Förre HIF-backen ger här en lägesuppdatering från livet som proffs på Cypern. Han ger också sin syn på sensationsjournalistik och kommenterar det senaste som hänt i HIF. ”Finns det redan en strategi eller Henrik har fått i uppgift att skapa den? Varför släcks det bränder och reageras efteråt istället för att följa sin väg som man tror på”, skriver han.

Markus Holgersson på sin nya hemmaplan. Foto: alltidfullsatt.se

Vi i Anorthosis Famagusta har nu spelat nio matcher, fyra vinster, en lika och fyra förluster. Detta gör att vi parkerar på en sjunde plats precis utanför de sex som går vidare och spelar om (de 4 eller 5) Europa platserna när alla lag har mötts två gånger (efter 22 omgångar). Som jag beskrivit i tidigare inlägg är vi ett nykomponerat lag och har en ny tränare, vilket innebär allt som oftast att spelet blir bättre efterhand. Så har också poängen trillat in. Vi började svagt men har nu på de sex senaste matcherna (varav en i cupen) vunnit fyra, spelat en oavgjord där vi dominerade stort och bara en förlust. Formkurvan pekar med andra ord starkt uppåt. I själva spelet har det varit varierande utfall men en viktig skillnad är att vi har blivit mycket bättre i våra defensiva positioner när vi tappar boll och kan på så sätt antingen direkt sätta in en press och ta tillbaka bollen alternativt fördröja motståndarna så att deras kontring avstannar på ett eller annat vis. Detta har medfört till två hållna nollor, vilket är ett skönt kvitto till en försvarare plus att motståndarna inte skapat speciellt många farligheter i själva spelet. Däremot behöver vi jobba mer med fasta situationer, både offensivt och defensivt. Just fasta situationer tror jag är generellt och har varit så i de klubbar jag varit i tidigare, ett underskattat vapen som det tränas alldeles för lite på. 

Fasta situationer och vårt spel på offensiv planhalva är de två moment som jag tycker vi bör utveckla för att på riktigt kunna vara med och utmana framförallt Apoel men även Apollon som nu dragit iväg i tabellen.

För egen del har det gått bra och fick beröm efter senaste matchen av tränaren som tyckte det var min bästa insats hittills. Skönt att känna ett förtroende, sedan är det alltid konkurrens i denna värld och att ena dagen vara inne till att nästa dag vara ute är en väldigt tunn linje.

Livet på Cypern och i Larnaca är fortsatt bra. Jag trivs, vädret är fortsatt över 25c nästan varje dag. Det blir ett par vändor till havet varje vecka och en del balkonghäng med någon bra podd i högtalarna eller en bok i handen när man behöver vila och tänka på annat än sitt arbete. Just poddar har jag börjat lyssna på. För oss sportintresserade följer jag Olof Lundh, Maud Berghagen, Offside, Nicklas Holmgren och så klart alltidfullsats program. Jag kan rekommendera dem allihop, tycker det är intressant när idrottspersonligheter får tala i ett friare forum där det inte kommer skrivas en artikel som tolkas av journalisterna och försöker vridas för att sälja klick eller lösnummer. Andra poddar som jag följer mer eller mindre är för de historieintresserade P3 dokumentär, som enligt mig är välgjorda med bra berättarröster som gör programmen spännande och lärorika. Andra poddar eller mer radioprogram eftersom de kommer från Sveriges radio som jag lyssnar på är sommarpratarna (sommar & vinter i P1), ekonomi ekot (P1), institutet (P3), klotet och kropp & själ. En bra blandning mellan sport, historia, ekonomi, miljöfrågor och hälsa. Har ni några egna favoriter och tips, skriv gärna i kommentatorsfältet.

Jag tycker det är väldigt viktigt att hålla sig uppdaterad med vad som sker i vår värld. I och med teknikens snabba framväxt har vi möjligheter att få tag på information väldigt snabbt. Dock är informationen många gånger subjektiv och det blir allt fler som ska tycka till istället för att skriva objektivt om händelser eller vara ödmjukt frågande. För mig är det viktigt med att ha en åsikt men när man inte är helt insatt och har all information är det väl så viktigt att vara frågandes men samtidigt stöttande, så att de som tar beslut kan fatta rätt beslut. Idag är vi så snabba på att döma vilket syns i idrottsvärlden. Vi utövare är väldigt utsatta för subjektiva värderingar och framförallt många gånger från personer som inte följer det vardagliga arbetet, som inte har någon anknytande utbildning eller som aldrig har varit på en nivå där elitidrott bedrivs. Idag är det så viktigt att synas och höras så därför skriker många alldeles för högt alldeles för tidigt utan att ha på fötter. Sensation på individens bekostnad. Forum däremot där har jag större förståelse och tycker det är bra att olika ämnen diskuteras för att öka förståelsen för vad olika personer vet och tycker. Men håll det i de forumen och dra inte in det i artiklar som är berättande om vad som sker.

Som det är idag ser jag en negativ utveckling åt ett mer stängt informationssamhälle. Idrottare håller sig väldigt strikta och tråkiga i intervjuer. Man vill inte säga för mycket eller göra någon utsvävning eftersom man är rädd för vad som kan förstoras upp och få förklara sig i alla dess forum efteråt. Utvecklingen blir också att allt fler elitidrottare använder sina egna kanaler för att sprida information. Där de kan skriva och kontrollera flödet direkt. Ex. via twitter, instagram eller som här i en blogg. Informationen blir på så sätt ensidig och många gånger inte fulländad. Likaså är det med krönikor där framförallt journalister ska tycka till. Erik Niva som många med mig tycker skriver fantastiskt bra, är en form av krönikör. Men för mig är det inte hans tyckande som gör hans artiklar intressanta. Det är hans historieberättande och hur han knyter ihop känslor med personer eller händelser. Med dagens alla sensationsrubriker blir det svårare och svårare att veta vad som är sant och intressant. Därför är Text-tv den sida där jag inhämtar mest nyhetsinformation. Artiklarna berättande, korta och koncisa med händelseförloppet i centrum.

Foto: Viktor Malmberg

Foto: Viktor Malmberg

HIF ser framåt, 2017 ska man vara med i toppen (igen). Kungarnas Kung är tillbaka på Olympia, nu vid managerrodret. HIF har tyvärr andats väldigt mycket negativa rubriker den gångna säsongen. Jag fick erfara en hel del den korta sejour jag var i klubben. Framförallt viljan att snacka skit och skapa onödigt drama kring HIF från allmänheten. Klubben har kämpat i motvind, där man både själv har orsakat olyckan i form av felsatsningar men även där samhället och hatet har fått ett fäste som påverkat oss alla. Tur eller otur, lovade förutsättningar och en skev helhetsbild.

Frågorna är många kring HIF och svaren verkar få men luddiga. Jag tror och hoppas innerligt att man kan få en nystart, där grunden reds ut och färgen i väggarna kommer tillbaka. Att anställa en manager, och en förväntat duktig sådan som firat triumfer med Falkenberg är en sak och ett starkt beslut som HIF styrelsen har tagit. Men frågorna som jag ställer mig är inte valet av Henrik. Frågorna handlar heller inte om vad klubben har för vision och mål. Frågan jag ställer mig är vilken strategi och handlingsplan för att nå målen och visionen som man ska använda sig av? Finns det redan en strategi eller Henrik har fått i uppgift att skapa den? Varför släcks det bränder och reageras efteråt istället för att följa sin väg som man tror på. En strategi är något som klubben följer såväl när det går bra som dåligt. Den planen ska vara väl genomarbetad men även förankrad och kommunicerad. Kommunikationen ska inte bara ske inom föreningen utan även utanför. På så vis blir det lättare att kunna ta beslut i både med och motgång och en större förståelse skapas. Nu gäller det att gasa och ta med sig de som sprider positiv energi och är lösningsorienterade.

Nu är det ett litet EM-kvaluppehåll i seriespelet. Batterierna ska laddas, såren läkas och speliden finslipas. Korta ”break” under säsongen är bra. Det är då man som spelare kan andas ut och släppa lite av fokuset på att jaga segrar och fokusera mer inåt mot prestationen samt träna lite hårdare denna veckan, få en extra dag ledigt till helgen och därefter gå in i normala rutiner igen nästa vecka fram till match.

markus_holgerssonLäs Markus Holgerssons tidigare inlägg här!

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *