Inför hemmamatchen i våras skrev jag rubriken ”IFK Norrköping, en svår nöt att knäcka”. Den rubriken visade sig vara totalt fel då. HIF vann lätt med en klar 3-1 seger. Däremot skulle den rubriken kunnat passa ännu bättre idag.

Jag är ingen större fan av kopior egentligen, men varför inte kopiera både rubriken, och det slutliga resultatet i matchen?
Nej. Så enkelt som i våras kommer det inte bli i kväll.

IFK Norrköping inledde årets allsvenska som förväntat kanske. Oavgjort mot Örebro i premiären. Klar seger över Halmstad i omgång två. Sedan kom två stjärnsmällar i form av en 0-4 förlust hemma mot Elfsborg och sedan den matchen jag redan nämnt som en nötknäckare: HIF på Olympia (där vi vet att HIF vann med 3-1).
Sedan hände något i Norrköping. ”Party-Janne” lyckades få ihop tolv raka matcher utan förlust, och det är av den anledningen som vi idag benämner IFK Norrköping som ett topplag, och definitivt årets överraskning i den allsvenska serien.

***

Vi ska ju inte titta bakåt, och inte heller använda historien som någon matris för att förutbestämma resultat. Men vi kan konstatera att HIF inte trivts på Parken i Norrköping i de allsvenska sammanhangen. Totalt har det spelats 49 allsvenska matcher mellan de två klassiska lagen och HIF har bara lyckats vinna 14 av dessa. Men statistik är trots allt bara statistik och det finns egentligen ingen direkt anledning att tro att HIF inte ska kunna få en femtonde seger i den femtionde matchen.
Men det är vidöppet…

***

…och på tal om vidöppet.
Det europeiska transferfönstret står fortfarande (en vecka till) på vid gavel.
HIF har som bekant förlorat Emil Krafth till köttfärssåsens hemstad och den italienska ligans nykomling Bologna. I övrigt har det inte skett några utländska affärer.

I förrgår basunerades det dock ut från göteborgsmedia att IFK Göteborg var ute efter ”att hjälpa” HIF:s prekära ekonomiska läge genom att köpa Jordan Larsson!
Och eftersom vi vet att allt kan hända i transfervärlden så kan man ju egentligen inte avfärda detta rykte som ”bara” rykte, eller?

Personligen ser jag inte någon vinning i en sådan affär – varken för Jordan Larsson eller för HIF.
Jordan håller så smått på att skaffa sig en egen identitet, inte bara som legenden Henrik Larsson son, utan som en riktigt bra och komplett allsvensk anfallare, med en potential att även kunna slå igenom i utanför Sverige. Och där ser jag hellre att Jordan använder HIF som språngbräda, än att göra det från en seriekonkurrent som IFK Göteborg.

I övrigt är jag övertygad om att åtminstone en spelare kommer lämna innan månaden är slut.
Robin Simovic, som under årets säsong vaknat upp från den törnrosa-sömn han befann sig i under en och halv säsong, har nu (enligt rykten) ett par erbjudande att ta ställning till. Och jag finner det märkligt om han inte tar chansen, möjligheten att få känna på proffslivet i Europa (Turkiet?) nu. Vi vet med säkerhet om en vecka.

***

HIF har en förlust på de senaste fem allsvenska matcherna, Kalmar hemma. I övrigt har spelet varierat från djupa dalar till höga toppar. I senaste matchen i allsvenskan, som egentligen inte är någon större värdemätare men trots allt en fingervisning, spelade HIF bländande fotboll med ett självförtroende som nästan, men bara nästan, gav vibbar från 2010-2011. Och kan man ta med sig den matchen, samt lite av urladdningen i cupen senast (8-1) mot Lunden ÖBK, då finns det möjlighet för att få IFK Norrköping att tappa lite till toppen och för HIF att få möjlighet att känna på den och få vara med en stund.
Men det krävs en seger ikväll för det. Och visst finns chansen?

Klockan 19.00 ikväll smäller det. Mot nya allsvenska poäng!

ymer13

Fredrik Ymer
HIF-supporter och gästbloggare
På twitter: @FredrikYmer

 

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *