. Men tyvärr saknar laget för tillfället det gemensamma kunnandet. Vart finns tajmingen och de gemensamma förflyttningar över hela planen. Frustrationen lös igenom väldigt många gånger, frustrationen över ett osynkroniserat lag i motgång där individerna spelar mer för sig själva än tillsammans.
Det så viktiga 1-0 målet kommer till från ett HIF anfall med bolltapp utanför ÅFF:s straffområde. Tre pass senare är de igenom och gör mål, vilket dessutom är i slutminuten av första halvlek. Tyvärr lyckades aldrig HIF resa sig och ge ÅFF en rejäl match efter det.
Vad jag saknar i dagens HIF utan att följa den vardagliga verksamheten, är spelare med stark personlighet som värnar och tar hand om sin grupps intressen och sätter press på sina medspelare att maskning och alibi spel inte får finnas. Med starka personligheter skapas oftast ett fungerande system  där normer och värderingar klargjorts så att alla vet vad som gäller. Ett sådant system fångar in bortkomna individer och individen blir mer eller mindre tvungna att visa respekt på ”rätt sätt”. I HIF:s vinnarlag 2011 (som jag ofta refererar till) hade vi många personligheter med stark karaktär som satte laget i första hand. Samt att dessa karaktärsspelare var tongivande även på planen vilket är viktigt. Ett normalt spelarråd brukar bestå av tre eller fyra medlemmar, vi hade fyra valda men mellan 7-10 spelare som alla i laget hade förtroende för, och utifrån vilken fråga som diskuterades så var olika spelare med och tyckte till. Det är vad jag kallar ett starkt lag med stark personlighet där normer och värderingar följdes. Ett system där den mest vilsne spelaren kunde passa in på kort tid. I dagens HIF känns det som de små grupperingar fått bestämma för mycket och således inte lyckats dra åt samma håll, samt de gemensamma dolda eller synliga reglerna inte efterföljts.

Vi i Red Bulls fick en kanon inledning på matchen mot Houston. Redan efter ca sju sekunder slår Tim Cahill till med ett underbart mål. Dock har jag som bekant varit med om ett ännu snabbare mål. Runt 6 sekunder om jag inte minns helt fel. Men den gången blev det i vår egen Röd Blåa bur, årgång 2010.

Planen i Houston var en av de hårdaste jag spelat på sedan grusets tid. Dagen före vår match spelades tydligen en college match i amerikansk fotboll. Vilket förstört stora delar av gräset.

Ytterligare en match från start som höger back i NY Red Bulls matchtröja har jag avverkat, andra än så länge. Den karikaristiska ”Holger” med älgakliven längs kanten kom inte riktigt till i de offensiva löpningarna i matchen, bla. med tanke på att vi mest kontrade, vilket i sin tur allt som oftast inte involverar ytterbackarna mer än just i starten av kontringen. Defensivt klarade jag min uppgift med beröm godkänt. Deras vänsterkant som i vanliga fall brukar ha framgång och är farliga offensivt kom ingenstans. En liten fingervisning var även att deras yttermittfältare på min sida blev utbytt vilket jag brukar ta som en komplimang även om det kan bero på andra saker.

Landslaget är klart för playoff. Två oerhört intressanta matcher spelades i förra veckan. Att få stryk mot ett imponerande Tysk anfallsglad propaganda fotboll är inte så mycket att säga om. Dock kul att tre mål kunde göras framåt. Men fem mål bakåt får herr Hamrén ta och titta till. Frågan är hur han nu ska komponera försvarslinjen. Är våra skånska mittbacksinslag med i matchen om en startplats igen..?
Portugal som vi återigen möter i ett kval blir en väldigt tuff motståndare.

Känslan vi har i truppen i Red Bulls är den mest positiva jag varit med om så här längt här över. Det syns att vissa spelare har det där lilla extra självförtroendet som gör skillnad. Nu ser vi fram emot söndagens match mot Chicago, som gjort det väldigt bra i år och är på slutspelsplats men bör vinna för att vara säkra. Hoppas på ett fullsatt Red Bull Arena med god inramning (som vanligt).

Markus Holgersson tog SM-guld, supercupen och guld i svenska cupen med HIF och har debuterat i landslaget innan han tog steget över till stjärnspäckade New York Red Bulls. Han bloggar om livet som proffs och New Yorker här på Alltid Fullsatt.

Tagged with →  
Share →

2 Responses to Holgersson om NY, HIF och landslaget

  1. […] Okej, så det finns givna spelare i landslaget. Då vet vi. Och då vet Jonas Olsson och Andreas Granqvist med flera. Och då vet Markus Holgersson. För mig är det en gåta att förbundskaptenen och hans folk inte hört av sig till Holgersson eller ännu mindre till hans tränare. Låt vara att “Holger” varit ytterback i två matcher för sitt Red Bulls nu, som mittback hade han haft mycket att tillföra att landslag om ni frågar mig. Holgerssons dagsfärska inlägg kan ni förresten läsa här! […]

  2. Alex skriver:

    Hey Markus, was the half Swedish – half English version of the blog a one-shot deal? You should bring it back!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *