Vi skriver den 24:e november. Allsvenskan avslutades så sent som i söndags (kval), och redan i förrgår kunde vi ta del av det ”Allsvenska tipset” för 2017 utav Robert Laul på Aftonbladet.

Att tippa en serie i det här skedet är inget annat än humor. Det är totalt omöjlig att se några tendenser i lagen innan trupperna är färdiga. Innan ny tränare är på plats etc, etc.

Men. Eftersom Allsvenskan 2017 är totalt ointressant för en HIF-supporter, kan det ju vara lika stor humor i att utropa sig som först att tippa Superettan 2017.

Superettan är för övrigt fullproppad med klassiska lag, med gräs, med gamla HIF-profiler. Så visst är en allsvensk status att föredra, men frågan är om inte Superettan 2017 slår Allsvenskan 2017 då det gäller intressanta, roliga lag och förutsättningar?

Så, håll tillgodo. Och kom ihåg. Tipset är inte mer relevant än att försöka sig på att tippa vilka sju plastbollar som kommer ropas upp på Lotto. Med andra ord. Ta tipset med en nypa salt.

SUPERETTAN SLUTTABELL 2017

16. Norrby IF
– Uppflyttad från division 1. Kusin, lillebror eller kompis med Elfsborg och delar samma lya. Med tillhörande gula och svarta plaststolar och balkongmatta.
Steget från division 1 till Superettan är inte lika stort som steget från Superettan till Allsvenskan. Dock känns kostymen i den lilla klubben alltför liten för att kunna rubba de lite större konkurrenterna i serien.
Norrby säger hej, och hej då under samma säsong.

15. Frej Täby
– Gör sin andra säsong i Superettan. Och vad är det som de säger om säsong 2? Frej/Täby slutade på en 10:e plats 2016. Och det är nog så högt man kan komma. Noterbart från Täby är att en Yonathan Getachew spelade 8 matcher (fyra från start) och gjorde ett mål under säsongen. Yonathan vem, undrar ni? Talangen som HIF värvade i konkurrens med en del andra allsvenska lag, som 15-åring. Dessvärre utvecklades inte Yonathan i den takt som förväntades.

14. Syrianska
– Klarade sig kvar genom kval och går in Superettan 2017, kanske med lite sargat självförtroende.
Det jag kommer ihåg från just Syrianska då de spelade i Allsvenskan mot HIF, är mest maskande och Özkan Melkemichel och hans presskonferens (mot) PeO Ljung 2011(?). Men Syrianska stretar på. Och en kvalplats kommer det bli. Igen.

13. Brommapojkarna
– Nya från division 1. Gjorde en pastisch på nöjesfältens ”Fritt Fall”, men stannade upp och studsade tillbaka. Och är nog på uppåtgående trend igen, men kommer landa i undre regionen utav Superettan. Tränas för övrigt av en gammal back-slugger, mest känd från landslaget, Olof Mellberg.

12. Varberg
– Slutade på femte plats 2016. Och jag borde väl (med rätt kunskap) tippa dem högre. Men nu är detta MITT tips! Och det är helt och hållet utformat utefter mina kunskaper om Superettan, som är väldigt dåliga… Men Varberg känns som ett tolfte lag. Ett lag som kanske gjorde sin bästa säsong 2016? En spelare i laget, är dock en gammal ”favorit” – Elias Andersson. Japp, förre detta HIF-löftet Elias.

11. Degerfors
– Klassiskt lag. För oss sjuttiotalister åtminstone. Hade en sjukt hypad och bra period på nittiotalet då de spelade europacup matcher i parti och minut. Och vem minns inte den där blonde målsprutan – Ulf Ottosson? Men det är historia nu. Degerfors är idag långt från några spännande europacup-matcher och håller till i det tysta, dock fortfarande spelandes på Stora Valla och på gräs!

10. IFK Värnamo
– Klubben är för mig mest känd för att vara något av en talangfabrik. Främst för att tre gamla mästare i HIF kom via Värnamo – Loret Sadiku, Joseph Baffo och Simon Thern.
I övrigt, eftersom jag själv bor i Småland, blir det en garanterad ”bortaresa” till Finnvedsvallen, och dess dofter utav grillad korv och nyklippt gräs!

9. Gefle IF
– Åh detta Gefle… Laget jag gillade minst av alla HIF:s allsvenska motståndare – finns inga belägg, eller någon motivation för mitt ogillande – ska alltså nu spela i HIF:s serie, även i Superettan! ”Man blir liksom aldrig av med det laget”, uttalade jag mig för x-antal år sedan i en podd. Och så är det nog. Även om Gefle gjorde en bra sista halva av den allsvenska säsongen 2016, och sprattlade till rätt rejält, och nästan, nästan var på vippen att sno den där kvalplatsen från HIF, är inte Gefle mer än ett lag för undre halvan av Superettan 2017. Förhoppningsvis…

8. Trelleborgs FF
– Ytterligare ett gammalt ”klassiskt” lag man saknat i HIF:s seriespel. Däremot, till skillnad från många andra, så ser man inte fram emot att se fotboll på TjångaVallen. Men tiderna förändras, och så även Trelleborgs FF. Ungefär i samma veva som Degerfors skrämde europeiska topplag, var även lilla Trelleborg ute och härjade. Minns att de slog dåvarande Premier League-mästarna Blackburn. Så, egentligen – ska bli kul att stöta på Trelleborg igen.

7.  GAIS
– Ett utav alla fyrtioelva göteborgslagen. Klassiskt, säger en del. Onödigt säger andra. Själv tycker jag minst om dem på grund utav deras ”fans” som gärna härjade i och runt Helsingborg 2010-2011. Men som lag i övrigt, känns de mest som mellanmjölk, och därför passar en sjundeplats bra.

6. Dalkurd FF
– Sköt upp sig som en raket genom seriesystemen. Ligger mer som en satellit numera, och svävar omkring i rymden. Har de kapacitet att skjuta upp sig en nivå till? Ja. Det tror jag. Efter att nästan, nästan nått kval till Allsvenskan 2016, kommer deras tid. Inte 2017 dock.

Spelar sina matcher på gamla, (och då menar jag GAMLA) Domnarvsvallen i Borlänge. Mest känd för Köppabergsvisan. Eller för att Brage huserar där. Avgör du.

5. Åtvidaberg
– Roar. Den gode Roar… Som tränare för HIF har han skrivit sin historia. I Åtvidaberg går han nu in på andra året och ska försöka matcha 2016 års placering 6:a. Och det gör han (laget). Med en placering. Kopparvallen, som så sent för ett par år sedan var allsvensk, är väl inte världens roligaste arena. Men för denna nivån helt ok. (Förutom underlaget då, förstås.)

4. Falkenbergs FF
– Åkte ur Allsvenskan 2016 redan innan den startade. (Genom expert-tips). Lyckades inte gå emot tipsen heller. Och läckte in mål värre en ett trasigt melittafilter läcker vatten. Hasse Eklunds grabbar var doomed för Superettan, och det fanns inte heller några krav på annat. Vilket visar sig på att Hasse kommer träna FFF även år 2017, trots degradering.
Ska för övrigt få en ny arena – Falcon Alkoholfri Arena…
Även om jag tippar dem på en fjärdeplats, känns FFF lika blaskigt som arenanamnet.

3. Örgryte IS
– Japp. Vi fortsätter på temat ”Klassiskt”. Örgryte tränas och leds av en gammal HIF-profil. Av en del bespottad sådan (han gick till LA Bois…”hur bra som helst”), av andra och utav undertecknad fortfarande en legendar. Örgryte har nu legat ett par år och skräpat på fotbollens bakgård, men tar steget 2017 och når en kvalplats till Allsvenskan.

2. Östers IF
– Ja. Behövs knappast upprepas – klassiskt. Öster, nya från ett dopp i division 1. De tog en kallsup första året, men crawlade sig tillbaka det andra. Nu andas det optimism i ”Sveriges Grönaste Stad”, Växjö igen. Och med en ståtlig arena, (än så länge med gräs), förtjänar Öster en allsvensk status. Att klubben dessutom är undertecknades närmaste arena, gör ju inte saken mindre opartisk heller…

1. Helsingborgs IF
– Efter kräftgång, sportsligt likt ekonomiskt, under fyra år, är det nu dags för ett uppstuds igen. Och trampolinen heter Superettan. Det kommer bli ett snabbt dopp för HIF, trots att den ekonomiska tyngden håller klubben nere, kommer ytan att spräckas och det kommer andas optimism, glädje och ett jävlaranamma utan dess like 2017.
Jag har inga större belägg på detta än. Mer än min egen känsla, samt det sättet som MOS (Mats-Ola Schulze) tar sig an sitt arbete på just nu. Klart föredömligt, klart inspirerande!
HIF kommer #tillsammans fixa detta tillfälliga avbrott i allsvenskt spel på ett galant vis. OCH om verkligen ALLA hjälps åt, på ett eller annat vis, så kommer det visa sig att LAGET är alltid större än JAGET!

Fredrik_ymer

Fredrik Ymer
På Twitter: @FredrikYmer

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *