Markus Holgersson kom hem till HIF för att hjälpa till några veckor. Nästa äventyr blev Anorthosis Famagusta FC. Här sammanfattar mittbacken den första tiden på Cypern.

Första halvan plus tre matcher är spelade.  22 omgångarna ska spelas innan serien delas och tio nya omgångar spelas där de sex översta lagen möter varandra och de sex nedre lagen möter varandra. Hoppas ni hängde med på den förenklingen.

Juluppehåll är det inte mycket till att tala om här nere. Vi hade match 21:e december och nästa är den 4:e januari. Men ett litet och välbehövligt sådant har vi fått på fyra dagar, då jag snabbt och lätt förflyttade mig till Helsingborg och kunde fira jul med familjen. Nu är jag på plats på Cypern igen där solen skiner klarast på himlen var dag och värmer upp med temperaturer över 20 grader på dagarna. Finns inget att klaga på den vägen.

Första delen av säsongen har inte varit riktigt så bra som jag själv hade förväntat mig av vårt lag. Jag tycker vi borde ha haft fler poäng och kunnat spela lite smartare i vissa matcher. Men det är små marginaler. De fyra senaste matcherna har varit mot toppmotstånd. Med början mot Apoel och Apollon (ettan och tvåan i ligan). Vi förlorade med udda målet 1-0, trots spel- och chansövertag för oss. Därefter fortsatte vår resa mot Omonia som också är ett förmodat topplag. Den matchen lyckades vi vinna med 2-1 och ett litet andrum har kunnat infinna sig. Sista matchen nu innan juluppehållet spelades mot AEK Larnaca. Ett lokalderby där vi återigen inkasserade en hedersam 1-0 förlust.

"Jag förstår att denna sorts av fotboll inte går hem i alla lag med annorlunda spelartyper. Men i vårt lag kan det passa bra", skriver Holgersson när han utvecklar vilket spelstil som gäller i sitt nya lag.

”Ligans kvalite är ungefär som jag tänkt mig. Topplagen är bra medan kvaliten på botten är dålig”.

För min personliga del har formkurva pekat uppåt ju längre säsongen gått, med höjdpunkt på de fyra senaste matcherna. Jag är trygg i mittförsvarsspel och försöker styra och ställa så mycet det går. Försöka få frramförallt de spelarna runt omkring mig att synkronisera, stänga ytor och täta till bakåt.

Som lag har vi också utvecklats under tiden som gått. Vi har en bra stämning och grupperna som bildats i gruppen har inte långt till varandra utan vi kan kommunicera på ett bra vis. Vad jag saknar i gruppen är de informella ledarna, de som står upp och tycker, de som smäller på och vill visa hur det ska gå till på ett professionellt vis. Detta märks speciellt under träningarna där det kan bli lite väl lojt ibland, vilket sänker kvaliteten.

Spelmässigt har vi utvecklats en hel del. Kontinuitet är ledord för en stark defensiv. Det är egentligen endast en position som vi har behövt byta på i fyrbackslinjen, vilket har märkts på ett positivt vis. Vi är samspelta och släpper inte in speciellt mycket mål i jämförelse med början. En annan stor skillnad defensivt är vårt omställningsspel. Tappar vi boll jagar vi tillbaka direkt och väntar inte som tidigare på vad motståndarna ska hitta på.

I offensiven spelar vi fortsatt ett skicklig passnigsspel. Det är vägvinnande fram till motståndarnas sista tredjedel. Där får vi problem och har inte riktigt kunnat uttnytja vårt spelövertag och inte haft förmågan att vara precisa i sista passningen eller avslutet. Kan vi få rätt med denna detalj samt bli mer effektiva i vårt kontringsspel så tror jag vi kan bli riktigt farliga i längden.

Ligans kvalitet är ungefär som jag tänkt mig. Topplagen är bra medan kvaliten på botten är dålig. Skillnaden är lite för stor och vissa matcher blir på så vis inte mycket mer än att stoppa kontringar samt transportera bollen upp till mitten för att hitta en enklare passning så att motståndarna får röra på sig.

Livet här är också ungefär vad jag förväntat mig. Som jag beskrivigt tidigare så är cyprioterna omsorgsfulla men lite lata. Klimatet är fantastiskt, inte en dag under 20c så här långt.

De senaste matcherna har ultras supportrarna börjat komma tillbaka och åtminstone på våra matcher har det varit mer folk och en riktigt härlig stämning jämfört med i början.

En domare gick ut i förra veckan med bevis för mutanklagelser. En utredning har startats och det är snack om att ligaspelet ska diskvalificeras och inte fortsätta för denna säsong. Här nere är det mycket snack om köpta matcher och framförallt att domarna är köpta. En hel del konstiga straffar, felaktiga frisparkar eller offsides har det blåsts för. Detta medför att man höjer blicken men jag känner inte direkt att vi i vårt lag har blivit bortdömt speciellt många gånger denna säsong.

Jag önskar alla läsare ett riktigt gott nytt år samt ett inspirerande 2015 med nya utmaningar att se fram emot och anta.

markus_holgersson

 

 

Läs fler av Markus Holgerssons krönikor här!

Tagged with →  
Share →

One Response to Markus Holgersson: ”Omsorgsfulla men lite lata”

  1. Hula skriver:

    Gott nytt år Hogge! Lycka till i vår!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *